Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Bēdīgi slavenie mērgļi

Vēsturē 2017. gads ieies kā apdullinošu skandālu gads, kas satricinājis Holivudas un ne tikai Holivudas kino industriju

Necilāšu vecas ziņas, piesaucot desmitiem populāru aktrišu, kas iedzinušas naglas amerikāņu producenta Hārvija Vainstīna "zārkā". Vainstīna zārka naglošanas pasākums turpinās – nesen sociālajos tīklos izpaudusies Uma Tūrmane, ievietojot savu bildīti no Kventina Tarantīno filmas Nogalināt Bilu (2003), kas stāsta par svētajām sievietes līgavas dusmām, atriebjoties saviem pāridarītājiem. Nogalināt Bilu ir viena no Vainstīna producētajām Tarantīno filmām, un nav ne mazāko šaubu, ka tieši šī ietekmīgā, nekaunīgā, ambiciozā producenta faktors ir bijis ārkārtīgi būtisks Tarantīno karjeras popularizēšanā. Labi atceros Kannu festivāla preses konferences – gan Nogalināt Bilu, gan citām Tarantīno filmām veltītās –, kurās teju fiziski varēja just Vainstīna klātbūtnes jaudu – viņš vienmēr ir zinājis, ko grib, un vienmēr mācējis to sasniegt.

Gadsimtu mijas amerikāņu neatkarīgā kino uzplaukums, arī Tarantīno fenomens, lielā mērā ir Vainstīna mērķtiecīgās darbības nopelns. Viņa sasniegumiem ir pārvilkta trekna svītra – ASV mediji vairākus mēnešus kolekcionē producenta pazemoto sieviešu apsūdzības, kurās netrūkst satricinošu atklāsmju. Svaigākā ir Tūrmanes "atskārsme", ka Hārvijs nav pelnījis ātru nāvi (lodi), bet gan lēnu un mokošu galu. Holivudu ir pārņēmusi morālās attīrīšanās kampaņa, un ilgus gadu desmitus pazemotās, piesmietās kino industrijas sievietes nu ir izvilkušas atriebes zobenus. Jo, kā zināms, Vainstīns un līdzīgie nav pelnījuši lodi. Jums šķiet, ka ironizēju? Vēl ne. Iespējams, Vainstīns patiešām ir "bēdīgi slavens mērglis", ja pārfrāzējam citas Tarantīno filmas nosaukumu.

Vainstīna gadījums ir izsaucis lavīnveida procesus arī Eiropā. Zviedrijā publisku vēstuli ir parakstījuši vairāki simti aktrišu un radošo industriju pārstāvju. Pārmetumi ir līdzīgi. Sekas? Zviedrijas kino industrijas priekšstāvji apsver preventīvas metodes, kā pasargāt aktrises no potenciālas varmācības un ļaunprātīgas uzmanības/uzmācības darbavietā. Tikko piedalījos starptautiskā diskusijā par sievietes lomu kino industrijā, kur Zviedrijas Filmu institūta pārstāve informēja: tiekot apsvērta iespēja, ka filmu uzņemšanas laukumos turpmāk dežurēšot arodbiedrību pārstāvji, lai saknē nocirstu iespējamo ļaunprātīgo vīriešu kaitējumu kolēģēm.

Skandāls ir satricinājis arī Lietuvu, kur jauna aktrise nepiedienīgā uzvedībā/uzmācībā ir apsūdzējusi starptautiski slavenāko Lietuvas režisoru Šarūnu Bartu. Viņš šo gadījumu nekomentē. Mediji un sabiedrība mutuļo, par Lietuvas "Vainstīnu" ziņo arī starptautiskā prese (Hollywood Reporter). Daudzi uzskata, ka Barta filmu projekti vairs nebūtu jāatbalsta un viņa filmas nebūtu jāizrāda. Secinājumi? Esiet sveicināti jaunā pasaulē, kurā pieprasīts būs tikumības monitorings un kurā mediji kāri tiražē apsūdzības, ne vienmēr rūpējoties par pierādījumiem.

 

Top komentāri

sms
s
mediji vispār reti apgrūtina sevi ar pierādījumu meklēšanu
to sms
t
"mediji vispār reti apgrūtina sevi ar pierādījumu meklēšanu"...... Maukas - reketieres arī ir izdomu pilnas. Tā kā nogremdēt vai izslaukt skanošo var jeb ko un jebkuru un jeb no kā. ....... un arī uz safabrificētiem pamatiem.......... Tās "cietušās" apstāsies tikai tad, ja kādu no viņām noliņčos vai publiski atklās viņas melus.
Arī te rej
A
Bet karavāna turpina ceļu...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja