Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izdod grāmatu par Rīgas parkiem No Arkādijas līdz Marsam

Ar dizaineru un arhitektu sarunām 23. novembrī plkst. 18.00 kultūrtelpā Smilga tiks atvērta Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) izdotā grāmata No Arkādijas līdz Marsam, kas stāsta par Rīgas parkiem cauri dažādiem laikiem, informēja LNB pārstāve Anna Muhka.

Grāmatā ietverti LNB izstādes No Arkādijas līdz Marsam materiāli – unikāli parku vēsturiskie plāni no LNB Reto grāmatu un rokrakstu krājuma, kā arī pilsētas zaļās zonas fotogrāfijas no dažādām atmiņas institūcijām. To papildina četru autoru – Kristas Burānes, Ilutas Dauškanes, Gundegas Laiviņas un Venta Vīnberga – speciāli grāmatai tapušās esejas.

Grāmatas un izstādes centrā ir unikālā Rīgas dārzu un parku tresta kolekcija no LNB krājuma, kas ietver izcilā pilsētplānotāja Georga Kūfalta (1853–1938), daiļdārznieka Andreja Zeidaka (1874–1964) un citu parku autoru oriģinālos plānojumus. Grāmatā ietverti arī Uzvaras parka agrākie plāni. "Parki ir politisks, ideoloģijā balstīts lēmums. To vēsturiskie plāni un fotogrāfijas rāda, cik dažādi ir bijuši cilvēku sapņi, konflikti un to rezultāts – no idilliskās laimes zemes līdz neapdzīvotai planētai," izdevumu raksturo tās sastādītāja, izstādes No Arkādijas līdz Marsam kuratore Anda Boluža.

Rādot parku vēsturi, grāmata vienlaikus aktualizē jautājumu, kāda būs zaļās zonas nākotne klimata krīzes, politiskās un sociālas nestabilitātes laikos. Izdevumā ietvertas četru autoru esejas, kas skata dzīvi parkos no dažādām mūsdienu perspektīvām. Režisore Krista Burāne raksta par parkiem no sociāli aktīvas pozīcijas, arhitektūras kritiķis Vents Vīnbergs atklāj parku neredzamo pusi, savukārt bioloģe Iluta Dauškane pievēršas bioloģiskās daudzveidības aspektam un apskata putnu, kukaiņu un augu dzīves apstākļus pilsētas zaļajā zonā. Grāmatu noslēdz urbānistes Gundegas Laiviņas skats uz parku un cilvēces nākotni.

Grāmatas atvēršanas pasākums No arsēna līdz neonam notiks kultūrtelpā Smilga (Eduarda Smiļģa ielā 34A, Rīgā) 23. novembrī plkst. 18.00 kā arhitektu un dizaineru diskusiju vakars, kur katram runātājam būs dotas 7 minūtes un 7 attēli. Iezīmējot zaļās krāsas vēsturi un daudzveidīgās nokrāsas, radošo sarunu centrā būs ilgtspēja un radošās prakses, kas pievēršas klimata izmaiņām un citiem ar ekoloģiju un nākotni saistītiem jautājumiem. Pasākumu aicināts apmeklēt ikviens interesents.

Atzīmējot grāmatas iznākšanu, pagarināts izstādes No Arkādijas līdz Marsam apskates laiks līdz  2. decembrim. Pirms tās apskates beigām, 30. novembrī izstādē norisināsies saruna Parki kā protestu kultūras augsne, kuru vadīs Edgars Raginskis, un tā būs skatāma arī tiešsaistē un arhīvā LNB sociālo tīklu kontos.

Pēc 23. novembra grāmatu būs iespējams iegādāties veikalā Draugu telpa LNB un e-veikalā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja