Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Mobilais mamogrāfs būs pieejams Rīgā un mazpilsētās

Oktobris pasaulē ir pazīstams kā Krūts veselības mēnesis, kad tiek pievērsta īpaša uzmanība cīņai ar krūts vēzi. "Būsim veselas!" - ir devīze šā gada kampaņai Latvijā, ko organizē onkoloģisko pacienu atbalsta biedrība "Dzīvības koks". Kampaņa ir vērsta uz krūts vēža agrīnu diagnostiku un psihosociālā atbalsta nepieciešamību vēža pacientiem, kas šobrīd Latvijā valsts līmenī nav pieejams.

Statistika ir biedējoša. Krūts vēzis ir izplatītākā onkoloģiskā saslimšana sievietēm gan Eiropā, gan Latvijā. Ik gadu Latvijā tiek diagnosticēti apmēram tūkstoš krūts vēža gadījumu. Ja kopumā saslimstības dati Latvijā neatšķiras no Eiropas valstīs vidējiem rādītājiem, tad galvenā problēma joprojām ir tā, ka Latvijā vēzi vairāk kā 30% atklāj novēloti, un šādā gadījumā vēža ārstēšana nevar būt efektīva. Ļoti būtiska situācijas uzlabošanā ir agrīnā vēža diagnostikas programma, kas Latvijā ieviesta 2009.gadā. Savukārt Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) vadošais onkoloģijas speciālists Dr. Jānis Eglītis norāda: "Uzsākot krūts vēža skrīninga programmu, bija gaidīts, ka krūts vēzis tiks atklāts lielākam skaitam pacientu, tomēr kopumā šī programma savu lomu nepilda". Kā viens no svarīgākajiem iemesliem - "Latvijā nav konkrēta institūcija, kura nodarbojas ar skrīninga programmas izpildi, kā arī nozīmīgu lomu spēlē uzaicinājuma vēstuļu neveiksmīgā forma". Kā uzsver Dr. Eglītis, tad tendences rāda, ka krūts vēzis tiek aizvien vairāk atklāts I stadijā, tomēr tas ir nepietiekoši, lai runātu par pozitīvām tendencēm krūts vēža ārstēšanā, jo proporcionāli pieaug arī to sieviešu skaits, kam vēzi atklāj III, IV un "bez stadijas" stadijā.

 Oktobrī sadarbībā ar "Veselības centru 4" (VC4) tiks rīkota akcija, kuras laikā mobilais mamogrāfs būs pieejams Rīgā pie Saeimas (19.10.),pie tirdzniecības centriem "Alfa" un "Spice" (26.10.), kā arī Aucē un Brocēnos (27., 28.oktobrī). Mamogrāfiskie izmeklējumi būs pieejami sievietēm, kuras saņēmušas Veselības norēķina centra uzaicinājuma vēstules un būs paņēmušas līdzi pases. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas un Šveices tresteri

Vīnogu izspaidu brendiju tradīcijā lielu ieguldījumu devuši ne tikai grapas meistari Itālijā. Šos destilātus attīstīt centušies ne tikai vācieši, bet arī šveicieši un austrieši.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko