Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Cūkgaļas maltītes

Joprojām salīdzinoši lētas un tradicionālu ēdienu cienītājiem neaizvietojamas.

Televīzijas kolēģi Aizliegtajā paņēmienā secinājuši, ka teju vienīgais produkts, kam pēdējā laikā cena nav īpaši kāpusi, ir cūkgaļa. Tāpēc patlaban ir īstais brīdis gatavot garšīgus un daudzveidīgus ēdienus no kvalitatīvas cūkas gaļas.

Ceptas karbonādes receptē cūkgaļas vietā varat izvēlēties arī vistas fileju. Tiesa, vistai gan cena ir kāpusi. Cepeškrāsnī ceptajai cūkgaļai piedevām varat izvēlēties arī citus dārzeņus. Galvenais – lai to ir daudz.

Par plovu – no dotā sastāvdaļu daudzuma varēsiet paēdināt lielu pulku cilvēku. Ja nevarat apēst, sadaliet pa porcijām un ielieciet saldētavā. 

 

Cepta karbonāde ar rozmarīnu

Sastāvdaļas: 6‒8 šķēles cūkas karbonādes (ar vai bez kauliņa), 4‒5 zariņi rozmarīna, 5 piparu graudiņi, 5 daiviņas ķiploka, 1 ēd. k. olīveļļas, 1 tējk. sāls

Pagatavošana 1. Piestā saberž iepriekš notīrītas ķiploka daiviņas, rozmarīna lapiņas, piparus, sāli. Pievieno olīveļļu. 2. Ar šo maisījumu apziež cūkgaļas šķēles, liek traukā ar vāku un atstāj iemarinēties vismaz uz pāris stundām, bet vislabāk ‒ uz nakti. 3. Nākamajā dienā karbonādes cep no abām pusēm gatavas ‒ vai nu uz pannas, vai cepeškrāsnī grila režīmā.

 

Cepeškrāsnī cepta cūkgaļa ar dārzeņiem

Sastāvdaļas: 1 kg cūkgaļas mīkstuma; marinādei 2 ēd. k. medus, 2 ēd. k. sojas mērces, 1 ēd. k. sinepju, 4 daivas ķiploka, sāls un pipari pēc garšas; piedevām 4 burkāni, 1 kālis, 500 g kartupeļu, 2 sīpoli, šķipsna kaltēta timiāna, eļļa, sāls un pipari pēc garšas

1. Vispirms pagatavo marinādi. Bļodiņā sajauc medu ar sojas mērci, sinepēm, sāli un pipariem. Ar ķiplokspiedi iespiež marinādē ķiploku. 2. Iemasē gaļu ar marinādi, bļodu apsedz ar plēvi un liek ledusskapī ievilkties vismaz uz divām stundām, bet labāk uz nakti. 3. Pirms cepšanas dārzeņus nomizo, sagriež, liek bļodā, pievieno garšvielas un eļļu, visu samaisa un liek cepšanas maisā. Maisu aizsien, dažās vietās sadursta ar adatu, lai maiss cepoties neuzsprāgst, un noliek malā. 4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. 5. Iemarinēto gaļu liek atsevišķā cepšanas maisā, dažās vietās maisu sadursta ar adatu, lai tas cepoties neuzsprāgst, un aizsien. Cietākos dārzeņus var likt arī maisā kopā ar gaļu. Mīkstākos gan liek cepeškrāsnī vēlāk. 6. Gaļu liek uzkarsētajā cepeškrāsnī un cep 40 minūtes. Tad blakus noliek maisu ar dārzeņiem un cep vēl apmēram 40 minūtes, līdz gaļa un dārzeņi mīksti.

 

Plovs

Sastāvdaļas: 1,5 kg cūkas kakla karbonādes, 1,5 kg rīsu, 700 g sīpolu, 8 ķiploku daivas, 1,5 kg burkānu, 0,5 l saulespuķu eļļas, 400 ml tomātu mērces, 3 ēd. k. tomātu pastas, garšvielas – sāls, malti sarkanie un melnie pipari, romiešu ķimenes

1. Notīra dārzeņus. Palielos gabaliņos sagriež sīpolus, garenās strēmelēs – burkānus. 2. Gaļu griež kubiciņos. 3. Ietilpīgu katlu uz lielas liesmas uzkarsē, ielej tajā saulespuķu eļļu. 4. Apmaisot apcep un pieber nedaudz sāls – apmēram vienu nepilnu tējkaroti. 5. Kad gaļa apcepusies, pieber sīpolus. Kad tie kļūst zeltaini, liek klāt sagrieztos burkānus. Uzlej ūdeni tik daudz, lai nosegtu virumu. 6. Pieber garšvielas – 1 tējk. kumina, pa tējkarotei melnos un sarkanos piparus, sāli. Iemaisa tomātu pastu, pieber ķiploku daiviņas. 7. Katlam uzliek vāku un uz nelielas liesmas visu sutina vienu stundu, vairs nemaisa. 8. Katlā ber rīsus un uzlej karstu ūdeni apmēram divus pirkstus virs rīsiem. Nemaisa. 9. Uzliek katlam vāku un uz nelielas liesmas turpina sautēt plovu, kamēr tas kļūst sauss (apmēram stundu). Lai uzzinātu, ciktāl katla dziļumā ūdens iztvaikojis un vai ēdiens nesāk piedegt, ar koka karotes kātu izveido vairākas dziļas bedrītes, paskatās, vai slapjums vēl saglabājies. 10. Kad ūdens izsutis, pievieno tomātu mērci, uzliek vāku un vēl pasutina 20 minūtes uz mazas uguntiņas. 11. Plovu kārtīgi izcilā, un gatavs! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: Ielūdz strübergs un Horens: MAMA DŽAGA MAMA RAGA!

Sestdien, 20. aprīlī, ar jaunu dziesmu “MAMA DŽAGA MAMA RAGA!” klajā nākuši strübergs un Horens, kuri līdz ar šo dziesmu vēlas vairot mieru un mīlestību ikvienā cilvēkā atsevišķi un visos kopumā. Sing...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko