Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Jo mazāka ola, jo stiprāka čaumala

Lieldienās noteikti visi vai gandrīz visi piedalīsimies olu kaujās. Tāpēc daži vārdi par olām. Krāsot var gan brūnās, gan baltās olas, tomēr Lieldienās gribas tieši baltās, jo tās vieglāk nokrāsot, sanāk košākas.

Baltās olas uz Lieldienu laiku Latvijā bieži vien tiek importētas no piegādātājiem Somijā un Polijā, jo Latvijā tikpat kā netiek audzētas vistas, kas dēj baltās olas, – pēc tām ir pieprasījums tikai Lieldienu laikā. Pārējā laikā cilvēki vēlas brūnās olas. Atšķiras arī olu cena – tā kā baltās olas dēj tikai noteikta vistu šķirne, kas mūsdienās Baltijas valstīs ir reti sastopama, baltās olas ir dārgākās par tradicionālajām brūnajām olām.

Savukārt skandināvi grib tieši baltās olas. Lai gan pēc garšas un uzturvērtības baltās un brūnās olas ne ar ko neatšķiras, dažādos pasaules reģionos cilvēki izvēlas dažādas krāsas čaumalas. Piemēram, Latvijā baltās olas negrib galvenokārt tāpēc, ka padomju laikā pārdošanā bija tikai baltās olas, ko noteica PSRS teritoriju centralizētā ražošana. Brūnās olas bija tikai retums vai arī no vistām, kas tika audzētas piemājas saimniecībās.

Tagad Latvijā cilvēki vēlas brūno vistu olas. Arī Čehijā, Slovākijā, Polijā patērētāji izvēlas tikai brūnās olas, bet Skandināvijā – tikai un vienīgi baltās. Savukārt Igaunijā populāras ir gan baltās, gan brūnās olas.

Vēl der zināt, ka padomju laikos industriāli audzēto olu dzeltenumi bija bāli, neapetītlīgi, savukārt mājas vistu olu dzeltenumi salīdzinoši koši dzelteni, jo mājas vistas gāja laukā, plūca zāli, meklēja sliekas un tā tika pie vitamīniem. No tā laika saglabājies mīts, ka mājas vistām olu dzeltenumi ir dzeltenāki, taču mūsdienās tā vairs nav – dzeltenuma toni panāk ar vistu barībai pievienotajiem vitamīniem, dabīgajām krāsvielām (piemēram, karotīnu). Tāpēc mūsdienās var būt arī otrādi – ja ziemā mājas vistas nav dabūjušas sabalansētu barību, to olu dzeltenumi ir daudz bālāki nekā fabrikas vistām.

Ja dažādu šķirņu dējējvistas tiek barotas ar vienādu barību, baltās un brūnās olas neatšķiras kvalitātes vai garšas ziņā.

Olu čaumalu cietību ietekmē vistu barība. Lai olas čaumala būtu pietiekami cieta, dējējvistu barībā jānodrošina pietiekams apjoms kalcija un citu vielu. Olas stiprību ļoti lielā mērā ietekmē arī olas izmērs – jo mazāka ola, jo stiprāka čaumala. Tāpat, ja olu čaumalā būs mikroplaisas, tad olu kaujās uzvarēt būs grūti. Jēlai olai šīs mikroplaisas var ieraudzīt kā tumšas līnijas, skatot olu pret spilgtu gaismu.

Kā vārīt olas? Pareizi to dara šādi: vispirms katliņā uzvāra ūdeni. Olas liek katlā verdošā ūdenī un vāra aptuveni sešas minūtes. Ja olas ieliksiet katlā jau aukstā ūdenī, sešas minūtes vārot, vidū tās jau būs cietas. Bet Lieldienu olu kaujām tas būs tieši laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko