Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Klajā nāk 20./21. gadsimta mākslas manifestu izlase

Izdevniecībā Neptuns izdotajā izlasē Manifests. No futūrisma līdz mūsdienām apkopoti 102 mākslas manifesti, kas tapuši 20. un 21. gadsimtā.

“Es ceru, ka šī grāmata stiprinās mūsu mīlestību pret eksperimentālo kultūru, kā arī paplašinās mākslas iztēles robežas,” raksta izlases sastādītājs literatūrzinātnieks un dzejnieks Artis Ostups. Grāmatas dizainu veidojis Armands Zelčs.

"Šī izlase parāda mākslas manifesta kā eksperimentālas un provokatīvas domāšanas formas ceļu no 20. gadsimta sākuma līdz pat mūsdienām. Izlase stāsta par to, kā mainījušās globālās sabiedrības noskaņas un idejas, kā dažādas uzskatu sistēmas cīnījušās cita ar citu, mēģinot atrast savam laikam atbilstošākos mākslas principus," -  tā Ostups.

Grāmatu ievada virkne vēsturiskajam avangardam – futūrismam, dadaismam, supremātismam, konstruktīvismam un sirreālismam – piederīgu tekstu, kurus var uzskatīt par manifesta kā unikāla literāra žanra sākumu: F. T. Marineti Futūrisma dibināšana un manifests, Valentīnas de Senpuānas Sievietes-futūristes manifests, Hugo Balla Manifests dadaistu pirmajam vakaram, Olgas Rozanovas Kubisms. Futūrisms. Supremātisms, Andrē Bretona Sirreālisma manifests u. c. " Tieši šie pirmie huligāniskie darbi visspilgtāk iezīmē manifesta atšķirību no esejām, rakstiem, traktātiem un citiem izklāsta veidiem," norāda Ostups.

Avangarda periodam seko pēckara un mūsdienu manifesti, kas šķiet mazāk utopiski un agresīvi nekā to priekšteči. Minot dažus no tiem: Jurģa (Džordža) Mačūna Fluxus manifests, Gustava Mecgera Pašdestruktīvā māksla, Gilberta un Džordža Ko nozīmē mūsu māksla, Bilija Čaildiša un Čārlza Tomsona Remodernistu manifests, Ādama Pendltona Melnā dada.

Izlasē nozīmīgus pasaules paraugus organiski papildina arī latviešu mākslinieku un rakstnieku manifesti – Niklāva Strunkes Jaunā māksla, Teodora Zaļkalna Mūsu māksla, Hardija Lediņa un Jura Boiko Aptuvenās mākslas manifests, Preiļu konceptuālistu manifests u. c.

Par katru no izlases manifestiem sniegta neliela anotācija, kurā vēstīts par tā tapšanas apstākļiem, autoru vai autoriem. 

Grāmatas zinātniskā redaktore mākslas zinātniece Stella Pelše norāda: "Lai gan šos manifestu tekstus nav sarežģīti atrast oriģinālvalodās, svarīga ir arī attiecīgās stilu, virzienu u. c. parādību terminoloģijas veidošana un precizēšana latviski. Izlasei ir nozīmīgs izglītojošs potenciāls par 20. gadsimta kultūras procesiem un tā noderēs visplašākajam humanitārajās nozarēs ieinteresētu lasītāju lokam." 

Izlasi papildina Arta Ostupa priekšvārds par manifesta kā specifiska literāra žanra vēsturi, tā formas īpatnībām, vietu mākslas vēsturē, šodienas aktualitāti un atlases principiem.

Manifestus no angļu, franču, itāļu, katalāņu, krievu, nēderlandiešu, portugāļu, serbu, spāņu, vācu valodas tulkojuši Valdis Ābols, Jānis Elsbergs, Jana Grostiņa, Ieva Lešinska, Dace Meiere, Inese Paklone, Māra Poļakova, Edvīns Raups un Arvis Viguls.

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja