Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Zobi sāp arī grauzējiem

Pēdējos gados cilvēki arvien biežāk kā mīļdzīvniekus iegādājas grauzējus - degu, fretkas, jūrascūciņas, kāmjus, šinšillas, trušus, burundukus u. c. Diemžēl pieaug arī mazo pacientu vizītes veterinārajās klīnikā, kur saimnieki vēršas ar grauzēju mutes dobuma un zobu problēmām. Tās piemeklē dzīvniekus neatkarīgi no viņu sugas un vecuma.

Gremošanas sistēma ir viena no svarīgākajām sistēmām organismā, un tā sākas ar mutes dobumu un zobiem. Tā kā ēdiena patērēšana ir vitāla organisma funkcija, arī dzīvniekiem svarīgi pēc iespējās ilgāk saglabāt veselus zobus. Daudziem dzīvniekiem jau agrā vecumā var konstatēt kādu no mutes dobuma slimībām.

Klīniskās pazīmes mutes dobuma slimību gadījumos - dzīvnieks siekalojas, viņam samazinās ēstgriba, novērojams pat svara zudums, kā arī izmaiņas ēšanas ieradumos un barības izvēlē. Ja veidojas sakodiena izmaiņas, pāraugušie zobi var traumēt mutes dobuma gļotādas un siekalās var redzēt asins piejaukumu. Ja šīs klīniskās pazīmes tiek ignorētas un dzīvniekam netiek sniegta palīdzība, veidojas sekundāras problēmas, kā, piemēram, mitrie dermatīti, gremošanas trakta problēmas - caureja, gļotādas iekaisums, aizcietējumi, vemšana u. c. Vai dzīvniekiem sāp zobi? Jā, zobi sāp arī dzīvniekiem, tikai viņi neparāda savas ciešanas, tās jāpamana saimniekam, regulāri un rūpīgi novērojot mīluļa uzvedību.

Vizītē pie veterinārārsta obligāti jādodas, ja pie zobu pamatnes pamanāt sarkanu līniju smaganu garumā; novērojat nepatīkamu smaku no mutes, siekalošanos, atteikšanos no barības, neparastāku uzvedību ēšanas laikā, piemēram, dzīvnieks ēd ļoti uzmanīgi; uz zobiem novērojat tumši brūnu aplikumu - zobakmeni, kuru nav iespējams nokasīt, zobu lūzumus, zobu krāsas maiņu, tūsku sejas daļā, paliekošos piena zobus.

Nav viegli noteikt precīzu diagnozi mazajiem grauzējiem ar mutes dobuma problēmām, jo šiem dzīvniekiem ir specifiska augšžokļa un apakšžokļa anatomija, līdz ar to arī žokļa kustības. Grauzēju saimniekiem jāzina - jo mazāks dzīvnieks, jo grūtāka mutes dobuma izmeklēšana, un var būt nepieciešama nomierinošu līdzekļu lietošana. Mutes dobuma problēmu precīzai diagnozes noteikšanai var nākties izmantot arī rentgenogrāfisku izmeklēšanu.

Bieži mutes dobuma un zobu problēmas ir hroniskas, līdz ar to gādīgam saimniekiem jārēķinās ar regulārām sava mīluļa pārbaudēm. Grauzējiem ar mutes dobuma un zobu slimībām var būt samērā ilgs atveseļošanās periods, kura laikā saimniekam savu mīluli var nākties barot piespiedu kārtā, kā arī, iespējams, būs jālieto pretsāpju medikamenti.

Ieteicams divas reizes gadā ar grauzēju apmeklēt veterinārārstu, lai novērtētu mutes dobuma stāvokļa problēmas un pieņemtu lēmumu par turpmākajām darbībām, bet, novērojot dzīvniekam minētās klīniskās saslimšanas pazīmes, pie veterinārārsta pēc palīdzības jāvēršas nekavējoties.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko