Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lugu lasītāji

Jau vairākus gadus Spēlmaņu naktī apbalvo nevis oriģināldramaturģijas iestudējumus, bet tekstu autorus. Tas nozīmē, ka visi šie teksti kādam ir jāizlasa

Pagājušajā otrdienā izsludinātais Spēlmaņu nakts nominantu saraksts, kā jau ierasts, izraisīja diskusijas par tiem, kas tajā ir, un par tiem, kuru tur nav. Taču visvairāk jautājumu no ļoti atšķirīgiem cilvēkiem es uzklausīju par žūrijas lēmumu līdz rudenim atlikt oriģināldramaturģijas sasniegumu izvērtēšanu un nominantu nosaukšanu.

Atklājās, ka ne gluži visi joprojām ir līdz galam sapratuši, kas īsti notika 2013./2014. gada sezonā, kad izrāžu vērtēšana pirmo reizi tika sadalīta lielās un mazās formas izrādēs. Toreiz Latvijas Dramaturgu ģilde (pašlaik Laikmetīgo lugu autoru, scenāristu un dramaturgu apvienība) ierosināja atteikties no oriģināldramaturģijas iestudējumu nominācijas, kāda joprojām pastāv, piemēram, Lietuvā, bet izcelt dramaturgu kā teātrim piederīgu profesiju. Tas nozīmē, ka paši kolēģi sniedz savu izvērtējumu dramaturģijas darbiem, tomēr gala lēmumu atstāj žūrijai, un ir bijuši gadi, kad viedokļi tiešām nesakrīt.

Šajā sistēmā ir iestrādāta neliela pretruna. Vērtē tikai iestudētās lugas, taču vērtēšana notiek, abstrahējoties no konkrētajiem iestudējumiem, respektīvi, ir iespējami gadījumi, kad labu lugu kāds (ne vienmēr obligāti slikts režisors) sabojā vai ļoti pārveido, un var būt arī tā, ka spoža izrāde top uz salīdzinoši pieticīga dramaturģiskā materiāla bāzes. Šā gada žūrija tekstus saņēma samērā vēlu un saprata elementāru patiesību – lai izvērtētu nopietni, vajag vairāk laika. Tāpēc arī termiņš pārcelts uz rudeni.

Savulaik Lauris Gundars, skolodams topošos dramaturgus, nemitējās atgādināt, ka dramaturģija nav literatūra. Ir uzaugusi dramaturgu paaudze, kas strādā tiešā un ciešā sazobē ar konkrētā projekta komandu un veic izmaiņas darba gaitā. Tādējādi kritiķim, kuram. lai rakstītu recenziju, ir nepieciešams lugu izlasīt, arvien biežāk gadās situācija, ka viena vai otra teātra literārās daļas vadītāja atsaka ar vārdiem – man jau nemaz nav pēdējā varianta. Vai arī režisors atsūta eksemplāru, bet brīdina, ka tas ir pēdējais uz papīra fiksētais, bet vēlāk tik un tā ir veiktas izmaiņas. Tādējādi oriģināldramaturģijas nominācija kaut kādā mērā palīdz sakārtot teātru saimniecību, mudinot nonākt pie pēdējās versijas.

Dramaturgu soliņš kļūst arvien garāks – šosezon dienasgaismu ieraudzījušas Annas Zvaigznes un Lindas Rudenes lugas, turpinās arī kolektīvā jaunrade. Ir lugas, kuras apbalvotas konkursos, ir dramatizējumi, kuri var aiziet arī visai tālu no pirmavota un sākt savu dzīvi, saglabājot vien dažas atsauces uz oriģinālu un, iespējams, virsrakstu.

Netrūkst lasāmvielas vasarai. Rezultātu nomināciju veidā gaidiet oktobrī.

Top komentāri

Paulas Jēger-Freimann rēgs
P
Un kad Spēlmaņu Nakts žūrijas sāks izvērtēt televīzijas seriāļu scenārijus??? Piemēram - "Divi vienā," kur neveiklos, samāksloti frivolos un vulgāros, kā arī bieži gramatiski nepareizos dialogus esot pieaicināts "radīt" jaunais dramaturgs Dīcis? --- Vai varbūt LV televīzijas seriāļu scenāriji automātiski nonāk kategorijā ZEM KATRAS KRITIKAS? - - - Nu, varbūt, ka nemaz nebūtu par sliktu ieviest šādu kategoriju? Ko?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja