Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Amerikāņu un latviešu maize

Jau trešajā dienā Čikāgā man pietrūka mūsu garšīgās rudzu maizes. Sakiet, ko gribat, bet rupjmaizei, pie kuras esam tik ļoti pieraduši garšas ziņā, amerikāņu maize nestāv blakus.

Mēs esam tādi maizes gardēži, kas lieliski savas garšas kārpiņas var apmierināt par pieejamu cenu un plašā sortimentā. Un cik labas sviestmaizes mākam gatavot! To apliecina arī nesenais pētījums par maizes lietošanas paradumiem Latvijā. Minēšu tikai divus faktus no tā – 80% iedzīvotāju lieto maizi uzturā katru dienu, bet gandrīz katrs trešais apgalvo, ka mēdz nogaršot kādu jaunu maizes veidu. Visticamāk, šie abi fakti izskaidro maizes daudzveidību mūsu veikalos. 

Savukārt Čikāgas lielveikalā nopirktā maize šķita sausa, piepūsta, bezgaršīga. Ta
ču tur lielveikalu sortimenta lielākais pluss ir bioloģiskās maizes pieejamība, mūsu iespējas šajā ziņā ir ierobežotas mazā tirgus un bioloģisko izejvielu cenas dēļ. Čikāgā pat nelielā lielveikalā atrodamas vismaz 10 bioloģiski sertificētas lielas ceptuves maizes ar dažādu sastāvu. Savukārt lielais iepakojumu izmērs pārsteidz, pie tāda mēs neesam pieraduši.

Atsevišķs stāsts ir par maizes daudzveidību. Amerikāņu lielveikalā variācijas lielākoties ir proporcijās, cik daudz pilngraudu, kviešu, rudzu vai kukurūzas miltu ir izmantots konkrētās maizes cepšanai. Un, tā kā tas ir mikslis, visas maizes faktiski izskatās vienādi pelēkbrūnas, gadās arī pa kādai gaišākai. Bet mēs varam izvēlēties starp skaistu un smaržīgu baltmaizi un spēcīgu rupjmaizi. Un kur tad vēl dažādās piedevas – veseli graudi, klijas, rozīnes, auzas, aprikozes, plūmes, rieksti! Pavisam nesen atklāju dārzeņu maizi – tajā tagad gandrīz trešdaļa kviešu miltu aizstāta ar pupiņu, burkānu, pastinaku vai biešu miltiem. 

Nošķirsim lielveikalos nopērkamo maizi no mazās, labās beķerejās ceptās. Tur 
maize būs roku darbs, īpaša reģionam vai pilsētai, ar atbilstošu cenu. Vienmēr, braucot ceļojumos, šādas vietas atrodu pēc iespējas daudz, lai varētu vietējo maizi izgaršoties. Čikāgā gan ar to negāja viegli, bet itāļu ģimenei ap stūri mūsu Airbnb dzīvoklim piederošā veikalā maize ar olīvām un peperoni bija tiešām laba. Ne tik ļoti mani iejūsmināja neskaitāmās saldās maizes, to sortiments plašs. Liekas, katrs sevi cienošs amerikānis ēd saldu maizi rītā un vakarā – ar cukuru un bez, ar kanēli, ievārījumu, kondensēto pienu, zemesriekstu sviestu! Ja ēdīsi baltmaizi, būsi apaļa! Kurš gan šo nav dzirdējis? Arī es ik pa laikam izdomāju, ka neēdīšu maizi, jo gribu zaudēt dažus kilogramus, lai ielīstu kādā kleitā. Taču katrs dietologs apstiprinās, ka vismaz pusi ogļhidrātu cilvēkam vajadzētu uzņemt ar graudaugiem, tostarp maizi. Izvēlieties kvalitatīvu maizi, izlasiet, no kādiem miltiem maize tiek cepta, cik daudz sāls un cukura ir pievienots, paskatieties piedevas. Un, braucot uz Čikāgu, ielieciet bagāžā klaipiņu iemīļotās rudzu maizes. Noderēs! 

Top komentāri

Maizīti
M
ar kukurūzas miltiem un tikai balto ,( ,melnā,tas ir produktu izķengāšana), jāēd tikai tajā pašā dienā un gandrīz vai stundā,jo vēlāk paliek cieta un sausa. LATVIJAS MAIZĪTE ir pati garšīgākā.
Janko
J
Nu tik traki jau nav ap to Čikāgu. Piemēram, vajag aizbraukt kaut vai uz Harvest Fresh Market, Arlington Heights, IL un nopirkt lietuviešu rupjmaizi, kas sekmīgi var aizvietot Latvijā cepto rupjmaizi....vai arī Whole Foods "Lāču"rupjmaizi - tiesa gan, zem cita nosaukuma....vajag tikai rakt un nevajag gausties....
Arija DeWar
Arpus lielpilsetam labu maizi nopirkt nevar.ALDI pardod Turano gimenes italu pannas maizes lielos kukulus.Panera bread ir laba svaiga.Vairak ari nezinu TN.Latvijas rupjmaizi, Lietuvieshu maizi perku Amazone.Kas var but labaks par sho !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 25.04.2024.

Esmu noskatījies diezgan daudz filmu, bet joprojām nekādi nevaru saprast, kāpēc tajās sieviete, pavadījusi nakti kopā ar vīrieti, no rīta aizsedz savas krūtis ar segu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko