Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Centrālā laboratorija: No 177 testētajām ērcēm 64 gadījumos tās bijušas inficētas ar kādas slimības ierosinātāju

Centrālajā laboratorijā šajā pavasarī no 177 testētajām ērcēm 36 konstatēts laimboreliozes slimības ierosinātājs, bet ērču encefalīta ierosinātājs konstatēts divos gadījumos; citu slimību ierosinātāji ir atrasti vēl 26 gadījumos.

"Ja ērce piesūkusies, tā pēc iespējas ātrāk jānoņem. Saslimšanas riska izvērtēšanai noņemto ērci ir iespējams nogādāt laboratorijā ērču pārnēsāto infekcijas slimību ierosinātāju noteikšanai.  Redzam, ka no šogad testētajām ērcēm ar Borrelia burgdorferi, kura izraisa laimboreliozi, bijušas inficētas ap 20%, bet ar ērču encefalītu – divas. Tas norāda, ka ne tikai vasarā, bet arī agrā pavasarī ir risks inficēties ar šīm slimībām un  jābūt uzmanīgiem. Ja laboratorija ir konstatējusi kādu no slimības ierosinātajiem, tas nozīmē, ka cilvēkam rūpīgi vajag sekot savam veselības stāvoklim. Laimboreliozes gadījumā var novērot ādas apsārtumu, taču kopumā slimību simptomātika varbūt ļoti dažāda un nespecifiska. Vajadzības gadījumā savlaicīgi jāvēršas pie ģimenes ārsta.

Ir jāņem vērā, ka pozitīvais ērču izmeklēšanas rezultāts nenozīmē obligātu infekcijas attīstību. Ja laboratorijas atbilde ir negatīva, cilvēkam visdrīzāk tas nozīme psihoemocionālu mieru un lielākā daļā gadījumu var neuztraukties par iespēju saslimt ar ērču encefalītu vai citu slimību. Tomēr ļoti svarīgi atcerēties, ka laboratorijai ērci vajag nogādāt, cik iespējams ātrāk, ne vēlāk kā 72 stundu laikā, vispirms pareizi to noņemot un uzglabājot trauciņā ar mitru salveti. Šo nosacījumu neievērošana var ietekmēt izmeklēšanas rezultātus,"  stāsta Centrālās laboratorijas valdes locekle, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore Jeļena Storoženko.

Laboratorijas speciāliste sīkāk raksturo testēšanas iespējas un iedzīvotāju paradumus: "Mūsu filiālēs Rīgā un citviet Latvijā iedzīvotāji visbiezāk pārbauda ērces uz laimboreliozes  un ērču encefalīta ierosinātājiem, bet ne tikai. Daudzi izmanto iespēju pārbaudīt ērces  vienlaikus uz sešām ērču pārnēsāto infekciju slimībām – laimboreliozi, ērču encefalītu, ērlihiozi, anaplazmozi, babeziozi un riketsiozi. Šogad tādu iespēju jau ir izmantojuši 68 iedzīvotāji. Citu slimību ierosinātāji, izņemot laimboreliozi  un ērču encefalītu, tika konstatēti vēl 26 gadījumos. Paplašinātās pārbaudēs bieži vien izmanto mājdzīvniekiem noņemtajām ērcēm, jo atsevišķi slimību ierosinātāji, piemēram, babēzijas, suņiem spēj izraisīt iekšējo orgānu bojājumus."

Centrālās laboratorijas paplašinātais panelis uz ērču izmeklējumiem ietver ērču encefalīta vīrusa RNS, Borrelia burgdorferi, Rickettsia species, Babesia species, Anaplasma phagocytophilum un Ehrlichia muris/Ehrlichia chaffeensis DNS noteikšanu ērcē ar reālā laika PĶR testiem.

Minētie dati apkopoti par šogad līdz 24. aprīlim Centrālajā laboratorijā veiktajiem izmeklējumiem.

Ērces sastopamas dažādās vietās dabā

Pat vēsās dienās ērces ir aktīvas un gaida kādu garāmgājēju. Ērces ir sastopamas mitrās un ēnainās vietās, piemēram, mežos, krūmājos, mežu izcirtumos, kā arī nekoptās pļavās, dārzos, parkos un pat pludmales smiltīs. Tās gaida, kam pieķerties, sēžot uz zāles stiebriem apmēram 10 cm augstumā no zemes. Ērces bieži pieķeras potīšu augstumā uz apaviem vai apģērba. Pēc tam tās lēnām pa ķermeni virzās uz augšu. Pēc došanās dabā ieteicams regulāri pārbaudīt arī mājdzīvniekus, jo tie ērces var atnest mājās.

SIA Centrālā laboratorija pieņem analīzes 82  filiālēs, kas atrodas visā Latvijā. Laboratorijā strādā vairāk nekā 650 darbinieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits