Nezinu, kā jūs, bet es jaunos burkānus, kamēr tie svaigi, sulīgi un kraukšķīgi, varu grauzt rītā un vakarā. Taču visus, kas izauguši dārza dobēs, tik un tā apēst svaigā veidā nav iespējams. Tāpēc nākas to iecept un ievārīt dažādos ēdienos.
Burkānu un ingvera krēmzupa ir klasika, jo ingvers burkānu garšu lieliski papildina un sabalansē.
Krāsnī ceptajiem burkāniem, ja vien iespējams, iesaku izmantot mazus burkāniņus. Tad nebūs jāgriež. Taču garšīgi būs arī lielie – sagriezti vairākās daļās. Šis ēdiens izskatīsies īpaši skaisti, ja izmantosiet krāsainos burkānus – arī dzeltenos un violetos.
Savukārt, runājot par kēksiņiem, ja vēlaties svinīgāku variantu, varat tos dekorēt ar vieglu krēmsiera glazūru (krēmsiers + pūdercukurs + nedaudz citrona sulas).
Burkānu un ingvera krēmzupa
Sastāvdaļas: 500 g burkānu, 2 kartupeļi, 1 sīpols, gabaliņš svaiga ingvera (~2 cm), 2 ķiploka daiviņas, 1 l dārzeņu buljona, 100 ml kokosriekstu piena, sāls, pipari, zaļumi pasniegšanai
1. Katlā, kurā tiks vārīta zupa, uzkarsē eļļu un apcep sīpolu, ķiploku un ingveru. 2. Pievieno gabaliņos sagrieztus burkānus, kartupeļus, pielej buljonu un vāra mīkstus. 3. Sablendē un pievieno kokosriekstu pienu. Vēlreiz uzkarsē un pasniedz, pārkaisot ar zaļumiem.
Krāsnī cepti burkāni ar timiānu un kazas sieru
Sastāvdaļas: 600 g burkānu, 3 ēdamk. olīveļļas, 1–2 tējk. svaiga timiāna (vai ½ tējk. kaltēta), zariņš rozmarīna, 2 ķiploka daiviņas (saspiestas), 1 tējk. medus vai kļavu sīrupa, 100 g mīkstā kazas siera (vai feta tipa siera), sauja grauzdētu riekstu (valrieksti, lazdu rieksti vai pekanrieksti), sāls, pipari pēc garšas
1. Burkānus nomizo un gareniski pārgriež uz pusēm vai četrās daļās (lai būtu līdzīgi pēc lieluma). 2. Bļodā sajauc eļļu, ķiploku, timiānu, sakapātu rozmarīnu, medu, sāli un piparus. Iemaisa burkānus, lai tie vienmērīgi apklātos ar marinādi. 3. Cepamo plāti izklāj ar cepampapīru, liek uz tās sagatavotos burkānus un cep cepeškrāsnī 200 grādos apmēram 25–30 minūtes, līdz burkāni karamelizējušies un mīksti. 4. Pasniedzot pārkaisa ar sasmalcinātu kazas sieru un grauzdētiem riekstiem.
Burkānu kēksiņi
Sastāvdaļas (12 kēksiņiem): 2 olas, 120 g brūnā cukura, 100 ml eļļas, 150 g miltu, 1 tējk. cepamā pulvera, ½ tējk. sodas, 1 tējk. kanēļa, šķipsna muskatrieksta, 200 g smalki sarīvētu burkānu, 50 g sasmalcinātu valriekstu vai mandeļu, 50 g rozīņu vai žāvētu dzērveņu (pēc vēlmes)
1. Olas sakuļ ar cukuru, pievieno eļļu un samaisa. 2. Citā bļodā sajauc miltus ar cepamo pulveri, sodu, kanēli un muskatriekstu. 3. Sauso maisījumu pievieno olu masai, iemaisa burkānus, riekstus un žāvētās ogas. 4. Masu sadala 12 kēksiņiem paredzētās formiņās. Katru formiņu piepilda par apmēram divām trešdaļām, jo cepoties mīkla celsies uz augšu. 5. Cep 180 grādos apmēram 20–25 minūtes, līdz kēksiņi kļūst zeltaini un iesmiņš iznāk sauss. 6. Atdzesē un pasniedz.

