Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Dienas padoms: Kā novērst ķiploku lakstu pāragru dzeltēšanu

Ja jūlija otrajā pusē ķiploku lakstu dzeltēšana ir dabiska, jo liecina, ka augs sāk nobriest un drīz būs vācama raža, tad ātrāka dzeltēšana liecina par problēmām. Kādas tās ir un kā tās novērst, skaidro Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils.

Ķiploku lakstu dzeltēšana pavasarī saistīta ar trim galvenajiem iemesliem – atsevišķu barības vielu trūkums, sala vai salnu ietekme un slimības. Kamēr dzeltējoši lakstu gali ir tikai dažiem augiem, satraukumam nav pamata. Ja tas vērojams teju visā laukā, laiks meklēt iemeslus. Lai tos atrastu, labi zināt arī, kurā mēnesī dzeltēšana parādījusies.

Apakšējo lapu dzeltēšana jūnijā nenozīmē neko būtisku, jo vecākās lapas pamazām zaudē hlorofilu un kļūst dzeltenas. Auga fotosintēze pārceļas uz augšējām lapām, kur klāt tiek saules gaisma, un process ir efektīvs. Sākas arī daivu veidošanās, un barības vielas no lapām vairāk plūst uz tām. Bet, ja dzeltēšana veidojas kā svītras uz lapām, tas var liecināt par vīrusu infekciju vai kaitēkļu – nematodes, sīpolu mušas –  klātbūtni. Tad šos augus vajadzētu izrakt, pirms vēl kādi sūcējtipa kaitēkļi to visu nav aiznesuši tālāk. Ja kaitēkļa invāzija ir spēcīga, lapas sāk dzeltēt, lapu gali – arī brūnēt, bet pats augs daļēji sāk vīst. No šī kaitēkļa izplatības ļoti labi pasargā mulča. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nav gardas kūkas – nav svētku!

Vērgales pagasta Kūku lādes īpašniece Kristīne Einase uzskata, ka ir jātiecas uz priekšu, "jo – kas apstājas, tas krīt atpakaļ".

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits