Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Anonīmais cālis

Atgriešanās bērnībā, par ko cilvēks nereti sapņo, var arī nebūt tik patīkama, vēršoties īstenībā. Ne jau tāpēc, ka bērnība, kā jau spilgtu un īstu izjūtu laiks, ir ne tikai brīnišķīgu, bet arī eksistenciāli izmisīgu sajūtu pilna, bet gan tāpēc, ka pasaulē nav paredzēts atgriezties bērnībā ar to potenciālu, kāds ir ielikts jaunā radībā. Latvijā pēdējā laikā notiekošie procesi mazliet atgādina šo atgriešanās procesu (pašlaik mēs esot atgriezušies jau 2005.gadā), un nav izslēgts, ka tiksim vēl tālāk atpakaļ pagātnē, bet jaunāki diemžēl no tā nekļūsim. Tad nu vienīgais prieciņš no šādas atgriešanās var būt dažu aizmirstu izjūtu izbaudīšana. Proti, tādu, kuras pozitīvu, kaut vai nostalģisku vērtību iegūst tikai tad, ja uzplaiksnī otrreiz, kamēr "oriģinālajā" laikā par tām priecāties i netaisījies. Nu, apmēram tāpat, kā tagad vari ar zināmu sentimentu paklausīties dažu labu Paula šlāgeri, lai gan zaļajā jaunībā tie likās bezgala stulbi — vismaz vārdi.

Pavēršot šo skatpunktu gastronomiskā plāksnē, var arī negaidīt, kamēr lielāko daļu mūsu skaisto restorānu atgriešanās process aizvērs un to vietā atvērs kaut ko, kas atgādinās 90.gadu sākumu vai vēl senākus laikus. Var paklejot kājām pa tām Rīgas centra daļām, kuras tūristu enerģija neaizsniedz, papētīt, vai kaut kas tāds līdzās Latvijas "straujajai attīstībai" nav saglabājies visus treknos gadus, gluži kā pacietīgs ķīnietis gaidīdams, kad pa laika upi garām papeldēs šo gadu uzpūties līķis. Vienu tādu vietiņu acs jau bija nolūkojusi 60.gadu straujās attīstības simbola universālveikala Bērnu pasaule apkārtnē. Dažādu kafejnīciņu te allaž bijis daudz, bet visas tādas atmiņā nepaliekošas, izņemot pašas Bērnu pasaules mīkstā saldējuma kafejnīcu Mārīte, kuras raksturīgākā pazīme bija rindas pie ārdurvīm. Kad šodien tur iesiet Čaka ielas virzienā, centram tuvākajā pusē varat uzdurties kādai rindai, kas karstākajos brīžos droši vien iziet arī ārpusē. Tā ir cālīšu ēdnīca.

Tikai nesajauciet! Pirmā šajā pusē ir kafejnīca, kas tā arī saucas: Jautrie cālīši. Mūsu stāsts nav par to. Dažas mājas tālāk virs durvīm ir šilte, uz kuras attēlota vista 70.gadu stilizācijas pakāpē. Nekāda nosaukuma šai ēdnīciņai nav. Ieejot iekšā šaurajā telpiņā, kuras flīžu un bleķa interjeru Andis Sīlis pat gribēdams nespētu imitēt, atmiņā uzvēdī padomju laiku ēstuves. Šķita, tādas vairs nav palikušas, bet, redz, ir tomēr. Gar sienu letīte un daži krēsli, kur var paēst ar skatu pret sienu, bet nekāda mierīgā šī ēšana nav, jo aiz muguras stāv rinda. Tā arī piesaistīja mūsu uzmanību. "Cālīšu" (nezinu, kā šo vietu sauc regulārie apmeklētāji) lokālpopularitātes noslēpums ir grilētas vistas, sautētas ribiņas un vēl daži klasiski gaļas ēdieni par patīkamām cenām. Otrkārt, neraugoties uz rindu, apkalpošana ir ātra. Treškārt, ēdiens te tiek dots arī līdzi. Paņem savus gardumus un dodies tos tiesāt brīvā dabā — teiksim, uz Ziedoņdārzu, uz skvēru pie Dailes teātra vai, ja šķiet, ka tik tālā ceļā atdzisīs, uz skvēriņu Krišbarona un Bruņinieku ielas krustā, kur pretī puķu tirgotavām zem lielas akācijas ir soliņi. Ēd un priecājies, ka ekonomiskā situācija Latvijā vēl ir panesama — garāmgājēji gan noskatās, bet dalīties neprasa.

Diena ēda:

Cūkas ribiņas ar kartupeļiem un skābētiem kāpostiem Ls 2,10.

***

Ēdnīca bez nosaukuma


Matīsa iela 32

Atvērta no 10.00 līdz 21.00

(sv. līdz 18.00)Interjers 8

Ēdieni 888

Apkalpošana 88888

Atmosfēra 888

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 16.05.2024.

Kad pavārei piesolīja roku un sirdi, viņai galvā uzreiz ienāca pāris recepšu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko