Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Istabas augiem ziemā mēslošanas biežums un intensitāte jāsamazina

Arī istabas augiem ziemas periodā vajadzīga neliela atelpa no intensīvas augšanas, tāpēc mēslošanas biežums un intensitāte jāsamazina.

Katrai sugai savas vajadzības

Ja telpā ir silts, vismaz +18 grādi un ir pietiekami gaišs, tad mēslot nevajadzētu biežāk kā reizi mēnesī. Jo siltāki un gaišāki apstākļi, jo mazāk augiem nepieciešams mēslojums. Ja kāds augs izrāda vēlmi ziedēt, tad tas jāmēslo biežāk, piemēram, divas reizes mēnesī. Iespējams, ka vēlmi raisīt ziedus jau līdz Ziemassvētkiem izrādīs Ziemsvētku kaktuss, kāds amarillis, Alpu vijolīte, orhideja vai kāds no adatainajiem kaktusiem. Starp citu, tas ir mīts, ka kaktusiem kā tuksneša iemītniekiem tīk karstums. Nē, gluži otrādi, tie itin labi jūtas uz vēsas palodzes!

Visi telpaugi tiek iedalīti trīs kategorijās – subtropu augi, mitro tropu augi un sukulenti, un kaktusi. Katras kategorijas augiem ir savas prasības pret augšanas apstākļiem, klimatu un arī mēslošanu.

Katras kategorijas augiem arī tiek piedāvāts atšķirīga veida mēslojums, ko varam iegādāties gan šķidrā, gan sausā veidā. Istabas augiem var izmantot arī kompostu kā mēslojumu – tāpat kā dārzā. Bet ziemas sezonā veikalos nopērkamā mēslojuma vietā izlīdzēties ar mājās atrodamajiem līdzekļiem –  produktu atliekām.

Banānu mizas

Viens no šādiem mēslošanas līdzekļiem ir banānu mizas. Kad gardais auglis apēsts, mizu ielieciet burciņā un noslēdziet ar vāku, dažas dienas vai pat nedēļu tur atstājiet, līdz miza sāk intensīvi trūdēt. Tad ņemiet to ārā, izspiediet šķidrumu un iegūto mēslojumu varat atšķaidīt proporcijā 1 : 5 ar ūdeni, tad ar to aplaistiet augus – par šādu dziru sevišķi pateicīgi būs tropu un subtropu augi, jo banānu mizu mēslojums tiem būs kā sveiciens no dzimtenes. Banāna mizā ir daudz kalcija un magnija, kā arī kālija un fosfora, kas veicina augu augšanu. Šāds mēslojums neradīs nepatīkamu aromātu. Izmantojiet mēslojumu aptuveni reizi līdz divas mēnesī arī ziemas sezonā, it sevišķi ieteicams izmēģināt, ja orhidejas ir laiskas uz ziedēšanu.

Kafijas biezumi

Kafijas biezumos ir daudz slāpekļa, kas augiem ļoti patīk un veicina intensīvu zaļās masas pieaugumu. Ar kafiju var mēģināt izglābt augus, kas tiecas izstīdzēt. Vienkārši kafijas biezumus lieciet uz augsnes virskārtas ap augu, var tos nedaudz ierušināt zemē. Pēc tam augu labāk stipri nelaistīt, bet aplaistīt pirms kafijošanas, lai slāpeklis varētu izplatīties vienmērīgi. Turklāt kafija padara augsni irdenāku. Šādi var mēslot teju jebkuru istabas augu, īpaši var pamēģināt palutināt palmas, gumijkokus, naudas kociņus, kā arī garšaugus, ko ziemā turēt uz palodzes. Jārēķinās, ka no kafijas biezumiem tomēr kādu laiku izplatīsies aromāts. Ar kafiju augus mēslo reizi mēnesī.

Kartupeļu novārījums

Tiem augiem, kas aug no sīpoliem, par labu nāks laistīšana ar šķīdumu, kas noliets pēc kartupeļu vārīšanas un, protams, atdzesēts (bez sāls un tamlīdzīgām piedevān). Šāds laistīšanas līdzeklis noderēs, piemēram, amariļļu modināšanai pēc ziemas miega. Ja gribat, lai tas uzzied jau ap Ziemassvētkiem, tad pamazām var to modināt. Kartupeļu novārījumā esošā ciete veicina barības vielu uzkrāšanos auga sīpolā. Laistiet divas reizes mēnesī, bet papildus dodiet (citā, nevis laistīšanas reizē) vēl kādu augšanu un ziedēšanu veicinošu līdzekli.

Pēc omletes notiesāšanas

Augiem ziemas sezonā mēdz pietrūkt kalcija. Tā daudz ir olu čaumalās. Sakrājiet tās, sakaltējiet un sasmalciniet pulverītī, piemēram, ar blenderi. Ar šādi iegūtu masu divas reizes mēnesī var palutināt jebkuru istabas augu. Jo lielāks augs, jo vairāk nepieciešams čaumalu. Ap 30 cm augstam naudas kociņam vajadzēs 3–4 ēdamkarotes pulvera. No olu čaumalām kalcijs izdalās lēni un pakāpeniski, un augiem to ir viegli uzņemt. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits