Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Šogad jāstāda zilbārdes!

Puķes skaisti zied, bet bārdas gan tām patiesībā nav

Tāpat kā apģērbu un ēdienu jomā, arī dārzniecībā, izrādās, valda mode. Šogad vienas no modes puķēm, ko jau nolūkojuši daudzi puķumīļi, ir Klendonas zilbārdes – sazaroti augi ar sudrabotu lapojumu, zied visu vasaru, pievilina taureņus un bites. Lai arī līdz stādīšanai vēl labs laiciņš, vēlamos zilbāržu jaunstādus no lielo stādaudzētavu katalogiem pieteikuši daudzi – decembrī vēl bija sarakstā vairākas šķirnes, bet pēc pāris mēnešiem palikusi tikai viena...

Zilbārdei ir spēcīgs augums, laba ziemcietība. Lieliskas īpašības mazpazīstamiem ilggadīgiem augiem, vai ne?

Šogad Klendonas zilbārdes (Caryopteris clandonensis) izmēģinās daudzi, arī nelielās stādaudzētavas, jo SIA Onava no vācu lielaudzētavas Volmary vēlamos zilbāržu jaunstādus pieteikuši daudzi. Tomēr ļoti maz speciālistu tās pazīst, vēl mazāk audzējuši.

 

Kuplas un nesteidzīgas

Bārdas šīm puķēm nav, bet ziedvārpas ir stāvas, garas, zili ziediņi – skaistas, kaut ne īpaši kuplas. To dzimtā puse ir zija – no Japānas un Ķīnas līdz Mongolijai. Caryopteris x clandonensis aug košumdārzos daudzviet ārpus Latvijas. Pirmais augus sāka izmēģināt brits Arturs Simmonds 1930. gadā Anglijā.

Dārzā zilbārdes var audzēt tikai ziedu dēļ, bet var šos augus stādīt arī ielas, ceļa pusē, kur gribat par tūjām vai bārbelēm netradicionālāku dzīvžogu. Zilbāržu cers ir itin kupls, Latvijā izaug ap 70 cm augsts (dienvidzemēs lielākas, un lielums šķirnēm var atšķirties). Tām vajag saulainu vietu, pavasarī un vasarā nepieciešams augus pabarot ar komplekso barību, un sausumā nedrīkst aizmirst padzirdīt. Tad puķes ziedēs no jūnija līdz septembrim! Pirmajā gadā augi ziedēt gan vēl varētu nesteigties, brīdina stādaudzētavas Ozoli saimniece Benita Branaburga.

 

Ziemas pacieš labi

Zilbārdes mūsu ziemas labi pacieš. B. Branaburga tikai to sakņu rajonam uzklāj egļu skujas. Nacionālā botāniskā dārza Dendrofloras nodaļas vadītāja Linda Strode iesaka pirms ziemas augsni mulčēt, lai arī ziemcietība laba.

Pavasaros gan tās lēni mostas – tikai maijā, jūnijā.

Noziedējušos dzinumus der izgriezt, lai rosinātu augt nākamos sānzarus, kas uzziedēs.

Šķirnei Summer Sorbet zaļo lapu apmales dzeltenzaļas. Šķirnes Arthur Simmonds, First Choice un Worcester Gold saņēmušas Britu Karaliskās dārzkopības biedrības balvu.

Ja zilbārdes aug kā dzīvžogs, rudenī, kad nobrūnē jaunie dzinumi, tos apgriež, saīsina – tāpat kā citām tvirtām, koksnainām ziemcietēm. Daži pēc kārtīgas apgriešanas augus pārstāda podos un ziemā nes uz pagrabu, verandu u. c.

Klendonas zilbārdes katrs var pavairot arī ar sēklām. Var jautāt Tartu Universitātes botāniskajā dārzā, kā arī Ebay.com (cena 3–14 britu mārciņu).

Tās varēs nopirkt arī Grobiņas Ilmāra Graudiņa privātajā botāniskajā dārzā, rudenī un citgad Zemgalē stadaudzētavā Ozoli, var jautāt arī ziemciešu kolekcionāram Jurim Strodam (ērtāk stādus pirkt Salaspilī NBD gadatirgos), pavasarī Stādu parādes dižtirgū Siguldā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 24.04.2023.

Kārtoju skapī zeķu atvilktni un konstatēju, ka 100 zeķu diemžēl nav 50 zeķu pāru, bet tikai 100 zeķu…

Zirnis joko - 25.04.2024.

Esmu noskatījies diezgan daudz filmu, bet joprojām nekādi nevaru saprast, kāpēc tajās sieviete, pavadījusi nakti kopā ar vīrieti, no rīta aizsedz savas krūtis ar segu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko