Importētie ķirši veikalos un tirgos, protams, nopērkami jau kopš agra pavasara. Taču pašu dārzos (vismaz manā) ķirši šogad gatavojas ar lielu nokavēšanos – vismaz divas nedēļas vēlāk. Taču beidzot tie ir gatavi – gan saldie, gan arī skābie. Var ēst svaigus, var cept kūkās, var konservēt.
Ķiršu pīrāgs ir klasika, ko vismaz vienu reizi ķiršu sezonā ir jāuzcep. Mafini būs lieliski brokastīs vai launagā. Savukārt pikantais ķiršu ievārījums labi saderēs ar brī sieru, kamambēru, kazas sieru, kā piedeva ceptai vai grilētai gaļai, burgeriem un krekeriem.
Ķiršu mafini
Sastāvdaļas: 250 g miltu, 120 g cukura, 2 tējk. cepamā pulvera, 1 ola, 100 ml piena, 80 ml eļļas, 200 g ķiršu, šķipsna sāls, 1 tējk. vaniļas ekstrakta pēc izvēles
1. Vienā bļodā sajauc sausās sastāvdaļas.
2. Atsevišķā bļodā sakuļ olu, pievieno pienu, eļļu un vaniļas ekstraktu.
3. Sajauc abas masas, iemaisa ķiršus, kuriem iepriekš izņem kauliņus.
4. Pilda mafinu formās, cep 180 °C 20–25 min.
5. Atdzesē un izbauda.
Ķiršu pīrāgs ar drupačām
Sastāvdaļas: 500 g ķiršu (bez kauliņiem), 150 g cukura, 2 ēd. k. kartupeļu vai kukurūzas cietes, 1 tējk. vaniļas cukura, 400 g smilšu mīklas vai saldētas kārtainās mīklas, 50 g sviesta; drupačām: 50 g auksta sviesta, 80 g miltu, 50 g cukura
1. Sajauc ķiršus ar cukuru, vaniļas cukuru un kukurūzas vai kartupeļu cieti.
2. Mīklu atlaidina, viegli izrullē, lai nedaudz lielāka par cepamformas izmēriem, ieklāj mīklu cepamformā un ar pirkstiem piespiež mīklas maliņas pie cepamformas malām. Uzlej ķiršu maisījumu.
3. Sviestu sakapā. Ar pirkstu galiem sajauc drupaču sastāvdaļas, uzber virsū ķiršiem.
4. Cep 180 °C ~ 40–45 min., līdz virsa ir zeltaina un sula burbuļo.
5. Atdzesē un pasniedz ar saldējumu vai putukrējumu.
Pikantais ķiršu ievārījums
Sastāvdaļas: 1 kg ķiršu (bez kauliņiem), 300–400 g cukura (pēc garšas), 1 vidējs čili pipars (bez sēklām, sasmalcināts), 1 tējk. svaiga rīvēta ingvera, 2 ēd. k. citronu sulas, 1 neliela šķipsniņa sāls, (pēc izvēles) ½ tējk. malta kanēļa vai krustnagliņu
1. Ķiršus sasmalcina vai viegli sablendē (atkarībā no vēlamās tekstūras).
2. Lielā katlā liek ķiršus, cukuru, čili, ingveru, sāli, citronu sulu (un garšvielas, ja izmanto).
3. Uzvāra uz vidējas uguns, visu laiku maisa, līdz cukurs izkūst.
4. Samazina uguni un vāra apmēram 30–40 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Ievārījumam jākļūst biezam un spīdīgam.
5. Uzliek nedaudz ievārījuma uz aukstas šķīvja virsmas – ja masa neizplūst, ievārījums gatavs.
6. Lej karstu ievārījumu sterilizētās burciņās, aizvāko un apgriež otrādi uz vāka, līdz atdziest.
7. Uzglabā vēsā vietā vai ledusskapī. Atdzisis tas vēsumā glabājas vairākus mēnešus.

