Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Zaļos tomātus nogatavināt vai konservēt?

Vēl priekšā daudz siltu, gaišu un saulainu dienu, un daļa no tomātu ražas, kas aug siltumnīcās, vēl pagūs nogatavoties atliku likām. Ja daudz zaļu tomātu ir dobēs zem klajas debess, tiem rudens sezonā varat palīdzēt nogatavoties, pārklājot ar agroplēvi – tā ir mitrumu un gaisu caurlaidīga, taču parūpēsies par siltāku vidi, kas tomātiem nepieciešama, jo diennakts vidējā gaisa temperatūra, salīdzinot ar jūliju, augustu, ir manāmi pazeminājusies.

Mitrums un vēsums ir lielākie tomātu ienaidnieki rudenī, un šie faktori bieži vien rada labvēlīgus apstākļus dažādu slimību attīstībai, tādēļ rūpīgi jāseko līdzi, kā izskatās gan tomātu stādi un lapas, gan augļi. Karstais laiks, kas valdīja šovasar, lika intensīvi augt un briedināt ražu, taču vienlaikus bija vērojams minerālvielu trūkums augos. Ja tomātu lapas dzeltē, kļūst plankumainas, bālas, tās jānovāc, iesaka saimniecības Neslinko dārzkope Elga Bražūne. Jāraugās arī, lai augsne ir tīra, bez nezālēm. 

Rudenī varat arī ievākt sēklas no tomātiem, kas šķita īpaši gardi, labi ražoja. Ja tās 
bija kādas no hibrīdšķirnēm, iespējams, ka nākamgad jūs sagaidīs pārsteigumi, taču izmēģināt ir vērts!

Sēklas vispareizāk iegūt no pilnībā nobriedušiem, mīkstiem tomātiņiem. Pārgrieziet augli un želejveida masu ar sēkliņām lieciet nobriest uz pāris dienām, ik pa laikam to apmaisot. Pēcāk sietiņā visu noskalojiet, līdz paliek tīras sēkliņas. Tās lieciet žāvēties plānā kārtā uz papīra (labi der cepampapīrs) istabas temperatūrā labi vēdinātā telpā (tikai ne tiešos saules staros). Kad tās ir pilnībā sausas, liek papīra vai auduma maisiņā uzglabāšanai līdz pavasarim. 

Bet ko darīt ar tomātiem, kas vēl ir zaļi, bet rudens vēsums jau klāt un ir skaidrs, ka dārzā tie nenogatavosies? Īpaši žēl, ja šādu augļu ir daudz…

Tomātiem var palīdzēt nogatavoties, nolasot zaļos un novietojot siltā telpā uz gaišas palodzes. Tad tie pāris nedēļās iekrāsojas attiecīgajā tonī, kāds atbilst šķirnei. Augļus var arī ietīt papīrā, piemēram, avīzē, un tā pasteidzināt nobriešanu.

Konservēšanai der arī nenogatavojušies tomātiņi – tos var marinēt vai arī gatavot tā saucamo tomātu zapti.

 

Mēness kalendārs dārzkopim

Lapu dārzeņu kopšana 

Septembris, kaut arī rudens ievads, ir viens no mēnešiem, kad dārzā ir visvairāk darbu –  jānovāc raža un augu atliekas, jāsagatavo dārzs ziemai un vēl citas aktivitātes. Septembrī var pagūt vēl šo to stādīt, piemēram, augļu kokus un krūmus. 5. un 6. septembrī novāc lapu dārzeņus, arī kāpostus.

Ziedu un dekoratīvo stādījumu kopšana

6. septembrī varat ievākt sēklas no ziediem, ko gribēsiet sēt nākamgad. Jāapkopj vasaras puķu dobes, likvidējot noziedējušo augu atliekas. Šajā dienā piemērots laiks, lai dalītu peoniju cerus un pārstādītu šos augus, kā arī mēslotu. Piemērots laiks arī pavasara puķu stādīšanai – hiacintes, narcises, krokusi, tuples un pārējās sīpolpuķes pagūs iesakņoties un pavasarī savlaicīgi ziedēs. No 7. līdz 9. septembrim gan vajadzētu no dārza darbiem atpūsties, jo šīs dienas tiem nav labvēlīgas, taču kad vēl, ja ne nedēļas nogalē ir gana laika rušināties dobītēs? Tāpēc veltiet šīs dienas, lai ravētu, pļautu, apgrieztu nevajadzīgas atvase.

Sakņu dārzeņu kopšana

10. septembrī turpiniet ražas novākšanu –  kartupeļi, burkāni, bietes un citi sakņaugi jāvāc sausās, saulainās dienās. Šajā datumā varat stādīt arī ziemas ķiplokus un sīpolus pavasara lociņu ražai. Novācot sīpolus un ķiplokus, daļai atstājiet garākus kātiņus, lai tad, kad dārzeņi izžāvēti, no tiem izveidotu virtenes, kas virtuvē izskatās gan dekoratīvi, gan arī ir ērts un pieejams veids šo dārzeņu glabāšanai mājoklī ziemas periodā.

Koku un ogulāju kopšana

11. un 12. septembrī sakopiet zemeņu dobes, stādiet jaunas no dēstiem, kas iegūti no stīgām. Stādiet jaunus avenājus, sakopiet jau esošos. Stādiet kokus, krūmus. Pamēģiniet ko jaunu – varbūt jūsu dārzā ir vietiņa melnajam plūškokam, kura ogas ir gardas un veselīgas?

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā pret nederīgajiem medikamentiem izturas pavirši

Mēness aptiekas un pētījumu aģentūras Norstat veiktā aptauja liecina, ka vairumam iedzīvotāju nederīgi medikamenti mājās ir, bet, lai gan 76% piekrīt, ka, nonākot apkārtējā vidē, tie kaitē dabai un ci...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits