Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Globusiņu atskaņas

Ja kāds students vēl nav izraudzījies sava pētījuma tēmu, lūdzu, ideja – izpētīt, vai respektablāko ārzemju kinobalvu piešķiršanas fakts konkrētām filmām ietekmē to kases panākumus Latvijā vai vismaz kļūst par impulsu publikai tās izvēlēties savā kultūras patēriņa ēdienkartē.

Lai kāds arī būtu nogurums no filmu reducēšanas līdz to auditorijas mērījumiem, gribot negribot bez šīm procedūrām neiztikt, turklāt šāds pētījums noderētu arī filmu izrādītājiem.

Viens no jautājumiem aptaujas anketā varētu būt veltīts balvai Zelta globuss, lai noskaidrotu, vai tā kalpo par mudinājumu redzēt filmu laureāti. Zelta globusu var aizstāt ar ASV Kinoakadēmijas godalgu Oskars, arī Kannu festivāla Zelta palmas zaru, Venēcijas Zelta lauvu un citām pasaules kino procesam būtiskām balvām.

Zelta globusu šogad jau 76. reizi piešķīra Holivudā akreditētā ārzemju prese, skaitliski neliels ļaužu pulciņš, kas apbalvo gan nozīmīgākās filmas, gan televīzijas seriālus. Zelta globusu mēdz dēvēt par Oskara priekšvēstnesi, kaut arī daudz lielākās un profesionāli daudzpusīgākās organizācijas – ASV Kinoakadēmijas – biedru balsojums mēdz krietni atšķirties.

Zelta globusa pasniegšanas ceremonija notika 6. janvārī Losandželosā, un laureātu vidū ir gan pazīstamas filmas, kas uz pilnu klapi tiek rādītas LV, gan filmas, kas te nenonāks. Vienpadsmit no 25 balvām tiek pasniegtas televīzijas produkcijai. Tradicionāli Zelta globusa piešķīrēji nosaka gan labāko drāmu, gan vieglā žanra līderi – labāko mūziklu/komēdiju. Drāmas kategorijā uzvarējusī Bohēmijas rapsodija pašreiz ir skatāma Latvijā. Tā ir viduvēja, dāsni muzikāla biogrāfiska drāma par grupas Queen līderi Frediju Merkuriju, kura lomu godam iznes Rami Maleks – viņam Globuss kā labākajam aktierim drāmā.

Sentimentālām kritiķēm, kuras aizkustināja aktiera Bredlija Kūpera inteliģentā debija režijā Zvaigzne ir dzimusi ar Lēdiju Gāgu, pasākums atnesa vilšanos. Gan filma, gan Bredlijs Kūpers kā aktieris un režisors palika bešā, tik vien kā mierinājuma balva par labāko dziesmu Lēdijai Gāgai un viņas līdzautoriem (hits Shallow). To, ka Lēdija Gāga prot dziedāt, mēs zinājām, to, ka viņa spēj arī pārliecinoši tēlot, – gan ne. Taču tas nav bijis arguments Zelta globusa dalītājiem. Žēl.

Vērts akcentēt vienu no laureātēm – filmu Ceļvedis/Green Book (Latvijā būs skatāma no 25. janvāra). Tas ir retro stāsts par afroamerikāņu pianista un viņa šofera attiecībām, Ceļvedis ieguva Zelta globusu labākās muzikālās filmas/komēdijas kategorijā, kurā izkonkurēja globālo publikas mīluli Mērijas Popinsas atgriešanos un vēl trīs filmas, starp kurām intriģē politiskais farss Vice. Tās galvenā varoņa prototips ir ASV viceprezidents Diks Čeinijs, aktierim Kristjenam Beilam tika "globusiņš" (labākais aktieris mūziklā/komēdijā) par šī pretrunīgi vērtētā politiķa lomu.

Diemžēl šeit nav iespējams "apkopt" laureātu birumu, taču prieks par balvām Netflix producētajai drāmai Roma: tā atzīta par labāko ārzemju filmu, tās autors Alfonso Kuarons – par labāko režisoru (KDi par šo filmu rakstīja 27. decembrī).

Šonedēļ Rīgas kinoteātros parādās divas filmas, kas pretendēja uz Zelta globusu, – japāņu filma Zaglēni, kas pērn ieguva Kannu festivāla Zelta palmas zaru, un Van Gogs. Pie mūžības vārtiem, kas tika apbalvota Venēcijas festivālā (balva aktierim Vilemam Defo). Ceru, ka šis fakts rosinās doties uz kino.

Top komentāri

Tagad tāda mode:
T
pārkož otram rīkli, bet saka - rīklīti. Visi slepkavas un nelieši slimo ar mīļvārdiem, jo (it kā) ŽĒLO upurus. Tā nu arī globuss par globusiņu palicis. A, moška, Ditiņa Rietumiņa?
Uz kino jau nu gan nedošos,
U
jo filmas ir pieejamas internetā. Par kaut cik interesantām varētu nosaukt The wife un Zaļo grāmatu, bet par Bohēmijas rapsodiju var teikt tikai vienu: tas ir viens liels pārpratums. Fima bezgala garlaicīga, apnīkstoša, samocīta, nedabīga, neīsta - ne skatāma, ne klausāma. Viens īsts mēsls, un tā būs Oskaru traģēdija, ja tik necienīgs darbs tiktu apbalvots.
Ieva Reine
I
Dita, ja Jums šķiet, ka Gagai pienākas balva par to, ka viņa, izrādās, "spēj arī pārliecinoši tēlot", Jūs acīmredzot neko nesaprotat no aktiermeistarības un īstu aktieru aktierdarbiem (tas gan sen vairs neizbrīna, Jūsu teksti un recenzijas ir lielākoties nebaudāmas). Interesanti, ne vārda Jūsu rakstā par Glenu Klouzu un filmu "The Wife", vēl pārsteidzošāk - ne vārda par Olīviju Kolmani un izcilo "The Favourite". Kas tad nu? Un kāpēc šo filmu neizrādis Latvijas kinoteātros? Ja nebūtu tik daudz liekvārdības, būtu rakstā vietas sanācis arī šīm tēmām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja