Mūsdienās izvēli dzert bezalkoholisko alu sauc par pieauguša cilvēka izvēli dzīvot ar skaidru galvu. Arvien vairāk cilvēku izvēlas dzert bezalkoholisko alu veselības, dzīvesstila vai vienkārši garšas dēļ. Kas īsti ir šis dzēriens, kā tas top un kāpēc tas šodien tiek uzskatīts par modernu izvēli?
Pieļaujamā robežās
Lai arī nosaukums var maldināt, bezalkoholiskais alus nav pilnīgi bez alkohola. Lielākajā daļā gadījumu šī dzēriena alkohola saturs ir līdz 0,5 tilpumprocentiem – tas ir mazāk nekā, piemēram, dažos augļos vai kefīrā.
Latvijas likumdošana šo robežu pieņem kā bezalkoholisku līdzīgi kā daudzās citās Eiropas valstīs. Tomēr pieejami arī 0,0% varianti, kas īpaši iecienīti sportistu un grūtnieču vidū.
Ražošanas nianses
Bezalkoholiskā alus tapšana ir tehniski sarežģītāka, nekā šķiet. Ir vairāki veidi, kā panākt zemāku alkohola saturu. Nosaukšu trīs izplatītākos.
Fermentācijas pārtraukšana – raudzēšanas process tiek apturēts, pirms izveidojas ievērojams alkohola daudzums.
Alkohola iztvaicēšana – jau gatavs alus tiek uzsildīts, līdz alkohols iztvaiko.
Membrānas filtrācija vai vakuuma destilācija – šīs modernākās tehnoloģijas ļauj dzērienā saglabāt maksimāli daudz garšas komponentu. Ražotājiem tas ir svarīgi, jo viņi cenšas saglabāt klasiskā alus raksturīgo garšu, kas prasa precīzu tehnoloģisko darbu un niansētu pieeju.
Prāta skaidrībai
Bezalkoholiskais alus mūsdienās ir daudz vairāk nekā tikai izvēle tiem, kuri «nevar dzert». To izvēlas sportisti pēc treniņa, biroja darbinieki pusdienu pārtraukumā un vakariņu baudītāji, kuri vēlas skaidru galvu nākamajā rītā. Lūk, galvenie iemesli, kāpēc cilvēki izvēlas tieši šo alu:
1) auto vadīšana – daudzās valstīs pat niecīgs alkohola līmenis var radīt problēmas ar likumu, tāpēc bezalkoholiskais alus ir droša alternatīva; 2) veselīgāks dzīvesveids – salīdzinot ar klasisko alu, bezalkoholiskais parasti satur mazāk kaloriju un neietekmē aknu darbību; 3) garšas baudīšana bez sekām – mūsdienu bezalkoholiskie ali ir kļuvuši tik kvalitatīvi, ka piedāvā līdzvērtīgu garšas pieredzi bez reibuma; 4) grūtniecība un zīdīšana – arvien vairāk sieviešu izvēlas bezalkoholisko alu kā alternatīvu citiem gāzētiem dzērieniem; 5) sporta uzturs – pēdējos gados izveidoti arī funkcionālie bezalkoholiskie ali ar papildinājumiem – B grupas vitamīniem u. c.
Garšas evolūcija
Pēdējā desmitgadē bezalkoholiskais alus ir būtiski uzlabojies arī garšas ziņā. Pirms desmit gadiem tas bieži bija ūdeņains un ar vāju garšu. Mūsdienās situācija ir krasi mainījusies.
Rūpnīcas investē modernās tehnoloģijās, un tirgū ienāk dažādu stilu bezalkoholiskie ali: IPA, kviešu, tumšie, pat skābie (sour) ali. Tas nozīmē, ka arī prasīgs alus cienītājs var atrast sev ko piemērotu. Arvien biežāk bezalkoholiskais alus tiek piedāvāts arī restorānos un vīna bāros līdzās alkoholiskajiem dzērieniem.
Stereotipu laušana
Sabiedrības attieksme mainās – agrāk bezalkoholiskā alus dzērējs tika uzskatīts par «ballītes bojātāju», bet šodien tas bieži vien ir stilīgais, racionālais, veselīgu dzīvesveidu dzīvojošais cilvēks. Popkultūra un sociālie tīkli šo tēlu tikai stiprina – slaveni sportisti, mūziķi bieži izvēlas šos dzērienus arī publiski.
Metodes un mēģinājumi ražot bezalkoholisku vai alu ar samazinātu alkohola daudzumu bija jau sen. Taču Vācijas alusdarītava Clausthaler bieži tiek uzskatīta par pirmo modernā bezalkoholiskā alus zīmolu. Clausthaler 1979. gadā kļuva par pasaulē pirmo komerciālo zīmolu, kas specializējās tieši bezalkoholiskā alus ražošanā ar patentētu raudzēšanas procesu.
Arī Latvijā pēdējos gados bezalkoholiskā alus piedāvājums kļūst arvien plašāks. Vietējie ražotāji piedāvā ne tikai klasiskos, bet arī eksperimentālus bezalkoholiskos alus. Paralēli veikalos parādās importa zīmoli no Vācijas, Beļģijas, Lielbritānijas, Dānijas.
Bezalkoholiskais alus vairs nav kompromiss – tas ir apzināta izvēle. Dzēriena kvalitāte, garšas dažādība un pieaugošā pieejamība to padara par cienījamu daļu no mūsdienu dzērienu kultūras. Tas vairs nav tikai dzēriens «tad, kad nedrīkst dzert», bet dzēriens «tad, kad gribas dzīvot labāk».