Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vai mēs patiešām esam tik dažādi? Laikmetīgās dejas ainava no tās aizsākuma līdz šodienai

11. un 12. martā koka ēku renovācijas centrā Koka Rīga pirmizrādi piedzīvos horeogrāfes Ramonas Galkinas laikmetīgās dejas izrāde Aizsācēji un iesācēji, kurā piedalīsies divu Latvijas laikmetīgās dejas paaudžu dejotāji.

Aizsācējus šajā darbā pārstāvēs Olga Žitluhina, Ilze Zīriņa, Inga Raudinga un Vilnis Bīriņš – paaudze, kas 90. gados aizsāka laikmetīgās dejas kustību Latvijā un turpina aktīvi darboties. "Tā bija mana vide, kurā es dzīvojos dejojot. Es strādāju Olgas dejas kompānijā, dejoju kopā ar Ilzi un Ingu, ar Vilni mēs joprojām dažreiz dejojam kopā. Mēs visi aizvien uzturam ciešus kontaktus, lai arī uz skatuves gandrīz vairs netiekamies," atklāj Ramona Galkina, kura noorganizējusi dažādu paaudžu satikšanos.

Iesācējus šajā laikmetīgās dejas izrādē pārstāv Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) bakalaura studiju programmas Laikmetīgās dejas māksla otrā kursa studenti Dita Andersone, Poļina Filippova, Lelde Kuzņecova, Lauris Limbergs, Anna Marija Puķe un Rūdis Vilsons. "Tā ir mana vide, kurā es dzīvojos tagad," akcentē Ramona Galkina, kura ikdienā strādā LKA par pasniedzēju. Izrādi viņa ir veidojusi kā diptihu – divas atdalītas telpas, kurās paralēli darbosies divas dejotāju grupas, līdz abas telpas vienā brīdī pārklāsies. "Kad sākās kovids un cilvēki iegāja katrs savā burbulī, es sāku domāt arī par paaudžu atšķirtību un atšķirību. Vai mēs patiešām esam tik dažādi?" stāsta horeogrāfe.

Mēģinājumu sākumā viņa strādājusi ar katru dejotāju grupu atsevišķi, bet ar vienām un tām pašām tēmām, uzdevumiem un metodēm. "Procesa gaitā sapratu, ka ar vienām un tām pašām metodēm strādāt nav iespējams, jo abas grupas ir pilnīgi atšķirīgas – jaunie diendienā ir kopā, tāpēc viņi darbojas vairāk kā kolektīvs, savukārt pieredzējušie darbojas vairāk kā individuāli mākslinieki ar savām interesēm," norāda Ramona Galkina, kuras izvēlētā darba forma parādīs viņas izraudzīto tēmu un uzdevumu interpretāciju dažādību un vienlaikus arī pastāstīs kaut ko vairāk par abu paaudžu dejas pieredzi – vērtībām, ideāliem, gaumi un uzskatiem.

"Izrāde ir kā spēle, kurā nav jābūt uzvarētājiem vai zaudētājiem, kurā katram ir savs spēks un izaicinājums, spēle, kurā visi iesaistītie savā daudzveidībā vai līdzībā ir cits cita turpinājums, atbalsts, papildinājums, ierobežojums, atskaites punkts vai iedvesmas avots," – tā tiek pieteikta izrāde, kas tapusi profesionālās doktora studiju programmas Mākslas LKA apakšprogrammas Audiovizuālā māksla, teātris un laikmetīgā deja ietvaros.

Biļetes uz Aizsācējiem un iesācējiem – Ticketshop.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja