Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Smaržo kanēlis

Trīs receptes ar sildošo kanēli vējainam oktobrim.

Grozies kā gribi, bet dienas kļūst arvien īsākas un vēsākas. Tuvojoties tam laikam, ko saucam par vēlo rudeni, gribas arvien vairāk siltuma, mājīguma. Tāpēc šoreiz piedāvāju trīs receptes, ko mēdz saukt par komforta ēdieniem.

Viena no tām ir zviedru slaveno kanēļbulciņu recepte, kuras stāsts aprakstīts tepat Gardēža slejā. Tā ir mīksta, ar sviestu bagāta bulciņa, kurai ir karameļota kanēļa garša un kraukšķīga cukura virskārta.

Kanēļa ābolu pankūkas ir īsta rudens klasika, ir arī gan ābolu plātsmaize ar kanēli, gan kanēļa un ābolu pankūkas, kas labi garšo pat otrā dienā.


Klasiskā zviedru kanēļbulciņa

Sastāvdaļas (apmēram 20 bulciņām): mīklai – 500 g kviešu miltu, 250 ml piena, 75 g sviesta, 25 g svaiga rauga (vai 7 g sausā rauga), 75 g cukura, ½ tējk. sāls, 1 tējk. malta kardamona (neobligāti, bet zviedriski); pildījumam – 100 g sviesta (mīksta), 75 g cukura, 2 ēd. k. malta kanēļa, 1 sakulta ola un pūdercukurs pārkaisīšanai

1. Uzsilda pienu (līdz ~37 °C), izšķīdina tajā raugu un cukuru. 2. Pievieno miltus, sāli, kardamonu, mīkstu sviestu un mīca elastīgu mīklu. 3. Pārklāj un ļauj rūgt 45–60 minūtes. 4. Mīklu izrullē taisnstūrī, pārsmērē ar sviesta, cukura un kanēļa maisījumu. 5. Sarullē rullī un sagriež ~2 cm šķēlēs. 6. Liek uz cepešpannas, pārklāj un ļauj otrreiz uzrūgt (~30 min). 7. Pārsmērē ar olu, apkaisa ar pērļu cukuru. 8. Cep 200 °C temperatūrā 8–10 minūtes, līdz bulciņas zeltaini brūnas. Izņem no krāsns, atdzesē un pasniedz.


Ābolu plātsmaize

Sastāvdaļas: mīklai – 500 g kviešu miltu, 250 ml piena, 100 g sviesta (izkausēta), 100 g cukura, 25 g svaiga rauga (vai 7 g sausā rauga), 1 ola, šķipsna sāls, 1 tējk. vaniļas cukura (pēc vēlmes); virsiņai – 4–5 vidēji lieli, skābi āboli, 3 ēd. k. cukura (vai pēc garšas), 1–2 tējk. kanēļa, 1 ēd. k. citrona sulas, 20 g sviesta (gabaliņiem uz virsmas)

1. Uzsilda pienu līdz apmēram 36 °C. 2. Pievieno raugu un 1 tējk. cukura, ļauj 5–10 minūtes iedarboties. 3. Bļodā sajauc miltus, sāli un vaniļas cukuru. 4. Pievieno olu, izkausētu sviestu un rauga maisījumu. 5. Mīca, līdz iegūsi mīkstu, elastīgu mīklu. 6. Pārklāj ar dvielīti un ļauj rūgt 45–60 minūtes, līdz mīkla dubultojas apjomā. 7. Pa to laiku pagatavo pildījumu. Ābolus nomizo, izņem serdes un sagriez plānās šķēlītēs. Sajauc ar cukuru, kanēli un citrona sulu. Ja āboli ļoti sulīgi, var pievienot 1 tējk. cietes. 8. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C. 9. Pannā (aptuveni 30 × 40 cm) ieklāj cepamo papīru vai ieziež ar sviestu. 10. Izrullē mīklu, lai tā pārklāj pannu, un uzklāj ābolu šķēles vienmērīgā kārtā. Virsū liek dažus sviesta gabaliņus. 11. Cep 30–35 minūtes, līdz maliņas kļūst zeltaini brūnas un āboli karamelizējas.


Ābolu pankūkas

Sastāvdaļas: mīklai – 2 skābeni āboli, 2 olas, 200 ml kefīra vai piena, 150 g kviešu miltu, 1 ēd. k. cukura (vai pēc garšas), 1 tējk. malta kanēļa, 1/2 tējk. cepamā pulvera, šķipsna sāls, 1 ēd. k. kausēta sviesta, 1 tējk. vaniļas cukura (pēc vēlmes), eļļa vai kausēts sviests cepšanai, pūdercukurs, medus vai ievārījums pasniegšanai

1. Ābolus nomizo, izņem serdes, sarīvē uz rupjās rīves. 2. Bļodā sakuļ olas ar cukuru un vaniļas cukuru. Pievieno kefīru (vai pienu) un eļļu/ sviestu. 3. Citā bļodā sajauc sausās sastāvdaļas: miltus, cepamo pulveri, sāli, kanēli. 4. Sauso maisījumu pakāpeniski pievieno šķidrajai masai. 5. Kad mīkla vienmērīga, iecilā sarīvētos ābolus. Konsistencei jābūt līdzīgi biezai kā krējumam. 6. Pannā sakarsē eļļu un cep no abām pusēm zeltainas pankūciņas. Pasniedz ar izvēlētajām piedevām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vispārdotākais skočs

Šodien turpināšu novembrī iesākto rakstu sēriju par pasaulē populārākajiem viskijiem.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko