Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Labu apetīti!

Garšīgi ēdieni marta sākumam.

Itālijā lazanju gatavo ne tikai no cieto kviešu miltu plāksnēm. Otra populārākā lazanjas recepte ir baklažānu lazanja. Šo recepti man iemācīja kāda dzīves un virtuves pieredzes bagāta itāļu kundze. Viņa to parasti gatavo svētkos – katoļu baznīcas svētku reizēs, bērnu un mazbērnu jubilejās un arī mums, kad aizbraucam ciemos. Veģetārs un bezgala gards ēdiens – kā jau viss, kas top itāļu virtuvēs.

Par to, kāpēc spēcīgajās garšvielās marinētos burkānus sauc par korejiešu salātiem, man skaidrības nav. Cik esmu dzirdējusi, pašā Korejā tādus negatavo. Lai vai kā – šādi gatavoti burkāni ir ļoti gardi. Izmēģiniet paši!

Savukārt skābeņu zupa ir viena no latviešu virtuves klasiskajām receptēm. Šādi to gatavo mana mamma. Un kā jau zināt – mammas gatavotie ēdieni ir visgaršīgākie. 

Baklažānu lazanja

Sastāvdaļas:

  • 5 baklažāni,
  • 1 kārba (400 ml) savā sulā konservētu tomātu,
  • 1 ola,
  • 3 ķiploka daivas,
  • 200 svaigā siera,
  • 2 mocarellas siera bumbas,
  • 100 g labi kūstoša siera (Holandes vai tamlīdz.),
  • sauja svaigu pētersīļu,
  • 2 šķēles apkaltušas baltmaizes vai 1 ēd. k. miltu,
  • šķipsna kaltēta oregano,
  • sāls,
  • pipari,
  • eļļa apcepšanai

Gatavošana

1. Baklažānus noskalo un sagriež apmēram puscentimetru biezās šķēlēs. Pārkaisa ar sāli un noliek sāņus, lai sāls izvelk lieko šķidrumu.

2. Bļodā kopā samaisa svaigo sieru, gabaliņos sagrieztu mocarellu, olu, konservētos tomātus. Ja izmanto nevis sasmalcinātos, bet veselos tomātus, tos iepriekš sagriež.

3. Pievieno drupačās saberztu baltmaizi vai miltus. Tas nepieciešams, lai uzsūktu lieko šķidrumu no pildījuma.

4. Pildījumam pievieno garšvielas – sāli, piparus, sakapātu ķiploku, sakapātus pētersīļus, šķipsnu oregano. Visu samaisa.

5. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.

6. Pannā uzkarsē eļļu. Baklažānu šķēlēm notecina izveidojušos šķidrumu un apcep tās pannā no abām pusēm zeltainas.

7. Cepamtraukā kārto baklažānu šķēles, virsū liek pildījumu un atkal baklažānu kārtu. Atlikušo pildījumu pārliek pāri virsai.

8. Cepamtrauku liek cepeškrāsnī un cep apmēram 30–40 minūtes. Tad izņem, pārkaisa ar labi kūstošu sieru un liek atpakaļ krāsnī uz 10–15 minūtēm.

9. Izņem no krāsns, kādas piecas minūtes atdzesē un nekavējoties pasniedz.


Mājās gatavoti korejiešu burkāni

Sastāvdaļas:

  • 1 kg burkānu,
  • 2–3 ēd. k. augu eļļas,
  • 1 ēd. k. citrona sulas,
  • 2 ķiploka daivas,
  • garšvielu maisījums (4 tējk. koriandra sēklu,
  • 2 tējk. ķiploku pārslu vai pulvera,
  • 2 tējk. cukura,
  • 1 tējk. maltu piparu,
  • 0,5 tējk. maltas asās paprikas,
  • pa šķipsnai malta kardamona un maltu krustnagliņu,
  • sāls pēc garšas)

Gatavošana:

1. Koriandra sēklas saberž kopā ar sāli, cukuru un sajauc ar pārējām garšvielu maisījuma sastāvdaļām.

2. Burkānus nomizo un sarīvē skaidiņās uz rupjās dārzeņu rīves. Ķiploku notīra un sakapā.

3. Eļļu sajauc ar citrona sulu un pievieno burkāniem.

4. Pēc garšas pakāpeniski pievieno garšvielu maisījumu. Kad šķiet, ka garša ir pietiekami intensīva, traukam uzliek vāku un noliek burkānus ledusskapī uz pāris stundām, lai garšas ievelkas.

5. Pāri palikušo garšvielu maisījumu ieber burciņā un vēlāk izmanto gaļas marinēšanai vai mērcēm.


Skābeņu zupa

Sastāvdaļas:

  • 500 g cūkgaļas (der gan svaiga, gan kūpināta),
  • 500 ml konservētu skābeņu,
  • 100 g burkānu,
  • 50 g sīpolu,
  • 4 novārītas olas,
  • sauja nevārītu grūbu,
  • 1 kartupelis,
  • 40 g sviesta vai eļļas apcepšanai,
  • sāls,
  • skābs krējums

Gatavošana:

1. Grūbas iepriekš izmērcē 6–8 stundas.

2. Katlā ar ūdeni liek gabalos sagrieztu cūkgaļu un grūbas. Ja izmanto svaigu gaļu, to ik pa laikam noputo.

3. Taukvielās apcep sasmalcinātu sīpolu un sarīvētu burkānu.

4. Kad gaļa gandrīz gatava, zupai pievieno nomizotu un gabaliņos sagrieztu kartupeli, skābenes, apceptos dārzeņus, garšvielas un vāra gatavu.

5. Pasniedz ar skābo krējumu. Pasniedzot zupā iemaisa novārītas un gabaliņos sagrieztas olas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu trestera reģioni

Gandrīz visos Vācijas vīnkopības apgabalos vīnkopji destilē arī savu vīnogu spiedpaliekas, ja vien viņiem ir oficiāla atļauja to darīt.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko