Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Izcilākie bumbieru brendiji

Bumbieru brendijs jeb pear eau-de-vie ir destilēts dzēriens, kas gatavots no fermentētiem bumbieriem, Eiropā bieži vien no ‘Williams’ (‘Bartlett’) šķirnes augļiem, tāpēc daudziem bumbieru brendijs ir pazīstams ar franču nosaukumu Poire Williams.

Lai gan aromāts un brendija garša var atšķirties atkarībā no augļu šķirnes, klimatiskajiem apstākļiem, nogatavināšanas un destilācijas metodes, Eiropā ir trīs zīmoli, kas izceļas gan kvalitātē, gan atpazīstamībā.

Tie ir šveiciešu Morand Williamine, franču Hepp Poire Williams un itāļu Roner Williams Pear Brandy. Šoreiz stāstīšu par Williamine, par abiem pārējiem – nākamajās reizēs.

Šveices lepnums

Ja Šveicē ir dzēriens, kas iemieso kalnu tīrību un augļu pilnību, tas ir Morand Williamine – leģendārais bumbieru brendijs no Valē kantona. Šis dzidrais, aromātiskais destilāts jau vairāk nekā gadsimtu ir kļuvis par Šveices nacionālo lepnumu un vienu no izcilākajiem Poire Williams piemēriem pasaulē.

Vēsture un izcelsme

Destilētava Louis Morand&Cie tika dibināta 1889. gadā nelielā pilsētā Šveices dienvidos, kur Alpu ielejas klimats ir īpaši piemērots bumbieru audzēšanai. Brendijs Williamine tika radīts, izmantojot tikai ‘Williams’ bumbierus. Šī šķirne izceļas ar saldu aromātu un tīru augļu garšu. Nosaukums Williamine ir Morand reģistrēta preču zīme, kas vēlāk kļuva par sinonīmu kvalitātei un autentiskai Šveices destilācijas tradīcijai.

2001. gadā šis brendijs ieguva AOP (Appellation d’Origine Protégée) statusu – tas nozīmē, ka to drīkst ražot tikai Valē reģionā, izmantojot vietējās izejvielas un tradicionālās metodes. Šis apzīmējums garantē dzēriena izcelsmi, autentiskumu un nemainīgu kvalitāti.

Ražošanas process

Katrs Williamine sākas ar rokām lasītiem Williams bumbieriem, kas nogatavojas Šveices saulainajos dārzos. No aptuveni 30 kilogramiem bumbieru tiek iegūts tikai viens litrs destilāta. Augļi vispirms tiek rūpīgi fermenti, pēc tam destilēti tradicionālos vara katlos, lai iegūtu maksimāli tīru un intensīvu augļa aromātu.

Atšķirībā no citiem augļu brendijiem Morand Williamine nesatur cukura piedevas – tā garša balstās vienīgi augļa dabiskajā saldumā un destilācijas meistarībā. Rezultāts ir dzidrs, spēcīgs un tajā pašā laikā elegants dzēriens ar aptuveni 43% alkohola saturu.

Garša un aromāts

Williamine ir neparasti tīrs un augļains destilāts. To raksturo svaigs nogatavojušos bumbieru aromāts ar vieglām ziedu un medus notīm. Garša ir maiga, saldeni aromātiska, ar siltu, noturīgu pēcgaršu. Dažos degustācijas aprakstos to dēvē par "kalnu gaisu pudelē" – tik izteikta ir augļu dabiskā nots.

Williamine pasniedz kā digestīvu pēc maltītes, bieži atdzesētu līdz 8–10 grādiem, vai izmanto kokteiļos ar šampanieti un citrusiem.

Tradīcija un inovācija

Viena no Williamine ikoniskākajām versijām ir tā sauktā Poire Prisonnière – pudele, kurā redzams vesels bumbieris, kas izaudzis tieši iekšpusē, kamēr auglis vēl karājās kokā. Šis process prasa pacietību un meistarību, jo katra pudele jāuzliek uz zara, kamēr bumbieris vēl ir zieds. Kad auglis nogatavojas, tas tiek novākts kopā ar pudeli un piepildīts ar destilātu – patiesi unikāls suvenīrs un kolekcionāru lepnums.

Popularitāte pasaulē

Morand destilētava joprojām pieder tās dibinātāja pēctečiem, tajā tiek saglabātas tradicionālās metodes, vienlaikus attīstot modernas tehnoloģijas kvalitātes kontrolei un ilgtspējīgai ražošanai. Katru gadu Morand saražo vairāk nekā miljonu litru augļu destilātu, taču Williamine joprojām paliek uzņēmuma simbols un starptautiski atzīts Šveices garšas vēstnesis.

Williamine eksportē uz vairāk nekā 30 valstīm, un tas ir bieži sastopams labākajos restorānos Šveicē, Francijā, Vācijā un Itālijā. Tā reputācija balstās ne tikai uz garšu, bet arī uz stabilu kvalitāti un nepārprotamu identitāti – dzēriens, kas garšo tieši tā, kā smaržo kalnu saulē nogatavojies bumbieris.

Daudzi degustētāji un someljē to salīdzina ar konjaku bumbieru pasaulē – ne tikai alkoholu, bet kultūras simbolu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vispārdotākais skočs

Šodien turpināšu novembrī iesākto rakstu sēriju par pasaulē populārākajiem viskijiem.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko