Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts
Zivīs atrodamas polinepiesātinātās taukskābes, kas var palīdzēt uzturēt labu veselību, samazinot holesterīna līmeni asinīs

Labās un sliktās taukskābes

Tauki organismā ir rezerves enerģijas avots un šūnu uzbūves sastāvdaļa. Turklāt ar to palīdzību organismā uzsūcas dažādas vielas, piemēram, taukos šķīstošie vitamīni, tādēļ samazināt tauku daudzumu uzturā līdz minimumam nav veselīgi.

Kā iesaka uztura speciāliste un programmas Rimi uztura speciālists iesaka vēstnese Inga Pūce, dienas laikā būtu jāuzņem aptuveni viens grams tauku uz kilogramu svara. Ja cilvēkam ir liekais svars, tauku daudzums uzturā būtu jāsamazina un tas nedrīkstētu pārsniegt 30% no kopējās dienā uzņemamās enerģētiskās vērtības. Uzturā, turklāt dažādās kombinācijās, atrodami četri taukskābju veidi – piesātinātās taukskābes, mononepiesātinātās un polinepiesātinātās taukskābes, kā arī transtaukskābes. Kuras no tām organismam dara pāri vai gluži otrādi – palīdz?

Piesātinātās taukskābes (zināmas arī kā palmitīnskābe un stearīnskābe) parasti istabas temperatūrā ir cietas un galvenokārt atrodas gaļā, palmu eļļā. Pārāk daudz piesātināto taukskābju uzturā palielina sirds slimību risku, veicina saslimšanu ar vēzi, aptaukošanos. Tās paaugstina arī "sliktā" holesterīna līmeni asinīs.

Polinepiesātinātās taukskābes atrodamas saulespuķu, sojas, kukurūzas, kviešu asnu, linsēklu, rapšu un valriekstu eļļā, kā arī zivīs, un šie tauki tiek uzskatīti par veselīgiem taukiem, it īpaši Omega 6 un Omega 3 taukskābes, kas var palīdzēt uzturēt labu veselību, samazinot holesterīna līmeni asinīs, novēršot sirds saslimšanas un dažus vēža veidus. "Tieši šis taukskābju veids organismā ir svarīgākais, jo šie tauki ir iesaistīti bioloģiski aktīvu vielu sintēzē un piedalās šūnas apvalka veidošanā," saka Pūce. Arī mononepiesātinātās taukskābes (oleīnskābe), kas atrodas olīveļļā, rapšu eļļā, zemesriekstu eļļā, var līdzēt dažu vēža veidu un sirds slimību novēršanā.

Savukārt transtaukskābes no pārējām atšķiras ķīmiski. Tās veidojas, kad eļļa tiek cietināta, veidojot margarīnu, un tiek bieži izmantotas konditorejas izstrādājumos. Ēdot pārtiku, kas bagāta ar transtaukiem, var palielināties kaitīgais holesterīna daudzums asinīs un samazināties labais. Transtauki rada iekaisumus, kas var izraisīt sirds slimības, insultu, diabētu un citas hroniskas slimības.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits