Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Biežas kļūdas suņa barošanā

Barojot suņus, cilvēki mēdz pieļaut kļūdas – nezināšanas, finansiālo iespēju, pieraduma dēļ. Kā norāda Barbora.lv uzrunātā kinoloģe Laura Blumberga, viena no izplatītākajām kļūdām ir dot sunim vārītus kaulus. "Termiski apstrādāts kauls (tas attiecas arī uz grilēšanu) kļūst neizturīgs, lūst ļoti asās šķēpelēs. Veterinārārsti saka, ka tas ir viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc suņiem nepieciešams veikt pēkšņas operācijas, – kauli ieduras dzīvnieku barības vadā, zarnās. Tas attiecas arī uz kaķiem.

Kaulus suņiem var un vajag dot, bet tikai jēlā veidā," skaidro L. Blumberga. Tiesa, ja kauli ir pilnīgi bez gaļas, bez papildu uzturvielām, tā noteikti nevar būt vienīgā barība, kas sunim tiek piedāvāta.

Vēl viena kļūda – stingri ievērot instrukcijas uz suņu barības iepakojuma. Kucēnu saimnieki nereti sākumā ir pavisam uzmanīgi un dzelžaini dod sunim tieši tik daudz barības, cik norādīts uz iepakojuma. Tomēr daudz pareizāk ir vērot savu dzīvnieku, sekot līdzi, kā viņš uzvedas un jūtas. Ja suns prasa ēst, tātad viņam barības ir par maz. Ja regulāri atstāj to traukā – par daudz.

"Ir arī ļoti nepareizi, ja sunim traukā barība ir visu laiku. Jā, visu laiku ir jābūt pieejamam dzeramajam traukam ar tīru ūdeni, bet barība jādod tikai konkrētās ēdienreizēs, lai suns tās iemācās atpazīt," saka L. Blumberga. Dažreiz saimnieki sūdzas, ka suns slikti ēd, lai gan barība bļodā ir visu laiku, bet neaizdomājas, ka, iespējams, tieši tas ir neēšanas iemesls – suns pieiet, paknakstās, un tā cauru dienu. 

Kļūda ir arī "nepareiza" barība. Vai sunim dot svaigo vai sauso barību – tas ir saimnieka ziņā, taču jāvēro, kā dzīvnieks jūtas: cik laba ir viņa apetīte, vai ir skaists apmatojums (tīrs, nav blaugznu, nav saķepis utt.), vai neparādās kādas alerģijas, cik enerģisks ir suns, kāda un cik regulāra ir viņa vēdera izeja. Ja kaut kas no minētā nav kārtībā, dzīvnieka organisms signalizē, ka jāmaina viņa barošana. 

Visbeidzot – jāzina un jāizvairās no produktiem, kas garšo cilvēkiem, taču ir bīstami sunim: šokolādes un konfektēm, sīpoliem, ķiplokiem, riekstiem, avokado u. c. Lielam sunim neliels šokolādes gabaliņš nekaitēs, taču mazam sunim tas var radīt pamatīgu saindēšanos vai pat nāvi, brīdina kinoloģe. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko