Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Diena ceļo stāsti: Helsinki – galvaspilsēta ar stilu

Tieši rīta stundas ir vispiemērotākais laiks, lai izstaigātu Somijas metropoles centru.

Helsinki mostas agri, turklāt, sākoties jaunai dienai, Somijas galvaspilsēta ir moža un stilīga, bez iepriekšējā vakara atstātā noguruma pēdām. 

Līdz ar pirmajiem rīta saules stariem ar tramvaju atbraucot līdz Helsinku centram, izrādās – pilsēta jau sagatavojusies viesu uzņemšanai. Laukumā pie pasaulslavenās Helsinku Baltās baznīcas, ko pazīst arī kā Domu, vijolnieks spēlē daudziem pazīstamās, romantiskās Elvisa Preslija dziesmas Love me tender (Mīli mani maigi) melodiju. Tā nav nejaušība, jo šī dziesma Somijā jau daudzus gadus ir visai populāra.

Pie pasažieru kuģīšu piestātnes jau saslietas suvenīru pārdevēju nojumes un sākusies tirgošanās. Skvērā pa vidu divām ielām – Ziemeļu Esplanādei un Dienvidu Esplanādei, kaimiņos Somijas himnas vārdu autora Johana Ludviga Runeberga piemineklim jau iekārtojies kafijas tirgotājs, kurš šo Somijā iecienīto, sasildošo un uzmundrinošo dzērienu piedāvā Helsinku agrīnajiem ciemiņiem. 

Tieši rīta stundas ir vispiemērotākais laiks, lai izstaigātu Helsinku centru, aplūkotu pilsētas simbolu – skulptūru Havis Amanda, pa iespaidīgajām granīta kāpnēm uzkāptu līdz Baltajai baznīcai un, stāvot pa vidu tās elegantajām kolonnām, pavērotu apkārtnes panorāmu, bet pēc tam dotos vēl līdz citam dievnamam – Uspenskas katedrālei, jo no skatu laukuma pie tās atklājas jahtu ostas gleznainā ainava. 

Laikmetīgās mākslas stāsts tiek vēstīts viegli, neuzbāzīgi, bez lieka snobisma un visai aizraujoši.

Pēc tam, kad rītu nomainījusi diena, vērts pievērsties tām Helsinku vērtībām, kas slēpjas telpās, zem jumtiem, aiz durvīm. Helsinkos ir liels skaits muzeju un dažādu kultūras objektu, bet konkrēti šīs pilsētas raksturu, kas atšķir Somijas metropoli no citām Eiropas pilsētām, visprecīzāk atklāj divi – laikmetīgās mākslas muzejs Kiasma un Klintsbaznīca. 

Muzejs Kiasma spilgti apliecina Helsinkiem raksturīgo stila izjūtu un radošās brīvības izpausmes, turklāt šajā muzejā valdošā noskaņa ir apmeklētājiem ļoti draudzīga. Laikmetīgās mākslas stāsts tiek vēstīts viegli, neuzbāzīgi, bez lieka snobisma un visai aizraujoši. 

Savukārt Klintsbaznīca jau gandrīz pusi gadsimta nepārspēti ir unikālākā Helsinku ēka. Ikviens, kurš pabijis tuvos un tālos ceļojumos, redzējis daudzas, dažādas baznīcas – barokālas un gotiskas, greznas un askētiskas, senlaicīgas un modernas –, bet kaut ko tādu kā Klintsbaznīca var atrast vienīgi Helsinkos. Turklāt šī luterāņu dievnama, kas uzbūvēts, saspridzinot klinti, neparasto gaisotni stiprina fakts, ka tas atrodas ciešā dzīvojamo māju ielokā, pavisam parastā kvartālā, un paviršā steigā tā ieejas durvis var pat nepamanīt. Torņa Klintsbaznīcai nav. Krusts ir, bet ļoti neparasts. Toties, ieejot baznīcā, aplūkojamas klinšu sienas, vara stiepļu jumts un vērojama saules staru rotaļa, gaismai tiecoties cauri savdabīgajiem arhitektoniskajiem elementiem. Vienalga, esiet jūs reliģiozi vai ne, atvēliet sev kaut vai pusstundu Klintsbaznīcā! Tas ir tā vērts!

Helsinkos lieki meklēt vecpilsētu, toties ne mazums interesanta atrodams netālajās salās, uz kurām ved pasažieru kuģīši. Tas, protams, subjektīvi, bet man visvērtīgākais šķiet brauciens uz Suomenlinnas jūras cietokšņa kompleksu, kas iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Ja ir filozofisks noskaņojums, šajā, uz vairākām salām izvietotajā cietoksnī var nodoties pārdomām par Somijas vēsturi, kurā būtisku lomu spēlējušas gan Zviedrijas un Krievijas ambīcijas, gan, protams, pašas somu nācijas neatkarības centieni. Starp citu, Somijas Republika šogad svin simtgadi.

Ja ir vēlme sportiski izlodāt cietokšņa ejas un mūrus, arī tas ir iespējams. Ja gribas meditatīvi baudīt ziemeļnieciskās dabas ainavas, tad arī tam te ir visai piemēroti apstākļi.

Un ko tad vakarā, kad kuģītis no Suomenlinnas cietokšņa atvizina atkal uz Helsinku centru? Tad ir vērts doties vērot saulrietu pie somu komponista Jana Sibēliusa pieminekļa, kas atrodas netālu no jūras, pilsētas rietumos. Un pasēdēt kādā no Esplanādes stilīgajām kafejnīcām, vērojot, kā tiek izgaismotas ielas un veikalu skatlogi, kā debesīs parādās zvaigznes, un izbaudīt to Helsinkiem raksturīgo, harmonisko noskaņu, kas ļauj dziedāt līdzi atkal netālu skanošajai, no rīta dzirdētajai Preslija dziesmai tās vārdus All my dreams fulfilled – visi mani sapņi piepildījušies. 

 

Ceļošanas stāsti un praktiski padomi - www.diena.lv/dienacelo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Neaizmirstiet par kaķu čipēšanu!

Marta vidū tika veikti grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā un Veterinārmedicīnas likumā, nosakot jaunas labturības prasības mājas jeb istabas dzīvnieku turēšanā, pavairošanā un atsavināšanā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko