Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vēsture Dienā: Mūzika un žokeji

Sākumā tās rādiuss būs neliels, kādi 10 km no raidītāja vietas, – ar šādu tehnisku informāciju pirms 25 gadiem sākās Dienas raksts par jaunas neatkarīgas radiostacijas Radio SWH tapšanu. Turpat tika solīts, ka tad, kad tiks savests kārtībā bijušais TV tornis Āgenskalnā, Radio SWH varēs klausīties jau 90 km rādiusā. "Vienīgais nosacījums – jūsu radiouztvērējam jābūt FM diapazonam. Būtiska atšķirība no radio AA, kas jau ilgāku laiku raida FM diapazonā, būs tāda, ka Radio SWH jūs dzirdēsiet diskžokejus, aktuālu informāciju no notikumu vietas un licencētu, pašu sagādātu mūziku."

Dažas dienas pirms tam, 1993. gada 14. aprīlī, Dienas pirmās lapas ziņa vēstīja, ka no ētera aiziet atmodas laika galvenais televīzijas raidījums Labvakar: "Raidījums Labvakar līdzšinējā veidā TV ekrānos vairs nebūs skatāms vismaz līdz rudenim, kad raidījums, iespējams, atsāks savu darbību, bet citā formā un ar jauniem cilvēkiem. Iemesls šādām izmaiņām ir raidījuma veidotāju vēlēšanās norobežoties no politikas vismaz līdz Saeimas vēlēšanām, jo viņi nevēloties saistīties ne ar vienu no partijām vai organizācijām, kuras piedāvā veidot reklāmas kampaņu. Turklāt viens no raidījuma vadītājiem – Edvīns Inkens – nolēmis balotēties vēlēšanās apvienības Latvijas ceļš sastāvā. Jānis Šipkēvics, viens no Labvakar vadītājiem, pastāstīja, ka sestdienās, kā līdz šim, būs raidījums Pirmā prognoze, kuram sekos muzikāls pielikums. Ojārs Rubenis veidošot «lielas sarunas ar zinošiem cilvēkiem par nepolitiskām tēmām". Šipkēvics darbosies Radio SWH, kurš sāks skanēt jau no šīs ceturtdienas, bet pārējā Labvakar komanda pāries strādāt Alda Kušķa vadītajā reklāmas sabiedrībā Labvakar."

15. aprīļa Dienā Viktors Zaķis jau intervēja jaunā radio vadītājus – Radio SWH direktoru Zigmaru Liepiņu un programmu direktoru Jāni Šipkēvicu –, ievadā informēdams, ka no 15. aprīļa septiņiem rītā, nostādot radiouztvērējus uz viļņa 105,2 FM diapazonā, jauno staciju var klausīties visu diennakti. Zigmars Liepiņš atzīmēja, ka ēterā jaunā stacija izgājusi jau agrāk, taču tie bijuši testa režīma raidījumi aparatūras noregulēšanai.

Galvenais jaunajā radioprogrammā būšot cilvēciskums.

Jānis Šipkēvics piebilda, ka viņi ar Zigmaru daudz bijuši gan privātās, gan valsts raidstacijās arī ārzemēs un no visiem modeļiem paņēmuši to, kas licies piemērotākais: "Programmas pamatā būs mūzika. Viena no prioritātēm varētu kļūt reportieri, kas ziņos tieši no notikumu vietas gan par cenām tirgū, gan par ēdienkarti restorānā, gan no izstādes atklāšanas vai kādas firmas prezentācijas, teātra izrādes utt."

Mūzika, kas būs 80% no programmas, pārsvarā būs 60.–80. gadu mūzika, taču tas neizslēdz arī aktuālo šodienas mūziku, stāstīja Liepiņš: "Fonotēku sāksim veidot pilnīgi no nulles. Mūsu tālākajos plānos vispirms ir radio krievu redakcijas veidošana. Tā aptversim nākamos 50% iedzīvotāju. No maija mēģināsim sastrādāties arī ar vienu no BBC žokejiem, kas veidos mūzikas programmas."

Šipkēvics stāstīja, ka ar laiku varētu tikt radīts arī alternatīvs TV kanāls, kuru varētu veidot uz Labvakar bāzes. Liepiņš atklāja, ka SWH-Riga ieguldījusi līdzekļus tehniskajā aprīkojumā un nodrošinājusi radiostaciju ar telpām. "Pēc laika mēs ceram kļūt par pelnošu radiostaciju. Jau šodien varam teikt, ka esam politiski neitrāla komerciāla struktūra. Viens no mūsu pamatpostulātiem ir strādāt ar cilvēkiem, kuriem ir zināms vārds sabiedrībā. Žokeji ir vairāk vai mazāk Latvijā pazīstami cilvēki – Ainars Mielavs, skandalozais Ufo, Ēriks Loks, Artis Volfs un citi. Informācijas nodaļas vadītājs ir Imants Austriņš, kas bija Latvijas Radio 2. programmas izveidotājs. Nevaram noliegt, ka mūs finansē bagātais SWH-Riga, taču līdzās augstvērtīgai tehnikai, kuru iegādājāmies ar šīs firmas palīdzību, mums svarīgs ir arī garīgais potenciāls. Mums šajā ziņā ir laimējies, jo radio var finansēt tikai cilvēks, kas pats mīl mūziku. Tieši tāds ir firmas SWH-Riga prezidents Ainārs Gulbis. Pēc savas būtības viņš ir melomāns, jo nodarbojas ar plašu kolekcionēšanu un mīl mūziku."

Vaicāts par paša radošajiem plāniem, Zigmars Liepiņš sacīja: "To, kas pats laužas ārā, nobremzēt nevar. Tomēr situācija liecina, ka koncertdarbība Latvijā ir komerciāli neizdevīga. Jādomā par elementāru iztiku." Savukārt Šipkēvics, atklājis, ka šajā projektā visvairāk viņam patīk iespēja sākt visu no nulles, tāpat kā savulaik ar Labvakar, atzinās, ka pašlaik dzīvojot tikai ar azartisku domu pa radio, lai gan viņa būtība tomēr esot televīzija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko