Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izdots Andrusa Kivirehka romāns Lidojums uz Mēnesi

Izdevniecībā Pētergailis klajā nācis Andrusa Kivirehka romāns Lidojums uz Mēnesi Guntara Godiņa tulkojumā, informēja izdevniecībā.

Populārā igauņu rakstnieka Andrusa Kivirehka (Andrus Kivirähk) jaunais romāns Lidojums uz Mēnesi ir aizraujoša un uz pārdomām vedinoša grāmata. Groteska, ironija un humors, kā vienmēr, ir klātesoši līdzekļi rakstnieka neizsmeļamajai fantāzijai. Jau pirmās lappuses vedina atcerēties kādreiz kritiķu pausto, ka ikviens A. Kivirehka darbs pārsteidz kā sprādziens, un ir tik neparedzams kā uguņošanas raķešu kompozīcija. Pats autors teicis, ka ierosmi guvis no igauņu valodā lasītas ukraiņu tautas pasakas Gaisa kuģis. Romāna pamatā ir ceļš – galvenā varoņa kosmonauta vēlēšanās satikt savus septiņus līdzbiedrus un draugus – Plato, Aso Aci, Garo, Vēderu, Ausaini, Žiglo Kāju un Stipro –, ar kuriem pirms daudziem gadiem lidojis uz Mēnesi.

"Romāns Lidojums uz Mēnesi ir apbrīnojami viegli un patīkami lasāms. Teksts plūst caur pirkstiem, ritms ir vietā, varoņi ir reljefi uzzīmēti, un pasaule šķiet it kā 21. gadsimta Igaunijas greizais spogulis," – šādi romānu vērtē igauņu literatūrkritiķis Kaspars Vīlups. Bet rakstnieks un literatūrkritiķis Guntis Berelis savā vērtējumā ir precīzs un lakonisks: “Andruss Kivirehks ir traks. Traks - šī vārda vislabākajā nozīmē, jo tieši vistrakākie ļauži spēj uzradīt visaugstākās raudzes literatūru. Bet, lai par to pārliecinātos, noteikti jāizlasa viņa romāns Lidojums uz Mēnesi. Tad lasītājs uzzinās gan to, ko nozīmē apzīmējums "traks rakstnieks", gan arī to, kāda ir šī visaugstākās raudzes literatūra.”

Grāmatas tulkojumu atbalstījis VKKF un Igaunijas kultūrkapitāla fonds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja