Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vēsture Dienā: Kas gaida nākotnē

Kāds būs XXI gadsimta latvietis – to 1998. gada 7. novembrī atļāvās prognozēt SestDiena. Kad nu jau gandrīz piektā daļa XXI gs. nodzīvota un Latvijas otrajā simtā ieiets, varam pašķirt vaļā šīs Roberta Novaka prognozes un paskatīties, kas piepildījies.

Vispirms raksts atgādināja, kādi paredzējumi pagājušā gadsimta 60. un 70. gados par XX gs. nogali parādījās tolaik populārākajā žurnālā Zvaigzne un dažos citos latviešu padomju preses izdevumos (varat vienreiz minēt, vai tur tika prognozēts Padomju Savienības sabrukums). "Rīgā 20. gadsimta nogalē tika prognozēts personīgo helikopteru satiksmes pieaugums un, protams, metro." Šīs prognozes nepiepildījās. Toties vinnēja tie pareģi, kuri bija paredzējuši Dailes teātra un viesnīcas Latvija uzcelšanu, lai gan šīs ēkas tika būvētas vismaz 10 gadu. Arī karā nodedzinātais Pēterbaznīcas tornis tika uzcelts no jauna. 
Un tagad 1998. gada SestDienas prognozes.
 

1999–2010   

"Nākamā gadsimta pirmajos piecos gados arī Latvijā ir izveidojusies datorizēta sabiedrība. Ir grūti atrast nozari, kurā netiktu izmantoti datori, vidēji katrā ģimenē ir vismaz viens dators un kāds, kas prot ar to rīkoties. Aizvien vairāk cilvēku izmanto elektroniskās norēķinu kartes. Lai gan vēl aizvien skaita ziņā pirmajā vietā ir tālruņu kartes, reti kurā ģimenē nav nevienas bankas vai kredītkartes. Sakaru līdzekļu monopoli zaudē ietekmi, pazeminās sakaru pakalpojumu cenas. Aizvien plašāku popularitāti gūst teletālruņi un satelīttālruņi. Spītējot pirms vairākiem gadiem saceltajai ažiotāžai, pārtikas produktu ražošanā arvien plašāk tiek izmantota ģenētika.

2005. gadā tiek pabeigta Ķīpsalas apbūve. Jau pirms dažiem gadiem Klīversalā pabeigta liela biznesa centra pirmā kārta: uzceltas vairākas biroju, restorānu un veikalu ēkas. Sākta otrās kārtas celtniecība, drīzumā tiks pabeigta 20 stāvu biroju ēka un kuģu piestātne. Vienlaikus ar jaunu ēku celtniecību sākas padomju laikos celto blokmāju pārbūve."
 

2011–2020

"Laika posmā no 2013. līdz 2018. gadam pamazām izmirst un metāllūžņos tiek nodoti pēdējie Rīgas trolejbusi. Ir pienācis gals 1947. gadā dzimušajai trolejbusu satiksmei, pilsētas ielās dominē transporta līdzekļi ar iekšdedzes dzinējiem. Gan gaisa piesārņojums, gan satiksmes blīvums sasniedz katastrofālus apmērus. Alternatīvie enerģijas veidi, piemēram, saules vai vēja enerģija, Latvijā vēl nav populāri. 

Iespējams, šajā laikā jau ir pabeigts Ziemeļu tunelis (vai tilts), kas ļauj no Skanstes ielas nokļūt uz Kurzemes prospektu vai otrādi, neizmantojot patlaban esošos Daugavas tiltus. Turpinās atpūtas un izklaides iestāžu izveide Krasta ielas rajonā. Sekojot naudas devēju vēlmei būt moderniem, Rīgas panorāmā bez jau ierastajiem torņiem parādās debesskrāpji. Turpināsies cilvēku vēlme visu automatizēt. Lai gan roboti šajā laikā vēl aizvien kūņosies bērna autiņos, sadzīves ierīces, kas veic dažādus mājas darbus, kļūs aizvien komplicētākas un uzticamākas.

2020. gadā sāks aktīvi rosīties paaudze, kas dzimusi tieši gadsimtu mijā. Vidējais latvieša dzīves ilgums pārsniedz 80 gadu, vidējais bērnu skaits ģimenē ir divi. Pilsētu iedzīvotāji ir 90% no visas valsts iedzīvotāju skaita."
 

***
Protams, iespējams, ka nepiepildās nekas no šiem pareģojumiem, nobeigumā pieļāva SestDiena. "Tam var būt visdažādākie iemesli, sākot ar pasaules galu 1999. gadā un beidzot ar ES nespēju uzturēt pašai sevi, globālu enerģētikas krīzi, jaunu nāvējošu vīrusu, ekoloģisku katastrofu, dabas piesārņojuma izraisītu dzīves ilguma sarukumu… Tomēr allaž var sevi mierināt ar domu, ka ir neskaitāmas lietas, kas tuvākajā laikā nenotiks. Domājams, ka vismaz nākamajiem diviem Latvijas prezidentiem nenāksies atstāt amatu seksa skandāla dēļ. Tāpat maz ticams, ka kaut vai viens no diviem nākamajiem Latvijas prezidentiem varētu būt sieviete. Cerams, ka arī karš, bads un komunisms mūs nepiemeklēs."

Prognozes nav viegls žanrs laikmetā, kad cilvēki dzīvo ilgi. Kā šodien redzam, latviešu sieviešu novērtējumā autors ir bijis pārāk pieticīgs – jau 1999. gadā par Valsts prezidenti tika ievēlēta Vaira Vīķe-Freiberga, spožākā atjaunotās Latvijas prezidente, lai kā arī mēs vērtētu dažu labu viņas politisku lēmumu.

Savukārt alternatīvie enerģijas veidi Latvijā jau labu laiku ir ļoti populāri, tikai ne tajā aspektā, kādā autors bija domājis, bet gan izmantošanai naudas izpumpēšanas shēmās no iedzīvotāju kabatām. Trolejbusi Rīgā vēl brauc, no Ziemeļu tuneļa vai tilta nav ne smakas, karš notiek pavisam tuvu Latvijas robežām, bet komunistiskajām tuvas idejas ir dzirdamas kapitālisma citadelēs. Viena prognoze gan ir piepildījusies – jau šogad Latvijā sāka aktīvi rosīties paaudze, kas dzimusi tieši gadsimtu mijā, kā to apliecina vēlēšanu rezultāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko