Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Ēdam neveselīgi, jo ierasts

Rita, grāmatvede no Jelgavas, stāsta, ka cenšas iegādāties veselīgu pārtiku, atsakoties no gaļas izstrādājumiem un produktiem, kuros ir daudz pārtikas piedevu. Izvēloties pārtiku veikalā, viņa pievērš uzmanību produktu veselīgumam, kvalitātei un cenai, ņemot vērā arī savu garšas izjūtu. Pirms neilga laika viņa pastiprināti pētījusi ekoloģisko pārtikas produktu piedāvājumu, bet secinājusi, ka ekoprodukti pieejami šaurā klāstā un dažās tirdzniecības vietās, turklāt nav lēti.

Par savu vājību Rita atzīst aizraušanos ar konfektēm un šokolādi un uzskata, ka vajadzētu uzturā vairāk lietot augļus un dārzeņus, tomēr ieraduma spēks esot nepārvarams. To, ka ieraduma spēks nosaka ēšanas tradīcijas daudziem Latvijas iedzīvotājiem, apliecina arī tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktais pētījums.

Jāizvēlas veselīgākā maize

Esam maizes ēdāju tauta, pamatojoties uz pētījumu, uzsver SKDS direktors Arnis Kaktiņš. «Maizes popularitāte vērtējama neviennozīmīgi - viss atkarīgs no tā, kādu maizi ēdam, jo tās sastāvs mēdz būt ļoti atšķirīgs,» uzsver A. Kaktiņš un atgādina, ka uzturzinātnieki rekomendē izvēlēties pilngraudu maizi. Otra populārākā pārtikas grupa ir piena produkti. Pētījums parādīja, ka ne īpaši veselīgo ēšanas ieradumu vidū ir bieža gaļas produktu lietošana un aizraušanās ar saldumiem, teic A. Kaktiņš. Saldumus īpaši iecienījuši bērni. «Četras piektdaļas aptaujāto bērnu vecumā no 6 līdz 14 gadiem atzinuši, ka ēd saldumus vismaz reizi dienā vai biežāk. Kā neveselīga tendence vērtējama tā, ka 16 procenti bērnu reizi dienā un biežāk ēd fast food, piemēram, burgerus,» stāsta A. Kaktiņš.

Pārsteidzošs ir fakts, ka rīdzinieki ēd daudzveidīgāku uzturu nekā laucinieki. SKDS direktors to skaidro ar rīdzinieku plašākām zināšanām un dziļāku izpratni par veselīgu uzturu. Iespējams, laucinieku vienveidīgākās ēšanas iemesls ir tas, ka viņi pārtikā izmanto pašu audzētus produktus, bet veikalā nopērkamajiem tērējamās naudas nav daudz. A. Kaktiņš norāda, ka pētījums atklājis - daudzi zina, kāds uzturs ir veselīgs, tomēr zināšanas nelieto dzīvē.

Lieko svaru paši nopērkam

Veselīga uztura popularizēšana ir svarīgs profilakses pasākums, domā veselības ministre Ingrīda Circene un arī norāda, ka uztura paradumu veidošana ir katra cilvēka paša rokās. Cilvēks nopietni apdraud savu veselību, ja nav izveidojis veselīgas ēšanas paradumus. Izvērtējot iedzīvotāju ēšanas tradīcijas, Ingrīda Circene atzīst, ka tās varētu būt labākas, jo ārstu un uzturzinātnes speciālistu novērojumi liecina, ka tikai pusei Latvijas iedzīvotāju ir normāls - ne pazemināts, ne paaugstināts - ķermeņa svars. Būtiska problēma ir aptaukošanās, kas var palielināt sirds un asinsvadu slimību risku. «Mēdz teikt: katru lieko kilogramu mēs paši par savu naudu esam nopirkuši, jo ikviens pats veikalā pastiepj roku pēc tā pārtikas produkta, ko ieliek groziņā un par ko kasē samaksā,» piebilst I. Circene.

Dietoloģe Laila Meija norāda, ka produktus, ko ēst, cilvēks pats var izvēlēties, tāpēc svarīgi par veselīgu uzturu izglītot visas paaudzes. Jākliedē mīts, ka ēst veselīgi nozīmē tērēt daudz naudas pārtikai. Dietoloģe uzskata: lai iedzīvotāji ēstu veselīgi, svarīgi nodrošināt viegli pieejamu veselīgu produktu piedāvājumu visur, sākot no pirmsskolas izglītības iestādēm līdz pat tirdzniecības centru plauktiem. «Pieejamība ir ļoti svarīga, jo gan bērni, gan pieaugušie izvēlas to, kas ir tuvāk pa rokai. Ikdienas ēdienkartē vajadzētu iekļaut piena produktus, graudaugus, dārzeņus, augļus, pākšaugus, zivis un gaļu. Jāņem vērā, ka ieteicamāki ir produkti ar nelielu cukura, sāls un tauku saturu, kuros ir augstāks šķiedrvielu un olbaltumvielu daudzums,» saka L. Meija. Lai popularizētu veselīgas ēšanas ieradumus, Uzturzinātnes speciālistu biedrība un Rimi aizsācis veselīgas ēšanas popularizēšanas projektu Aikāgaršo. Rimi veikalos izvietoti īpaši Aikāgaršo plakāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 16.05.2024.

Kad pavārei piesolīja roku un sirdi, viņai galvā uzreiz ienāca pāris recepšu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko