Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Izrevidē savu skapi un galvu!

Skapja izrevidēšana nebūt nenozīmē tikai atbrīvošanos no liekā, lai radītu vietu jaunām lietām. Šī procedūra ir lielisks veids, kā_ sakārtot _jūsu galvu. 

Haotiski cilvēki ir nervozāki, biežāk viļas un nereti viņus pārņemt sajūta it kā viss slīdētu ārā no rokām, ziņo portāls bodyandsoul.com.au. Viņiem ir arī grūtāk atslābināties. Kārtošana savukārt dod iespēju atbrīvot telpu ne tikai fiziski, bet arī garīgi – tā ir iespēja tikt vaļā no negatīvām emocijām un iegūt jaunu enerģiju, apgalvo viens no Austrālijas vadošajiem ekspertiem organizēšanas jomā un vairāku grāmatu autors Pīters Valšs.  

Ko saka eksperti
"Novārtā pamestās lietas var būt jūsu neizdarība. Tās tikai veicina stresu un kļūst par laika zagļiem," norāda P.Valšs. "Kārtošana patiesībā ir veids, kā jūs radāt sev vairāk laika un ļaujat prātam iegūt mieru," apgalvo eksperts. 

Psihologi pieķeršanos nekārtībai apraksta kā emocionālu stāvokli, kuru pavada apmulsums, stress un depresija. Vissmagākā stāvoklī tas izpaužas kā ekstrēma krāšana – ar lietām, vecām un jaunām, tiek piekrauti visi mājas kakti, plaukti un pažobeles. Ekstrēmā krāšana norāda uz nopietniem psiholoģiskiem traucējumiem, un, lai atbrīvotos no tiem, ir nepieciešami ilgtermiņa risinājumi. 

Daudzi no mums tomēr iemācās tikt galā ar nekārtību tad, kad atklājam, ka no kārtošanas mēs varam gūt labumu. "Būt organizētam nozīmē, ka jums atliek vairāk laika tām nodarbēm, ko patiesībā vēlaties darīt – ēst gatavošanai, sportam, ģimenei, iešanai vannā. Tas ir ļoti būtiski jūsu garīgajai veselībai," norādīja Kerija Rodleja, kura ikdienā strādā kā personiskais organizators un palīdz citiem sakārtot savas mājas un birojus. Viņasprāt, guļamistaba ir pirmā vieta, ar kuru vajadzētu sākt sakārtot māju, jo šī telpa visvairāk palīdz atgūt spēkus un enerģiju. 

Vairāk par kārtošanu
Lai arī atvilktņu sakārtošana rada patīkamas izjūtas, nepareizs ir domāt, ka tikai to izrevidēšana atrisinās problēmu ar nekārtību. Māja atspoguļo tās iemītniekus, tāpēc, iespējams, jums vajadzēs vispirms mainīt savus paradumus, lai mājās tiešām ieviestu kārtību. 

Kā norāda uzņēmuma Your Personal Organiser pārstāve Džūlija Zullo, ja māja ir ļoti ielaista un nekārtīga, visbiežāk tas nozīmē, ka cilvēks ir piedzīvojis kādu emocionālu traumu, depresiju, hronisku slimību vai pārdzīvojis kāda tuvinieka nāvi. 

Turklāt arī sabiedrībā valda šāds uzskats - jo vairāk lietu mums pieder, jo laimīgāki mēs būsim. Ja izmainīsiet šo uzskatu, tad patiesībā jūs iegūsiet labāku garīgo veselību un lielāku laimes izjūtu, uzskata eksperte. Patiesībā, jo vairāk lietu mums pieder, jo vairāk mums jārūpējas, kā par tām samaksāsim, kā tās aizsargāsim un kā par tām parūpēsimies. Pareizāks ir uzskats - jo mazāk mums piederēs, jo vieglāk mums būs uzturēt kārtību. 

'Mēģiniet saprast, kāda nozīme jūsu dzīvē ir uzkrātajām lietām. Daudzi cilvēki pieķeras lietām, jo tās viņiem sniedz komfortu un drošības izjūtu, vai arī tāpēc, ka tās atgādina par to, kur viņi bijuši, un par to, kas viņi vēlas kļūt," skaidroja P.Valšs. Viņš norāda, ka atbrīvoties no liekā nozīmē arī atbrīvoties no emocionālās bagāžas, ko mēs nesam sev līdzi, lai spētu izbaudīt dzīvi tagad un te. 

Padomi, kā sakārtot māju
  • Sāciet ar mazāko, pat ja tā būtu tikai viena atvilkne vai mazs skapītis
  • Padariet kārtošanu (kaut arī 15 minūtes) par iknedēļas paradumu
  • Ieviesiet paradumu nolikt lietas vietā, nevis atlikt kārtošanu uz vēlāku
  • Reti lietotās lietas novietojiet savā garāžā, pagrabā vai kur citur, vai arī izmetiet vai ziedojiet 
  • Kārtošanai izmantojiet kastes, kārbas, traukus vai konteinerus
  • Uzaiciniet palīgā draugus – viņi lietām nebūs tik ļoti pieķērušies kā jūs
  • Iemāciet bērniem būt atbildīgiem par viņu radīto nekārtību
  • Tieciet galā ar emocionālajiem iemesliem, kāpēc jūs uzturat nekārtību

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu trestera reģioni

Gandrīz visos Vācijas vīnkopības apgabalos vīnkopji destilē arī savu vīnogu spiedpaliekas, ja vien viņiem ir oficiāla atļauja to darīt.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko