Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Daudzām pavasara sīpolpuķēm klāt īstais stādīšanas laiks

Puķes, kas jāstāda rudenī

Narcišu stādīšanas laiks ir augusts, bet septembris – jau drusku par vēlu, saka puķu kolekcionārs un selekcionārs Jānis Rukšāns no Vidzemes.

Ja narcises iestādīs tagad, tās augs, bet ziedi plauks dažas nedēļas vēlāk, turklāt pumpuri, ziedneši var augt neveikli, nepietiekami lieli. Taču kurzemniece no Liepājas puses Maruta Audare stāsta, ka nekas slikts nav gaidāms iekavētajām narcisēm. Pērn viņa tās iestādījusi oktobra sākumā, un pavasarī skaisti plaukušas, tikai nedaudz vēlāk, nekā ierasts.

Puķēm vajag vismaz mēnesi, lai ieaugtu jaunajā vietā. Ja sāksies bargāks sals un augi nepagūs iejusties, arī bagātas ziedu rotas pirmajā pavasarī var nebūt.

Sagatavojamies

Ja ziemcietes līdz salam paspēs iesakņoties, tad laiks stādīšanai labs. Ja nepaspēs, labāk to darīt pavasarī. Arī rudens ziedētājām pavasaris ir piemērots. Rudens ir sīpolpuķu stādīšanas laiks – līdz oktobrim. Tikai dažas sīpolpuķes stāda pavasarī (gladiolas, mombrēcijas) vai vasaras beigās (vēlziedes). Lilijas gan var stādīt visu sezonu.

Sīpolpuķēm patiks saulainā vietā līdzās kontrastējoša auguma ziemcietēm vai krūmiem. Košās ziedētājas īpaši izceļas uz skujeņu fona. Tikai to tuvumā augsne var būt skābāka, bet daudzām sīpolpuķēm tāda nepatīk. Bagātīgi zied, ja aug barības vielām bagātā augsnē. Gladiolām gan vairāk piemērota nabadzīgāka.

Stādot mazas puķītes (krokusus, sniegpulkstenītes), augsne jāuzrok un jāuzirdina vismaz lāpstas biezumā, bet citām puķēm vēlams to sastrādāt dziļāk. Vajag iestrādāt organisko mēslojumu – pavisam sadalījušos kūtsmēslus, vircu, kompostu.

Stādām!

Sīpolu stādīšanas dziļumu nosaka pēc to lieluma – jo prāvāks, jo dziļāk. Parasti 2–3 sīpolu garumam. Piemēram, ja tulpes sīpols ir 4 cm garš, to stāda aptuveni 10 cm dziļi. Ja augsne viegla, stāda mazliet dziļāk, ja smaga – seklāk. Ja galvenais ir iegūt ziedošu dobi, turklāt pēc iespējas agrāk, jāstāda mazliet seklāk. Ja sīpoli mazi un gribas izaudzēt prāvākus, lai nākamajā sezonā jau plauktu lieli ziedi, stāda dziļāk (tas neattiecas uz tulpēm – seklāk iestādīti sīpoli labāk briest). Tad ziedi būs vēlāk un ne tik bagātīgi, toties sīpoli nobriedīs druknāki.

Ja ir bažas, ka dobē var iemesties kāda slimība, sīpolus stāda smilts vai grants vadziņā vai zem katra sīpola iekaisa 0,5–2 cm smilšu un pēc iestādīšanas to uzber arī sīpolam.

Katrai savas vajadzības

Tulpes pārstāda ik gadu organiskām vielām bagātā augsnē. Tikko nokūst sniegs, pavasarī dod papildmēslojumu, kurā ir slāpekļa īpatsvars. Sezonas laikā tulpes papildus baro vēl 2–3 reizes. Izrok, kad sāk dzeltēt lapas, glabā 18–20°C temperatūrā. Narcisēm patīk barības vielām bagāta augsne, kas īpaši papildināta ar kompostu vai kūtsmēsliem (ne svaigiem!) un rudenī un pavasarī ir diezgan mitra. Jāiestrādā arī minerālmēslojums. Stādot jāuzmanās, lai nebojātu jaunās saknītes. Stādīšanas dziļums: 10–15 cm.

Sniegpulkstenītes zied aprīlī, maijā, un pēc tam drīz lapas nodzeltē, atmirst. Dobi rudenī ieteicams mulčēt ar lapām, kūdru, kompostu, jo austrumu rajonos bargākās ziemās var skart sals. Sniegpulkstenītēm pavasarī ieteicams dot slāpekļa papildmēslojumu.

Vēlziedes ir patiešām vēlas rudens ziedētājas, bet Šovica vēlziedes (Colchicum szowitsii) ir tik vēlas, ka uzplaukst tikai pavasarī – marta beigās, aprīlī pat caur plānu sniegu. Rozā vai balti piltuvveida ziedi ir 1–5 no katra bumbuļsīpola, 8–12 cm augstumā. Pēc ziedēšanas attīstās lapas, kas saglabājas līdz jūnija vidum, pakāpeniski sažūstot, un tikai tad lapas no dobes drīkst aizvākt. Vienuviet tās var augt 5–6 gadus, tomēr bagātīgāk ziedēs, ja pārstādīs reizi 3–4 gados. Sīpolus drīkst izrakt pēc lapu nokalšanas un žāvē, atkal stāda jūlija beigās, augusta sākumā. Šīm vēlziedēm tīk trūdvielām bagātīgi ielabota, neitrāla vai mazliet kaļķaina smilšmāla augsne, saulaina vai nedaudz noēnota vieta. Stāda 8–10 cm dziļi, 10–15 cm attālumā. Augi dažkārt cieš ziemas kailsalā – rudenī ļoti vēlams mulčēt.

Krokusi zied agri pavasarī, bet dažas sugas – Pallasa (Crocus pallasii), krāšņais (C. speciosus) un jaukais krokuss (C. pulchellus) – rudenī. Ja ziemā nav sniega, bet piesalst, der mulčēt. Stāda septembrī 5–10 cm dziļi. Jāpārstāda pēc 3–5 gadiem. Izrok, kad nodzeltē lapas, un glabā 18°C temperatūrā.

Muskares ir mazprasīgas – aug gan saulainā, gan ēnainā vietā un labi ziemo. Tikai vajag pietiekami daudz barības vielu un mitru augsni – tad puķes augs spēcīgas. Stāda septembra sākumā 6–8 cm dziļi. Jāpārstāda pēc 4–5 gadiem. Izrok jūlijā un glabā 18–20°C temperatūrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pavasara skrējienā: bez spriedzes un ar prieku

Parkos, dabas takās un ielās aizvien vairāk dažādu paaudžu cilvēki skrien! Arī iespēja pierādīt savu varēšanu garajā skrējienā – maratonā – aizrauj aizvien vairāk, un ne mazums ir arī tādu, kuri skri...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits