Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rudzupuķes krāsainai dobei

Tās piešķir dārzam dabiskumu, pievilina apputeksnētājus.

Joprojām dārzā ir aktuāla tendence saplūdināt dabisko ar mākslīgi veidoto un, ja ainava un ēku arhitektūras principi ļauj, daļu no dārza veidot, iekļaujot krāšņumdobēs savvaļas pļavu elementus. Daļa šo augu labi sadzīvo arī ar greznākām dobēm. "Aktuāli ir veidot ļoti plašus, neierobežotus ainaviskus puķu un graudzāļu stādījumus," stāsta ainavu arhitekte Laine Treidena.

 

Lai zied visu vasaru

Vasaras puķu akcenti dažreiz atdzīvina dārza ainavu visu vasaru, līdz pat rudens salnām. Kaut arī dārza bāze ir daudzgadīgie augi un ziemcietes, tieši vasaras puķes dod iespēju ik gadu eksperimentēt un, mainot to sortimenta izvēli, iespējams panākt dārzā pilnīgi citu mainīgu noskaņu un krāsu salikumu akcentus. Veidojot plašus ainaviskus stādījumus, augi dobēs tiek grupēti pēc dabiskuma principa nelielos laukumos, kas, cits caur citu ziedot, rada it kā nekārtīguma efektu, taču, šādas dobes veidojot, svarīgi, lai kopskats nebūtu haotisks, tāpēc šāda augu izkārtojuma nianses ir profesionāli un rūpīgi jāpārdomā. Taču veidot, labot, papildināt puķudobes arī var visas vasaras garumā, jo visi augi nezied vienlaikus, tāpēc iestādīt kādu jaunu ziedošu puķi nav par vēlu arī vasaras vidū! 

 

Vienā toņu gammā vai raibas

Laine Treidena kā interesantu pēdējo pāris sezonu košumdārza akcentu min stādījumus, kuros izmantoti augi ar kādu noteiktu ziedu un lapojuma krāsu spektru, piemēram, augi izvēlēti vienīgi zili violetās krāsas toņu gammā. Šādi augi ir gan ziedošie, gan graudzāles, gan dēsti, kuru lapu krāsa ietilpst noteiktajā krāsu gammā. Vasaras vidus ir rudzupuķu ziedēšanas laiks, un tām ir vieta ne tikai pļavās, bet arī puķudobēs, turklāt, ja dēsti ir audzēti no sēklu maisījuma, kurā ir dažādu nokrāsu ziedi, iegūtais efekts ir vizuāli krāšņs. Zilā rudzupuķe (Centaurea cyanus) ir Latvijas augs, bet rudzupuķu šķirņu ir daudz, atšķiras gan to augstums, gan krāsu gamma, ziedu kuplums, un ir šķirnes arī ar pildītiem ziediem, piemēram, Blue Boy, Red Boy, Black Boy, Rose Boy, Snow Boy u. c. To der paturēt prātā, plānojot dobi nākamajam pavasarim, bet puķu dēstus iespējams iegādāties tirgū joprojām un kombinēt paeksperimentējot. 

 

Mīl sauli

Zemās, krūmveida rudzupuķu šķirnes, kas parasti ir pieejamas tieši daudzkrāsainajos sēklu maisījumos, ir labi piemērotas dobju apmalēm un labi aug arī traukos – balkonu kastēs, podos. Tās var stādīt gan starp ziemcietēm, gan rožu tuvumā, tikai jāņem vērā, ka rudzupuķes izteikti mīl saulainu vietu. Šīs puķes arī pievilina bites, kamenes un tauriņus, tādēļ tās noder, lai dārzam piesaistītu kukaiņus apputeksnētājus. Rudzupuķes pašas reti kad cieš no kaitēkļiem un slimībām.

Zemākajām rudzupuķu šķirnēm, kas izaug līdz pusmetram, piemēram, Jubilee Gem, Blue Midget, Florence Pink, Florence White, attālums starp dēstiem var būt 10–20 centimetru, bet augstās, kas var sasniegt pat 90 centimetru garumu, jāstāda retāk – citu no citas līdz 40 centimetriem atstatu. Tāda ir Amerikas rudzupuķu šķirne Jolly Joker, kas zied ar violeti rozā ziediem. Garāko šķirņu rudzupuķes ir jāatbalsta, veidojot žodziņus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits