Laika ziņas
Šodien
Sniegs

Pankūku rīts

Ziemas brokastīs nav nekā gardāka par saldi smaržojošām pankūkām.

Pankūkas ir tik gardas pašas par sevi, ka reizēm šķiet – var pat iztikt bez ievārījuma piedevas. Pankūku kalns tik un tā pazudīs zibenīgi.

Der zināt – pankūku mīklai vajadzētu ļaut kaut vai pusstundu atpūsties. Tad pankūkām būs labāka garša, jo miltos esošā ciete būs vairāk absorbējusi šķidrumu un tajā būs izzuduši arī sīkie gaisa burbulīši. Pankūku pannai jābūt ar biezu dibenu un ļoti karstai, jau cepot pirmo pankūku. 

Ābolu un kefīra pankūkas

Sastāvdaļas 4 porcijām: 0,5 l kefīra, 3 olas, 280 g miltu, 400 g nomizotu ābolu, 100 g cukura, šķipsna sāls, eļļa cepšanai

1. Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru, pievieno miltus un kefīru (pakāpeniski vienu un otru – lai mīklā neveidojas kunkuļi). 
2. Mīklai ļauj uzbriest 20 minūtes.
3. Pa to laiku uz rupjās sakņu rīves sarīvē ābolus.
4. Stingrās putās sakuļ olu baltumus, pievienojot tiem šķipsnu sāls.
5. Kad mīkla uzbriedusi, tajā iemaisa ābolus un iecilā saputotos olu baltumus.
6. Sakarsētā eļļā cep nelielas pankūkas. Pasniedz ar cukuru un kanēli vai ievārījumu.


Biezpiena pankūkas 

Sastāvdaļas 4 porcijām: 150 g vājpiena biezpiena, 2 olas, 15 g sviesta, 10 g cukura, 15 g kviešu miltu, 5 g kartupeļu cietes, sāls, eļļa cepšanai

1. Sviestu, cukuru un olu dzeltenumus saputo, pievieno sāli, biezpienu, miltus, kartupeļu cieti un samaisa.
2. Olu baltumus saputo stingrās putās un iecilā biezpiena masā.
3. Liek uz pannas sakarsētā eļļā un cep no abām pusēm zeltaini brūnas.
4. Pasniedz ar ievārījumu vai cukuru un kanēli.


Plānās pankūkas ar pildījumu

Sastāvdaļas 9 pankūkām: 110 g miltu, šķipsna sāls, 2 olas, 200 ml svaiga piena, 75 ml ūdens, 2 ēd. k. kausēta sviesta mīklai, eļļa cepšanai; pildījums pēc izvēles – rikota, maskarpone, labi kūstošs Holandes tipa siers, krabju nūjiņas un kausētais siers

1. Lielā bļodā iesijā miltus un sāli. Tad miltos izveido iedobi un iesit tajā olas. Olas sāk kult, pamazām iemaisot tajās miltus.
2. Pienu sajauc ar ūdeni un pamazām lej klāt mīklai, joprojām turpinot kult. Kad viss šķidrums pievienots, ar silikona lāpstiņu noskrāpē mīklu no bļodas malām un vēlreiz visu sakuļ, līdz mīkla ir gluda un vijīga.
3. Izkausē sviestu un pievieno mīklai.
4. Sakarsē pannu ļoti karstu un uzpilina nedaudz eļļas. Ar lielu karoti lej mīklu un, grozot pannu, izlīdzina to pa visu virsmu. Pirmā pankūka vienmēr ir izmēģinājums, lai noteiktu, cik daudz mīklas vajag vienai pankūkai.
5. Pankūku cep apmēram pusminūti. Kad viena tās puse apcepusies gaiši brūna (ne pilnībā gatava), pankūku uz mirkli apmet otrādi un tūliņ arī ņem nost no plīts. Pankūka ir gaiša un elastīga, bet vēl nav gatava.
6. Pankūku liek uz lēzena šķīvja ar vairāk apcepto pusi uz augšu. Vienā malā liek izvēlēto pildījumu.
7. Vispirms pārloka priekšējo malu (to, kas tuvāk gatavotājam), tad vienu sānu malu, tad otru sānu malu. Visbeidzot satin pankūku līdz galam. Vai arī vienkārši pankūku sarullē ar visu pildījumu.
8. Kad visas pankūkas gatavas, tās vēlreiz liek uz sakarsētas pannas un eļļā apcep zeltaini brūnas. 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti

Receptes

Vairāk Receptes

Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki

Notikumi

Vairāk Notikumi

Cits

Vairāk Cits

Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas

Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko