Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Kuriozi no senioru datorkursiem - kad datoru pārņem poļi

Šovasar seniori bija ļoti aktīvi, apgūstot datorprasmes Lattelecom sociālās atbildības projektā Pieslēdzies, Latvija!.Kā tas var gadīties katram, arī vecākās paaudzes skolēniem nereti mācību procesā rodas amizantas situācijas. Rīgas Aktīvo senioru alianses (RASA) vadītāja Terezija Mackare stāsta par mācībām Rīgā: "Esam lepni par senioru apņēmību, centību un nozīmīgajiem panākumiem, apgūstot līdz šim neiepazīto datoru un internetu.

Reizēm lietas, kas lielai daļai sabiedrības ir pašsaprotamas, iesācējam uzreiz nav tik skaidras. Mācību procesā atgadās dažādas kuriozas situācijas, kas liek pasmaidīt ne vien skolotājam un pašam skolēnam, bet arī apkārtējiem."Datorapmācības pasniedzēji apkopojuši amizantākos brīžus senioru mācību stundās.Skolotāja aicinājums - "ar peli kustinām bultiņu ekrānā", bieži vien tiek uztverts tieši, ņemot peli rokās un liekot to pie datora ekrāna, mēģinot izkustināt kursoru.Pēc nejaušas taustiņu kombinācijas saspiešanas, kā rezultātā tiek nomainīta datora valoda, kāds seniors izsaucies: "Šķiet, ka manu datoru ir pārņēmuši poļi."Reizēm pasniedzējam ir jāprot atbildēt uz šādu jautājumu: "Vai internets var izbeigties, līdzīgi kā cukurs?"Nodarbībā pasniedzējs lūdzis: "Uzsitiet peles taustiņam ar labās rokas kreiso pirkstu." Kundze paceļ roku aptuveni 50 centimetru augstumā un sit pa peli ar diezgan lielu spēku. Izrādās, audzēkne burtiski sapratusi uzdevumu.Reizēm audzēkņiem rodas jautājums: "Ko darīt ar peli, kad galds beidzas, bet kursors datora ekrānā vēl nav ticis līdz vajadzīgajai vietai?"Ja skolotājs senioriem liek interneta adrešu laukā ierakstīt adresi, audzēkņi arī raksta - taču savu mājas adresi, piemēram, www.Brīvībasiela190.lv.Nereti seniori baidās nejauši izdarīt ko sliktu, tāpēc laikus pajautā: "Ja noklikšķināšu ne tur, izdzēsīšu visu Guguli (ar to domājot Google - red.)?"Saņemot uz e-pastu reklāmas piedāvājumu ar konkrētajam cilvēkam aktuālu informāciju, ir radies arī šāds jautājums: "Kā internets zina, ka tieši es šobrīd te esmu?"Dažreiz ir būtiski zināt - pēc cik ilga laika internets ir jāatpūtina?Citreiz šķiet, ka pēc katras interneta maksājumu veikšanas ir jāizslēdz dators, lai neviens cits nevarētu pieslēgties internetbankai.Lattelecom bezmaksas datorkursiem pieteikušies jau vairāk nekā 2300 dalībnieku vecumā no 50 gadiem. Visvairāk pieteikumu mācībām ir saņemti no Rīgas un Pierīgas - 1450, bet reģionu pilsētās datorprasmes vēlas apgūt vairāk nekā 600 cilvēku.Senioriem vecumā no 50 gadiem joprojām ir iespēja reģistrēties mācībām latviešu un krievu valodas grupās, darba dienās no plkst. 9 līdz 13, zvanot pa tālruni 80000822. Mācības norisinās galvaspilsētā un citās pilsētās, kur līdz šim bijusi aktīvākā senioru interese - Daugavpilī, Rēzeknē, Jēkabpilī, Liepājā, Jelgavā un Cēsīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Farmaceiti atgādina, kur saules zobi kož jau pavasarī

Pirmās vasarīgās dienas nereti nāk ne tikai ar prieku par siltā apģērba noglabāšanu tālākajā plauktā, bet arī ar saules apdegumiem, kas, kā zināms, kaitē ādai un veselībai kopumā. Ņemsim vērā – pat li...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits