Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Aspirīns var palīdzēt cīņā ar vēzi

Pītera Makkaluma Vēža centra zinātnieku atklājums var veicināt jaunu ārstēšanas metožu rašanos, atsaucoties uz izdevumu Cancer Cell, vēsta portāls news.com.au. Kā skaidro viena no pētījuma līdzautorēm Tara Kārnezis, ļaundabīgie audzēji izdala proteīnus un sastāvdaļas – tā saucamos "augšanas faktorus", kuri ar asins un limfātisko vadu palīdzību ļauj augt ļaundabīgajam audzējam.

Šie "augšanas faktori" paplašina limfātiskos vadus jeb tā saucamo “piegāžu ķēdi”, ļaujot vēža šūnām izplatīties, norāda T.Kārnezis. Taču, kā atklājuši austrāļu zinātnieki, "ir zāļu grupa, kas darbojas pret "piegādes ķēžu" paplašināšanos, apturot audzēja tālāku izplatīšanos organismā, kas ir viens no galvenajiem nāves cēloņiem," norāda T.Kārnezis. 

Melburnas zinātnieki ir atklājuši, ka tādi nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi kā aspirīns kavē ļaundabīgā audzēja šūnu tālāku izplatīšanos organismā. 

"Šis atklājums ļauj potenciāli attīstīt jaunas spēcīgas ārstniecības metodes, kas fokusētos uz limfātiskajiem vadiem, ļaujot efektīvi samazināt vēža "piegādes ķēdes" un ierobežot vēža šūnu izplatīšanos organismā," uzsver T.Kārnezis. 
Tikmēr, kamēr onkologi parūpēsies par aspirīna iekļaušanu vēža slimnieku ārstēšanā, zinātnieku atklājums varētu sekmēt efektīgāku zāļu izstrādi. Lai arī jau agrāk bija zināms par labvēlīgo nesteroīdo pretiekausuma līdzekļu efektu, līdz šim trūka izpētes attiecībā uz šo zāļu ietekmētajiem bioloģiskajiem procesiem.  "Es ceru,ka šī informācija ir viens maziņš puzles gabaliņš cīņā vēzi," saka T.Karnezis. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko