Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Astoņi ieteikumi pareizai zāļu lietošanai

Pašreizējā ziemas periodā medikamentu lietošana biežāk nepieciešama arī tiem, kuri slimo pavisam reti, savukārt tiem, kuriem sezonālā saslimšana ir vēl papildu slogs vienai vai pat vairākām hroniskām slimībām, šis periods var būt īpaši izaicinošs, norāda Mēness aptiekas farmaceite Ērika Pētersone.

“Lai sasniegtu terapijas mērķi, gan recepšu, gan bezrecepšu zāļu lietošanā ir svarīgi ievērot ārsta un farmaceita norādījumus un par visu, kas saistīts ar zāļu uzglabāšanu un lietošanu, noteikti jautāt farmaceitam! Farmaceitu vērojumi liecina, ka cilvēki ne vienmēr padomā, ka gadījumos, ja ikdienā jau lieto zāles, tad, uzsākot vēl papildus ārstēt kādu vispārējo saslimšanu, jāņem vērā, kādi medikamenti un cik daudz jau tiek lietoti. Tāpat aizvadītajā ziemā pandēmijas ietekmē sabiedrībā nēsājām maskas, vairāk bijām mājās un, iespējams, iesnas, klepu pat nepiedzīvojām, tikmēr, iespējams, vēl iepriekš to ārstēšanai iegādātajiem medikamentiem ir beidzies termiņš – to noteikti vajadzētu pārbaudīt! Ne bieži, bet novērojams, ka ir tādi pacienti, kuri,  parādoties slimības simptomiem, nekonsultējoties ar ārstu vai farmaceitu un arī rūpīgi  neizsekojot medikamentu instrukcijās norādītajam, vakarā iedzer dažādas bezrecepšu zāles, cerot nākamajā dienā būt jau veseli vai vismaz, piemēram, doties uz darbu. Tā darīt noteikti nevajadzētu – šāda rīcība ne tikai nepalīdzēs strauji atgūt veselību, bet var arī izraisīt kādu veselības problēmu saasināšanos,” stāsta  “Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone.   

Lūk, svarīgākais, kas vienmēr jāņem vērā!

  • Zāles ir jādzer noteiktu laika posmu un nedrīkst patvaļīgi pārtraukt to lietošanu.
  • Ja ir nepieciešams lietot vairākus medikamentus un/vai uztura bagātinātājus vienlaicīgi, konsultējaties ar ārstu vai farmaceitu par pareizu zāļu lietošanu, lai samazinātu mijiedarbības un blakusparādību risku.
  • Pirms zāļu lietošanas iepazīstieties ar zāļu instrukciju. Nelietojiet lielāku zāļu devu, domājot, ka tās palīdzēs labāk, ka arī nelietojiet pusi no izrakstītās zāļu devas un neizlaidiet zāļu lietošanas reizes.
  • Tabletes nav ieteicams smalcināt, dalīt vai vērt vaļā zāļu kapsulas, ja vien ārsts vai farmaceits nav sniedzis kādu īpašu norādījumu. Zāļu aktīvajai vielai var būt apvalks, ko nevajadzētu bojāt, jo tas var ietekmēt zāļu šķīšanu un uzsūkšanos.
  • Zāles ir jācenšas lietot vienā un tajā pašā laikā, ievērojot lietošanas norādījumus – pirms vai pēc ēšanas vai tukšā dūšā. Tas ir svarīgi, jo, lietojot dažas zāles kopā ar ēdienu, var būt traucēta zāļu uzsūkšanās. Ir atsevišķas zāļu grupas, ko, tieši pretēji, ieteicams lietot pēc ēšanas, lai samazinātu blakusparādību risku vai veicinātu labāku uzsūkšanos.
  • Lietojot zāles, ir jāpievērš uzmanība produktiem, kas tiek uzņemti ikdienā. Piemēram, ir zāles, ko nedrīkst lietot kopā ar piena produktiem. Īpaši jāuzmanās no greipfrūta un greipfrūta sulas, jo tas var traucēt zāļu pareizu darbību. Zāļu lietošanas laikā nedrīkst lietot alkoholiskos dzērienus.
  • Nav ieteicams zāles uzdzert ar gāzētiem, saldinātiem dzērieniem, kafiju vai tēju. Visi iepriekš minētie dzērieni var nelabvēlīgi ietekmēt zāļu iedarbību. Zālēm ieteicams  uzdzert vismaz pus glāzi ūdens (ja vien nav citu norādījumu).
  • Jāpievērš uzmanība zāļu uzglabāšanas nosacījumiem. Daži medikamenti ir jāuzglabā istabas temperatūrā, citi – pēc atvēršanas jānovieto ledusskapī. Noteiktus medikamentus paredzēts uzglabāt ledusskapī, bet pēc atvēršanas var turēt istabas temperatūrā. Īpaši jāpievērš uzmanība vai pēc atvēršanas nav noteikts termiņš, kurā zāles jāizlieto.

 

Aptieku uzņēmumam „Mēness aptieka” ir gan nelielas aptiekas reģionos, gan klientu iecienītas aptiekas tirdzniecības centros, poliklīnikās. Uzņēmumam ir aptiekas ar doktorātu līdzās, diennakts aptiekas un aptiekas ar zāļu izgatavošanas funkciju. „Mēness aptiekas” zīmols ir arī vienai no vecākajām Rīgas aptiekām – “Vecpilsētas aptiekai”, kas savas funkcijas pilda jau vairāk nekā 200 gadus, kā arī visiem zināmajām diennakts aptiekām  Rīgā – „Kamēlijas aptiekai” un „Jaunajai Torņakalna aptiekai”. „Mēness aptieka” radījusi iespēju arī attālinātām farmaceita konsultācijām un piegādā aptiekas produktus (nepieciešamības gadījumos arī recepšu medikamentus) uz mājām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits