Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kā plānot ēdienreizes nedēļai uz priekšu

Šajos laikos, kad svarīgi ir ēst un dzīvot ekonomiski, ļoti būtiski ir arī izveidot plānu, kā plānot ēdienreizes, pirkt pārtikas produktus un gatavot taupīgi un saprātīgi.

Eksperti iesaka, ka visekonomiskāk ir plānot ēdienreizes nākamajām piecām darba dienām un ģimenei pārtiku iegādāties reizi nedēļā pēc iepriekš izveidota saraksta. Ja ilgāku laiku tā centīsieties rīkoties, attīstīsies nepieciešamo produktu daudzuma izjūta, lai pietiktu visai nedēļai.

Iepērkoties ar sarakstu, iztērēsiet līdz pat 40% mazāk naudas nekā bez saraksta. Turklāt produkti tiks izmantoti lietderīgāk, mazāk ēdamlietu nonāks atkritumu spainī.

Plānota iepirkšanās ļauj ietaupīt arī laiku. Tāpēc ieteicams iepirkties vienmēr vienā un tajā pašā veikalā. Tā jūs nepatērēsiet laiku, lai katru reizi no jauna orientētos, kur atrodas konkrētās pārtikas grupas (jaunus produktus un garšas varat atklāt brīvdienās, apmeklējot jaunus veikalus vai kafejnīcas). Ieteicams jau sagatavotās maltītes sadalīt produktu porcijās.

Plānotā ēdienreize strādājošās ģimenēs parasti ir vakariņas, jo brokastīs katrs ēd savus iecienītos produktus.

Plānošana jāsāk ar virtuvē esošo krājumu apzināšanos – kas jau atrodas plauktos un ledusskapī. Tas ir labs "starta punkts". 

Nākamais vēlamais faktors, kas ļauj izlemt, ko gatavot, ir sezonālie produkti. Sanāks lētāk un garšīgāk, ja pie tiem turēsieties, – vasarā vairāk izmantosiet receptes ar svaigiem produktiem, piemēram, tomātiem, gurķiem, zaļumiem un garšaugiem, bet ziemas periodā gatavosiet sakņaugus, pākšaugus, ēdienam pievienosiet daudz garšvielu.

Protams, būs vēl arī ģimenē iemīļotās receptes, kas patīk visiem un kas arvien atgriežas ikdienas ēdienkartē.

Ēst ekonomiski un plānveidīgi nozīmē arī to, ka neiztikt bez lielas saldētavas un labas kārtības ledusskapī. Ja būs gadījies pagatavot par daudz ēdiena, to vienmēr varēsiet sasaldēt, lai pēc tam to apēstu dienā, kad nav laika gatavot. 

Taču saldētavā nonākošais ēdiens ir jāmarķē, norādot ēdiena nosaukumu un pagatavošanas datumu, kā arī porciju skaitu. Ja gaidāma aizņemta diena, iepriekšējās dienas vakarā varēsit izvēlēties, kuru kastīti atsaldēt, un to no rīta no saldētavas pārcelt uz ledusskapi. Vakarā atliks vien maltīti uzsildīt.

Atsevišķā saldētavā var glabāt ne tikai vasarās sasaldētos labumus, bet arī saldētu buljonu, sagataves mērcēm un zupām, gaļas un zivju ēdienus. Ja gadās sasaldēt vairāk svaigas gaļas, pirms tam ieteicams to marķēt – kura dzīvnieka gaļa tā ir, kurš gabals un sasaldēšanas datums.

Arī ledusskapī visu iepirkto produktu uzglabāšana ir rūpīgi jāpārdomā. Atsevišķā plauktā ieteicams glabāt piena produktus, citā – sierus un dārzeņus, visus rūpīgi iepakotus. Kārtība ledusskapī atvieglo ikdienas gatavošanu – viss ir viegli atrodams, kompakti un ērti izvietots –, kā arī nodrošina vietu visiem iepirktajiem produktiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko