Kāposti sader ar ziemu kā cimds ar roku. Ēdot termiski neapstrādātus, tie ir lielisks C un citu vitamīnu avots, kas ir īpaši svarīgi sezonā, kad svaigu vietējo dārzeņu izvēle nav tik plaša, kā gribētos.
Kāposti ir arī salīdzinoši lēti izmaksās un ar zemu kaloriju daudzumu (ja vien tos ēd vienus pašus, bez uzlabotājiem). Vārdu sakot, kāposti ir lielisks dārzenis februāra ēdienkartē.
Pirmo recepti par "gandrīz kāpostu tīteņiem" nosaucu tāpēc, ka visas dotās sastāvdaļas ir arī tīteņos, tikai šī recepte ir daudz vienkāršāka. Visu saliec sautējamā traukā un gaidi, kad būs gatavs.
Gandrīz kāpostu tīteņi
Sastāvdaļas: 1 vidējs kāposts (~1 kg), 400 g cūkgaļas, 1 liels sīpols, 2 burkāni, 2 ēd. k. tomātu pastas, 2 lauru lapas, 1 tējk. ķimeņu, sāls, pipari pēc garšas, 2 ēd. k. eļļas, 200 ml buljona vai ūdens
1. Gaļu sagriež kubiņos un apcep eļļā, līdz tā kļūst zeltaina.
2. Pievieno sasmalcinātu sīpolu un sarīvētus vai gabaliņos sagrieztus burkānus, apcep vēl dažas minūtes.
3. Pievieno tomātu pastu, maisa un sautē divas minūtes.
4. Kāpostu sagriež strēmelēs un pievieno gaļai. Pievieno arī ķimenes, sāli, piparus un lauru lapas.
5. Pielej buljonu vai ūdeni, uzliek vāku un uz lēnas uguns sautē apmēram 40–50 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
6. Pasniedz ar vārītiem vai ceptiem kartupeļiem.
Kāpostu pankūkas
Sastāvdaļas: 500 g kāpostu, 1 ola, 4 ēd. k. miltu, 2 ēd. k. skābā krējuma, 2 ēd. k. sakapātu lociņu, 1 tējk. sāls, ½ tējk. piparu, eļļa cepšanai, krējums vai jogurts pasniegšanai
1. Kāpostu smalki sagriež vai sarīvē, sajauc ar sāli un atstāj uz 10 minūtēm, lai tas kļūst mīkstāks.
2. Pievieno olu, miltus, krējumu, lociņus un piparus, samaisa līdz viendabīgai masai.
3. Pannā uzkarsē eļļu un ar karoti liek pankūku masu, veidojot nelielus plāceņus.
4. Cep no abām pusēm, līdz pankūkas kļūst zeltaini brūnas.
5. Pasniedz ar krējumu vai jogurtu.
Ātrie marinētie kāposti
Sastāvdaļas: 1 kg kāpostu, 1 burkāns, 2 ķiploka daiviņas, 500 ml ūdens, 2 ēd. k. cukura, 1 ēd. k. sāls, 100 ml etiķa (9%), 50 ml eļļas
1. Kāpostu sagriež plānās strēmelēs, burkānu sarīvē, ķiploku smalki sasmalcina.
2. Sagatavo marinādi: ūdeni uzvāra ar cukuru, sāli, etiķi un eļļu.
3. Verdošo marinādi pārlej kāpostiem, labi samaisa un atstāj uz trim četrām stundām.
4. Var ēst uzreiz vai uzglabāt ledusskapī vairākas dienas.