Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Putna piens no cirvja kāta

Studenta gados Maskavā īpašs šiks stipendijas (40 rubļu teicamniekiem jeb puse minimālās algas Padomju Savienībā) saņemšanas dienā bija kursa kolektīvs gājiens uz Arbatu - restorānu Prāga. Atšķirībā no mūslaikos reklāmas kampaņās izbazūnētām glaunām kulinārijas iestādēm, kuras makšķerē apmeklētājus uz katra stūra, bieži vien par lielu naudu apčakarējot ar elementāru, toties «stilīgi» noformētu ēdienu, Prāga ne tikai skaitījās, bet arī bija viena no vietām, kur pat studentiņš par pieņemamām cenām varēja garšīgi paēst.

Un ne jau ēdnīcas plašpatēriņa «bļodas». Tolaik labu maltīti slavēja vārdiem «kā mājās». Tagad uz restorācijām dodas, lai tikai, pasarg dievs, nebūtu «kā mājās». Kaut gan kroga funkcijas palikušas nemainīgas - labi pavadīt laiku, socializējoties un baudot kvalitatīvu ēdienu.

Arī Prāgā ceturtdienās bija leģendārās padomju obščepita (sabiedriskās ēdināšanas) organizētās zivju dienas. Toties kādas! Teātra institūta bufetē cīsiņus nemainīgi nomainīja zivju kotletes, taču Prāgā ceturtdienās varēja baudīt gardu ebreju ēdienu gefilte fiš vai maziņas stores ruletītes ar sarkano ikru pildījumu. Kā tagad atceros, porcija maksāja tikai 87 kapeikas! Kronis visam studentu racionā bija tradicionālo Galvaspilsētas salātu zivju versija, kurā vistas gaļas, salami un četru šķirņu lopa gaļas kūpinājumu vietā bija kūpinātu «dižciltīgu zivju» miesa. Porcijas bija milzīgas. Tā ka runas, ka PSRS stagnācijas gados pilsētās tauta ēda sliktu maltas gaļas mērci uz makaroniem, ir pārspīlētas. Bieži par to, ka padomju pilsoņiem ledusskapī ir paradīze, brīnījās ārzemju tautieši, kas apmeklēja radus.

Bet ne par «badu PSRS» ir stāsts, par Prāgu. Pie šī restorāna bija kulinārija, kurā varēja iegādāties visu, kas restorānā, tikai promnešanai. To Arbata rajona iedzīvotāji ar prieku darīja. Prāga joprojām pēc 25 gadiem aktīvi funkcionē un gatavo tos pašus ēdienus. Pats restorāns sen ir slēgts, un tā garderobes telpās šiverē banka. Mēs, trūcīgie studenti, tolaik «prominēšanai» (t. i., promnešanai) allaž pirkām čehu špikačkas, gaļas salātus vai sulīgās Kijevas kotletes, kuras pēcāk uzsildīt. Un, protams, četrkantīgo torti Putna piens. Tikai PSRS varēja kādam ienākt prātā mutē kūstošo faktiski bezsvara suflē torti ar kraukšķīgu šokolādes garoziņu nosaukt tik skaistā, nereālā vārdā - Putna piens! Putna piens Padomju Savienībā - nu, tas ir līdzīgi, kā Mārtiņam Rītiņam lūgtu no cirvja kāta pagatavot vērša pautus čili un aijoli mērcē.

Šī torte Putna piens reāli ir PSRS kulinārais izgudrojums, kuru radījis ļoti konkrēts cilvēks ļoti konkrētā - 1977. - gadā. Viņu sauc Vladimirs Gupaļņiks, viņš bija Prāgas šefpavārs. Kopš PSRS laikiem, kad direktīvas veidā superpopulārās, tak vienalga deficītās tortes recepte tika izsūtīta ieviešanai masveida ražošanā visu PSRS republiku kulinārijās, tā joprojām dzīvo arī Latvijā. Es viņu pa gabalu pazīstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko