Lai gan Aperol Spritz pēdējos gados triumfējis pasaules kokteiļu topā, tā rūgtenais brālis – Campari Spritz – lēnām, bet stabili atgūst savu goda vietu bāros, restorānos un mājas ballītēs. Daži to sauc par vasaras rūgteno vilinājumu. Tas ir īpaši iecienīts bārmeņu aprindās un starp cilvēkiem, kuri meklē mazāk saldu un rafinētāku garšu.
Campari arī pēdējos gados aktīvi reklamē sevi kā Aperol alternatīvu, uzsverot Spritz daudzveidību: «Spritz nav tikai viens. Rūgtums ir jauns saldums.»
Campari radās pirms Aperol
Mūsdienās Eiropā Aperol Spritz ir populārāks, tas kļuvis par vasaras simbolu teju visās Eiropas pilsētās – to pazīst un bauda gan jaunieši, gan viņu vecmāmiņas. Taču pirmais bija Campari Spritz.
Campari ir leģendārs itāļu liķieris ar izteikti rūgtu garšu un dziļu, sarkanu krāsu. Tas tika radīts 1860. gadā Novāras pilsētā Ziemeļitālijā, kad bārmenis un dzērienu izgudrotājs Gaspāre Kampāri sajauca virkni rūgtenu augu, augļu un garšvielu, radot liķieri, kas kļuva par simbolu aperitīvu (aperitivo) kultūrai jau XIX gadsimta beigās, it īpaši Ziemeļitālijas pilsētās, piemēram, Milānā un Venēcijā. Līdz pat mūsdienām Campari precīzā recepte ir rūpīgi glabāts noslēpums, kas zināms vien dažiem cilvēkiem pasaulē.
Spritz – no Habsburgiem līdz mūsdienām
Spritz dzēriena pamatideja radās XIX gadsimtā, kad Austrijas impērijas karavīri Venēcijas reģionā vēlējās atvieglot vietējo vīnu stiprumu – viņi sāka tam pievienot nedaudz ūdens (vācu valodā spritzen – uzšļākt). Laikam ejot, ūdeni nomainīja dzirkstošais vīns un sodas ūdens, bet klasiskajā versijā šodien tiek pievienots arī kāds liķieris.
Campari sāka izmantot dažādos Spritz stila dzērienos jau XX gadsimta sākumā, kad spritz koncepts (vīns + sodas ūdens + kāds liķieris) bija izplatīts Habsburgu impērijas reģionos.
Precīzs Campari Spritz izgudrošanas datums nav fiksēts, bet XX gadsimta vidus ir tas laiks, kad Campari sāka plaši izmantot arī kā Spritz sastāvdaļu.
Aperol tika izgudrots 1919. gadā Padujā Itālijā brāļu Barbieri darbnīcā.
Sākumā tas nebija populārs – kā Spritz sastāvdaļa Aperol sāka plaši parādīties tikai XX gs. 50.–60. gados. Īstu globālu uzplaukumu tas piedzīvoja pēc 2000. gada, kad Campari Group (jā, viņi iegādājās Aperol) sāka to intensīvi reklamēt.
Salīdzinot ar Aperol Spritz, Campari Spritz ir krietni rūgtāks, ar dziļāku aromātu un «pieaugušāku» garšu – ideāls tiem, kam patīk dzērieni ar raksturu.
Campari garša ir rūgtāka, izteiksmīgāka, ar citrusu un garšaugu notīm. Aperol garša ir maiga, saldena, ar apelsīnu notīm.
Campari stiprums ir ap 25% alkohola pirms sajaukšanas. Aperol stiprums ir ap 11% alkohola pirms sajaukšanas.
Campari Spritz tiek reklamēts kā nobriedis, elegants, «pieaudzis», bāru profesionāļiem un rūgteno garšu cienītājiem, Aperol Spritz – vasarīgs, viegls, modīgs, saldāku garšu cienītājiem, plašai publikai.
Kā pagatavot Spritz
Abus gatavo pēc 3–2–1 formulas.
Sastāvdaļas:
- 3 daļas dzirkstošā vīna (piemēram, prosecco)
- 2 daļas Campari vai Aperol
- 1 daļa sodas ūdens
- apelsīna šķēle dekoram
Pagatavošana
- Glāzē ar ledu ielej Campari, pievieno dzirkstošo vīnu un sodas ūdeni.
- Maigi samaisa.
- Dekorē ar apelsīna šķēli.
Ja esat gatavs spert soli tālāk no saldās klasikas, Campari Spritz ir lieliska izvēle. Tas apvieno eleganci, vēsturi un vasaras atsvaidzinājumu vienā glāzē.

