Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Sargāsim suņu ķepas

Rudens mūs lutina, no sniega vēl ne vēsts, bet sinoptiķi sola, ka decembra sākumā zeme jau pārklāsies ar baltu pārslu segu, un pilsētās ielas atkal tiks kaisītas ar sāli. Sākoties ziemas sezonai, lielāka uzmanība būs jāpievērš četrkājaino mīluļu ķepu kopšanai. Gan sals, gan sniegs, gan uz ielas kaisītais sāls var kļūt par iemeslu ķepu traumām un dažādiem iekaisumiem, bet tas savukārt var radīt būtiskākas veselības problēmas dzīvniekiem.

Tāpēc iesaku elementārākās lietas, kas neprasa ne laiku, ne naudu, tikai vēlēšanos palīdzēt ģimenes mīlulim.

Lielākā daļa suņu īpašnieku saviem mīluļiem nevelk zābaciņus, tāpēc ķepas jākopj īpaši uzmanīgi. Vispirms, sākoties ziemas sezonai, rūpīgi jāapgriež sunim nagi. Pārāk gari nagi ķepai liek vairāk izplesties, tāpēc starp pirkstiem rodas lielāka telpa, kurā saķerties sniegam. Kad sunim starp pirkstiem salīp sniegs, tas var izraisīt sāpes, dzīvniekam kustoties. Lai pēc iespējas samazinātu sniega lipšanu starp pirkstiem, svarīga ir ķepu apmatojuma apcirpšana. To veic ar parastajām šķērēm, izgriežot biezi saaugušo apmatojumu vienā līmenī ar pēdu spilventiņiem, pēc tam apmatojumu izgriež starp pirkstiem. Jo mazāk būs apmatojuma starp pirkstiem, jo mazāks sniega daudzums tur salips. Suņu ķepas ziemas periodā regulāri jāpārbauda, jo sāls maisījumi, ko kaisa uz ielām, sausina ķepas, tās var sākt plaisāt un sprēgāt. Sniegs, smiltis un sāls var uzkrāties plaisās un veicināt nelāga iekaisuma rašanos. Lai pasargātu ķepas no minēto faktoru ietekmes, ķepu spilventiņus pirms pastaigas vēlams ieziest ar mīkstinošiem līdzekļiem, piemēram, vazelīnu vai veterinārajās aptiekās nopērkamiem speciāliem vaskiem un aizsargājošiem ķepu balzamiem. Garspalvainajiem suņiem tomēr vēlams iegādāties kombinezonus ar starām, tas palīdzēs nesaķept sniegam uz garā apmatojuma un pasargās ķepas no sāļa sniega iedarbības.

Pēc pastaigas jāpalīdz četrkājainajam kompanjonam atbrīvoties no cietajiem sniega bumbuļiem pirkstu starpās. Sunim, mēģinot no tiem tikt vaļā ar zobu palīdzību, tiek kairināta āda, kas var radīt iekaisumu. Ķepas jānomazgā, lai tās sasildītu un atkausētu sniegu, kas var būt sakrājies starp pirkstiem, noskalotu smiltis un sāli.

Ja tomēr uz ielām kaisītais sāls ir savainojis dzīvniekam ķepas un ikdienas pastaigas kļuvušas sāpīgas, vēlams lietot speciālus zābaciņus, līdz ķepas sadzīst.

* Rīgas zoodārza veterinārās ambulances veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Minču aizraujošā dzīve

Vai ir kaut kas, ko par kaķiem nezināt? Visdrīzāk ir, un pat visai interesanti fakti.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko