Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Rūgts! Tad salds

Augusts ir kāzu mēnesis, un neatņemama svinību sastāvdaļa ir torte. Tāpat kā kāzu kleita bieži vien arī torte ir gadiem lolota un pārdomāta. Tradicionāli tortei jābūt gaišai, lielai un grezni rotātai, bet vai vienmēr? Izrādās, kāzu tortu mode ik gadu mainās

Latvijā kāzu tortu dizainā ienāk pasaules mode — klasisko putukrējuma tortu vietā pāri nu izvēlas ar balto cukura glazūru vai marcipānu pārklātas tortes. Konditori stāsta, ka šai izvēlei bieži ir pavisam praktisks iemesls — tortes vieglāk pārvadāt, un tās mazāk pakļautas deformācijai. Garšas ziņā prioritāte esot gaišajām tortēm, kas veidotas no baltā biskvīta un dažādiem krēmiem. Kāzu tortu veidošanā gandrīz nekad netiekot izmantota tumšā šokolāde.

Pēc Iļģuciema maiznīcas konditorejas konditorejas izstrādājumu ražošanas tehnoloģes Solvitas Nozes novērojumiem, atšķirībā no ārzemju katalogos noskatītajām kūkām, kas, viņasprāt, garšo pēc kēksa, Latvijā cepto kāzu tortu sastāvs pēdējā laikā ir izteikti nacionāls. Gandrīz katrs otrais pāris izvēlas biezpiena torti un pildījumu no augļiem vai ievārījuma. Restorāna Kaļķu vārti konditorejas meistare Dina Gira stāsta — galvenais, ko pieprasa tortes pasūtītāji, ir, lai torte nebūtu trekna.

Ar cukura glazūru vai marcipānu pārklātās tortes ir ļoti saldas, tāpēc skābumam konditori parasti liek klāt citronu, laimu un dažādas ogas. Garšas daudzveidībai pildījumos izmanto arī Filadelfijas un maskarpones sieru. Bieži tortes veido vairākos stāvos uz statīva. Lai arī ārēji visi stāvi ir vienādi, katram stāvam ir izvēlēts atšķirīgs sastāvs. "Kāzu viesiem tas liekas interesanti — kādam kūkas gabals ir ar vienu garšu, bet galda otrajā pusē tortes gabals garšo pavisam citādi. Un viesiem ir par ko parunāt," pārliecināta Dina Gira.

Anita Egle, kura jau vairāk nekā divdesmit gadu pēc pasūtījuma cep tā sauktās lauku tortes, ir pārliecināta, ka pamazām atgriežas pārbaudītas vērtības, piemēram, no plaucētās mīklas gatavoti gulbīši vai īsti lauku krēmi. "Ir izbaudīti visi tie pulverīši un neēdamās plastmasas dekorācijas. Tagad atkal cilvēkiem vajag, lai viss tortes rotājums būtu ēdams," stāsta konditore. Pasūtītāji spējot novērtēt gan lauku olas, gan dabiskās ogas — zemenes, avenes.

Izskata ziņā patlaban dominē minimālisms. Cilvēki prasa vienkāršas, saprotamas lietas. Visbiežāk tortes rotā ar ziediņiem, kas izgatavoti no tās pašas cukura masas, ar kuru pārklāj torti. Retu reizi pāri izvēlas greznot torti ar dzīviem ziediem. "Ja izvēlēti dzīvie ziedi, ļoti tiek piedomāts, kādas puķes likt, jo tās saskaņo gan ar ziediem kāzu pušķī, gan ar zāles noformējumu," stāsta Kaļķu vārtu konditore. Bieži gan cilvēki neuzdrošinās rotājumos izmantot dzīvus ziedus, jo, viņuprāt, ēdiens ar dzīvu puķi kopā neiet, kaut gan izskatās skaisti. Konditore stāsta, ka modē ienācis amerikāniskais stils — tortes tiek dekorētas ar auduma lentēm. Tās ir speciālas tilla lentītes, kuras tin vai nu apkārt tortei, vai apkārt tortes statīvam. Ja lentes apvij ap kūku, dekorējumam jābūt minimālam, jo lente pati par sevi ir izteiksmīgs rotājums.

Kāzu tortu forma parasti ir apaļa. Vairāku stāvu tortes visbiežāk liek uz statīva, jo tā ir ērtāk sagriezt. "Liekot vienu torti virsū otrai, parasti kāzinieki nesaprot, ko darīt ar viduci, kā to sagriezt un kā sadalīt gabaliņos," skaidro konditore Dina Gira. Tāpēc daudzi pasūta jau gabaliņos sagrieztu kūku, lai pašiem ar griešanu nav jāķēpājas. Šādas tortes pagatavošana no konditora prasa īpašas pūles, jo katrs gabaliņš tiek pārklāts un rotāts kā atsevišķa tortīte.

Parasti Iļģuciema konditorejā ceptās tortes ir septiņus astoņus kilogramus smagas. Agrāk, kad kāzas bijušas bagātīgākas, kāzu tortes sasniegušas pat 12—14 kilogramu svaru un ceptas septiņos stāvos. Kaļķu vārtu konditori paraduši cept lielākas kāzu tortes, to svars reizēm sasniedz pat 20—30 kilogramu. Tortes cena svārstās no 10 līdz 15 latiem par kilogramu atkarībā no tā, cik daudz darba prasa rotājumu izgatavošana.

Mazākās kāzu tortes ir tikai pusotru kilogramu vai kilogramu smagas, tomēr to pagatavošana prasa ne mazāku atdevi kā lielas tortes veidošana.

TORTES CEPĒJAM JĀBŪT MĀKSLINIEKAM

Konditori ir pārliecināti, ka ikviena kāzu torte ir meistardarbs. Bieži jaunais pāris atnes no interneta izdrukātu attēlu, kurā redzama viņu sapņu torte. Konditors ar profesionālu aci uzreiz var pateikt, ka torte ir mulāža, bet cepējam torte jāuztaisa tā, lai viss būtu ēdams. Tā ir augstākā pilotāža, pārliecināta Iļģuciema maiznīcas speciāliste Solvita Noze. Viņasprāt, cilvēkam, kas šādu torti veido, jābūt ar māksliniecisku dvēseli. Ja no cukura taisa puķuzirnīti, tam arī jāizskatās pēc puķuzirnīša, jāpanāk, lai marcipāna vai cukura kallas un lilijas būtu pēc iespējas dzīvākas. Ja uz tortes ir kāds raksts, to zīmē ar otiņu, kas ir smalkāka par pildspalvu, un roka nedrīkst nodrebēt.

Tieši smalko rotājumu izgatavošana prasa visvairāk laika, tāpēc kāzu sezonā ziediņi un lapiņas tiek sagatavotas jau laikus. Dina Gira stāsta, ka, piemēram, veidojot lilijas ziedu, katru lapiņu darina atsevišķi un pēc tam lipina kopā. Ikviena lapiņa, pērlīte, ziediņš ir roku darbs. Ļoti grezni izskatās arī perlamutra krāsas karameļu lapiņas.

Lauku tortes, stāsta Anita Egle, tiek rotātas ar šokolādes vai želejas sirsniņām, ar gulbīšiem, cukura gredzentiņiem un baltās šokolādes dekoriem.

TIK SKAISTS PĀRĪTIS!

Sarežģītākais jautājums pāriem bieži vien ir, ko likt tortei virsū. Konditorēm gadu gaitā izstrādājusies prakse — ja pāris nevar izlemt, jāliek ziedi. Dina Gira stāsta, ka daudzi izvēlas savus iniciāļus un gredzenus. Dažādas figūriņas gan ir jau gandrīz izmirušas, taču nesen pēc ilgiem laikiem atnācis jaunais pāris, kas vēlējies uz tortes uzlikt pārīti. "Manuprāt, pārīši izskatās šausmīgi, un teicu jaunajam pārim, ja viņi vēlas šādu figūriņu, lai paši nopērk un atved. Un viņi atveda tik skaistu pārīti!" stāsta Dina un secina, ka acīmredzot darbnīcas, kas ražo šāda veida konditorejas rotājumus, figūriņas pilnveido un to izskats pamazām kļūst baudāmāks. Solvita Noze pamanījusi, ka pēdējā laikā šādas figūriņas izmanto, jo tās pēc kāzām var ielikt sekcijā vai uz plaukta un atstāt par atmiņu ilgam laikam.

Parasti pie konditora jaunais pāris ierodas ar gatavu vīziju par to, kādai jāizskatās viņu kāzu tortei. Tortes no katalogiem izvēloties tikai neizlēmīgie. Pāri bieži nāk ar savu zīmējumu, skaidri zina, kādas būs krāsas, cik stāvu un kā izskatīsies, stāsta Dina Gira. Vēl kāds konditores novērojums — lai gan viesu skaits kāzās sarūk, tortes mazākas nekļūst. "Ielūgti 50—70 cilvēki, bet tortei jāizskatās kā uz 150 cilvēkiem," smej Dina. Tāpēc, lai kāziniekiem nebūtu lieku tēriņu un milzīgu tortes pārpalikumu, konditori izdomājuši viltību — daudzstāvu kūkas apakšējā stāvā ievieto butaforiju. To veido no putuplasta, un tas, tāpat kā torte, tiek pārklāts ar cukura glazūru, tomēr šī daļa nav ēdama. Torte, kad to ienes svinību zālē, izskatās liela un iespaidīga, kaut gan patiesībā ir stipri mazāka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko