Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kā ēst vienkāršāk, bet veselīgāk

Arvien vairāk cilvēku vēlas dzīvot veselīgāk. Taču kā panākt, lai šī vēlme nepaliktu tikai nepiepildīto Jaungada apņemšanos sarakstā, bet tiešām kļūtu par ikdienas sastāvdaļu? Dietologs un uzturzinātņu profesors, kā arī neskaitāmu publikāciju autors Maikls Polens ir izdevis grāmatu, kuras mērķis ir iedvesmot cilvēkus mainīt savus ēšanas paradumus. Grāmatas autors iepazīstina ar vienkāršiem pareizas ēšanas pamatprincipiem, kurus papildina lieliskas mākslinieces Moiras Kalmanes ilustrācijas. 

Iepērkoties un plānojot savas ēdienreizes, der sekot pāris pamatprincipiem, ierosina M.Polens. Tas palīdzēs jums labāk izbaudīt ēdienu un veselīgāk ēst: 

#1. Pievērsiet uzmanību ēdiena izcelsmei
M.Polens ierosina pirms katras ēdienreizes mirkli veltīt pārdomām par to, cik sarežģīta ir ēdiena tapšana. Apjūsmojiet komplekso procesu, kura rezultātā ēdiens no dārza vai lauka ir nokļuvis uz jūsu šķīvja. Vai tā būtu īsa lūgšana vai pārdomas par ikdienas brīnumu - tas palīdzēs jums izbaudīt ēšanas procesu daudz pārdomātāk.  

#2. Rotājiet galdu ar puķu pušķi, un viss garšos divreiz labāk

#3. Pasūtiet mazas porcijas
Viss, kas ir mazs, ir jaunais modes kliedziens, uzskata grāmatas autors. Lielās porcijas vairs nav modē. Turklāt, kā piebilst autors, vai jūs zinājāt, ka agrāk ātrās ēdināšanas restorānos tirgotie lielie dzēriena trauciņi jau sen ir pārtapuši “mazajā izmērā”. Padomājiet, varbūt ieturot maltīti restorānā jums nevajadzētu aizrauties ar lielām porcijām, bet, piemēram, pasūtīt kādu bērniem paredzēto porciju. 

#4. Ja esat izsalcis, taču nespējat notiesāt visu ābolu, patiesībā jūs nemaz neesat izsalcis 
Ja pieķerat sevi pie šādas domas, tas nozīmē, ka jūsu bada sajūta liecina par ko citu. Iespējams, jūs ielūkoties ledusskapī šoreiz mudina garlaicība, paradums vai skumjas. Tas pāries. Ja tomēr jūs jūtaties izsalcis, apēdiet ābolu, mudina M.Polens. 

#5. "Iesaiņojumam nav vietas uz galda." 
Ēdiena iesaiņojumu - kārbiņas, trauciņus – turiet tālu prom no galda. Pat ja esat pasūtījis ēdienu līdznešanai, nekad neēdiet to no līdzņemšanai domātajiem trauciņiem. Ja uzliksiet ēdienu uz šķīvja, jūs to izbaudīsiet daudz vairāk un notiesāsiet lēnāk. Ir grūti izbaudīt ēdienreizi, ja jums apkārt vīd iesaiņojumi ar produktu logotipiem un reklāmām, kā arī vienreizējai lietošanai paredzēti trauki. 

#6. Neesiet pārāk izvēlīgs
Mūsdienās restorānu un veikalu piedāvājums ir tik bagātīgs, ka ļauj mums visiem izlept. Pēc M.Polena domām, ja ēdīsiet to, ko jums ir pagatavojis kāds cits un kas šoreiz varbūt īsti neatbilst jūsu vēlmēm, jūs ēdīsiet daudz pieticīgāk. Jo vairāk izvēļu un iespēju ēst to, kas kārojas, jo vairāk jūs riskējat pārēsties. 

#7. Baudiet dzērienus, kurus ar enerģiju apveltījusi daba, nevis pārtikas ražotāji 
Kafija un tēja spēj padarīt mūs možus, priecīgus, uzmanīgākus, un, iespējams, tieši tāpēc daudzi zinātnieki gadiem ilgi ir centušies šajos dzērienos saskatīt negatīvās īpašības. Patiesībā gan tējai, gan kafijai ir daudz pozitīvu īpašību, ko nevar teikt par enerģijas dzērieniem, kuru sastāvus vēl joprojām “ķidā” uztura zinātnieki. Labāk pagaidām izvēlēties tasi kafijas vai tējas, nevis riskēt ar enerģiju sološajiem eksperimentiem skārdenē, kurus piedāvā ražotāji, uzskata M.Polens. 



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko