Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dzefirelli mūžam

96 gadu vecumā mūžībā devies Franko Dzefirelli (12.02.1923.–15.06.2019.) – viens no Itālijas vecā kaluma režisoriem, Fellīni, Viskonti un Antonioni laikabiedrs

Kaut šķietami piederīgs Itālijas kino zelta laikmetam, Franko Dzefirelli tomēr vienmēr ir darbojies savrupāk. Ar Dzefirelli uzvārdu saistās skaista leģenda – viņš ir bijis ārlaulības bērns, tāpēc uzvārdu viņam izdomājusi māte, iedvesmojoties no kādas sev mīļas operas. Iespējams, šī saikne bijusi viens no netiešiem impulsiem, kas vēlāk Florencē arhitektūru studējošo puisi tuvināja skatuvei. Arhitektūru Dzefirelli nomainīja pret teātri – scenogrāfa un mākslinieka darbu, vēlāk arī režiju. Iemesls šim radikālajam pavērsienam esot bijis mākslas radīts satricinājums – britu aktieris Lorenss Olivjē Šekspīra lugā Henrijs V. Drīz pēc tam Dzefirelli satika izcilo režisoru aristokrātu Lukīno Viskonti, par kura asistentu sāka strādāt 40. gadu beigās.

Šekspīrs, Viskonti, opera, kino – šie ir svarīgākie jēdzieni Dzefirelli dzīvē. Šekspīrs kā dramaturgs, kura lugas Dzefirelli izdevies ekranizēt dzīvi un laikmetīgi. Viskonti kā mentors, personība, kuras uzskati, gaume, arī operas mīlestība un režijas stils ietekmējis un izveidojis Franko Dzefirelli paša stilu. Opera un kino kā divi mākslas veidi, ar kuriem saistās Dzefirelli mūžs.

Mūsdienās viņu dēvētu par multimediālu mākslinieku – savu operu iestudējumu (un to ir ap simt divdesmit) scenogrāfiju viņš veidoja pats. Režisora karjeras pilnbriedā ar viņa stilu saistījās vērienīga, pompoza greznība, taču jaunībā viņš sāka izaicinoši. Dzefirelli slavenākā filma ir Romeo un Džuljeta (1968), kas joprojām tiek uzskatīta par izcilu Šekspīra lugas ekranizāciju. Galveno lomu tēlotāji Olīvija Hasija un Leonards Vaitings un pati lugas interpretācija nes 60. gadu izaicinājuma un jauneklīga dumpīguma garu. Tā tapa ar Holivudas studijas atbalstu, tika nominēta vairākiem Oskariem un padarīja Dzefirelli par starptautisku sensāciju. Šekspīra darbus Dzefirelli ir ekranizējis vairākas reizes – viņa debijas filma ir Spītnieces savaldīšana (1967) ar Elizabeti Teilori un Ričardu Bērtonu. 90. gadu sākumā uzņemta pārsteidzoša Hamleta versija ar Melu Gibsonu galvenajā lomā.

Arī Dzefirelli filmām, gluži tāpat kā operu iestudējumiem, kurus viņš veidojis visu mūžu, ir raksturīgs "lielais stils" un dramatiskas kaislības. Iespējams, tāpēc Dzefirelli paticis Holivudas producentiem, kuri finansējuši vairākus režisora darbus. Tās gan ir bijušas arī filmas par mūsdienām, piemēram, skandalozajā melodrāmā Bezgalīgā mīlestība (1981) savulaik debitējis Toms Krūzs.

Dzefirelli daiļrades atslēgas vārdi ir vēriens un ekstravagance. Būdams gejs, viņš bija arī konservatīvs katolis, kurš radījis reliģiskos motīvos balstītus darbus (seriālu Jēzus no Nācaretes u. c.). Operas un kino režisora talantu viņš apvienojis filmās operās: Traviata (1982) un Otello (1986) ir iemūžinājušas Plasido Domingo spēka gados. Šīs filmas būtībā ir mūsdienu operu tiešraides fenomena pirmsākumi. Savu pēdējo filmu Kallasa mūžam (2002) Dzefirelli veltījis savai draudzenei Marijai Kallasai, ar kuru vairākkārt ir strādājis kopā. Nav šaubu, ka varētu tapt opera vai filma Dzefirelli mūžam.

Top komentāri

Itamars Toledano
Bez tam, kāpēc raksta ilustrācijai izmantots brutāls vīrieša drēbēs tērpts un melnu kaislību ēnu pilns sievietes sejs? Vai Dzefirelli nebija GAISMAS un DAILES pravietis, kura dvēseles un gara kvintesence bija kā liegs zefīrs, kas noglāsta, bet neievaino un nepazudina?
Nabuko
N
Nav jau nekāda māksla pārrakstīt Vikipēdiju, kā to Dita Rietuma dara. Un kā kroni savam veikumam, pašas portretu Dzefirelli vietā iemasturbē.
Itamars Toledano
Graudi pie Dieva krājas, sēnalas - ellē. Dzefirelli bija Dieva skarts un skūpstīts. Otra tāda ģēnija mums vairs nav. Paliek sātana ģēniji - Trīrs, tarapuņka Tarantīno un Skorsēze - pekles un izlaidības milži. Rietuma ir pārfrāzējusi darbu par Kallasu, tomēr Debesu gaismu var mantot Tējā ar Musolīni un Kristus līdzībā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja