Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Kādas sējas zoss stāsts

Tuvojoties zosu medību sezonai, kas sāksies 15.septembrī, vēlos izstāstīt kādu interesantu un pārsteidzošu stāstu.

1.maijā braucām pa Murjāņu ceļu uz Inčukalnu, kur bija paredzēts kāds pasākums. Kādā laukmalē mūsu trenētās mednieku acis piesaistīja milzīgs zosu bars, kas laukā pūtās. Tā kā fotokamera bija pa rokai, nepalaidu garām iespēju nobildēt zosis, kas lēnu garu pa lauku knibinājās. Kad mājās aplūkoju attēlus, pamanīju, ka vienam putnam kaklā skaidri saskatāms dzeltens riņķis. Fakts interesants, bet tam īsti uzmanību nepievērsu. Skaidrs bija arī tas, ka uz lauka bija apmeties sējas zosu bars.

Augusta sākumā  bija izdevība aprunāties ar ornitologu Dmitriju Boiko, kuram izstāstīju par nofotogrāfēto zosi. Dima profesionāli uzreiz paziņoja, ka visticamāk fiksēta sējas zoss. Sarunājām, ka bildi viņam pārsūtīšu, varbūt uz būs iespējams uz gredzena nolasīt kādu informāciju.

Komunikācijai ar ornitologu turpinoties, izrādījās, ka visu nepieciešamo par zosi fotoattēlā  iespējams nolasīt. Uzzinājis detaļas par manu novērojumu (datumu, vietu, putnu skaitu u.c. būtiskus faktus), Dima informāciju reģistrēja lapā www.geese.org, kur fiksē zosu novērojumus.

Pārsteidzoši bija jaunumi par to, ka zoss ar numuru J27 apgredzenota Vācijā 2008.gada oktobrī, novērota Polijā un beigās nokļuvusi arī līdz Latvijai.

No zinātniskā  viedokļa šāda informācija ir būtiska, lai saprastu, kā  putni pārvietojas, kur ziemo, kāds ir to dzīves ceļš.

Tādēļ aicinājums medniekiem. Ja esat nomedījuši zosi ar gredzenu kaklā, jeb arī apgredzenotu pīli, nemetiet šo būtisko informāciju ārā, jo iespējams, uzzināsiet, no kurienes jūsu medījums atlidojis. Informāciju iespējams fiksēt pašiem, reģistrējoties iepriekš minētajā mājas lapā, jeb nosūtiet informāciju Latvijas Ornitoloģijas biedrībai – gan jau viņi zinās, ko ar to darīt, un būs jums ļoti pateicīgi.

Materiāls tapis sadarbībā ar allforhunt.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu trestera reģioni

Gandrīz visos Vācijas vīnkopības apgabalos vīnkopji destilē arī savu vīnogu spiedpaliekas, ja vien viņiem ir oficiāla atļauja to darīt.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko