Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Klajā nāks grāmata par neatkarīgās starpkaru Latvijas valstsvīru un garīdznieku Ēvaldu Rimbenieku

Ar vairākiem pasākumiem gan Kurzemes pusē, gan Rīgā tiks atvērta grāmata par izcilu Latvijas valstsvīru un garīdznieku Ēvaldu Rimbenieku Jērs un lauva Rimbenieks, informēja grāmatas izdevēji.

Novembra vidū izdevniecība KALA Raksti sadarbībā ar rakstnieci Džēnu Kuplis (Jan Kuplis) no Austrālijas laiž klajā grāmatu par Ēvaldu Rimbenieku (1888–1943) – Jērs un lauva Rimbenieks. Daudzuprāt, Rimbenieks ir bijis spožākais Liepājas pilsētas mērs, arī Latvijas Republikas Saeimas deputāts un finanšu ministrs, kā arī skolotājs un garīdznieks, mūziķis, dzejnieks un mecenāts. Šī vīra dzīves izskaņa bija traģiska, pateicoties neģēlīgajai padomju varas veiktajai vajāšanai pret neatkarīgās Latvijas patriotiem un garīdzniekiem. "Vainīgs, jo labs" – tā var rezumēt stāstījumu par Rimbenieka dzīvi un darbību.

1922. gadā pārņemot Liepājas pilsētas grožus, Rimbenieks noplicināto pašvaldību virzīja uz plaukstošu ekonomiku, attīstot ne tikai jaunas ražošanas nozares, bet arī taisnīgu sociālā atbalsta sistēmu un veicinot pilsētas kultūras dzīves uzplaukumu. Reti var sastapt tik daudzpusīgu, inteliģentu un līdzjūtīgu cilvēku, kurš spējīgi pārvaldījis gan savu ģimeni, gan pilsētu, gan draudzi un pat valsts finanses un tomēr galu galā atzīts par vainīgu...

Grāmata nav politikas vēstures stāsts, bet drīzāk gan stāstījums par ļoti īpaša cilvēka godaprātu un nelokāmību politisku pārmaiņu virpulī.

Par grāmatu ir jāpateicas Ēvalda Rimbenieka mazdēla sievai Džēnai Kuplis no Tasmanijas salas (Austrālija). Kuplis kundze apjomīgo darbu sāka, lai atstātu piemiņas izdevumu par izcilo vīru Rimbenieka ģimenei, vienlaikus grāmata ļaus labāk iepazīt šo politiķi un garīdznieku gan viņa novadniekiem, gan plašai Latvijas sabiedrībai. Turklāt stāsts par Rimbenieku un viņa ieguldījumu Liepājas un Dienvidkurzemes attīstībā sniedz bagātīgu ieskatu Latvijas sarežģītajā vēsturē 20. gadsimta pirmajā pusē.

Autores stāstījumu papildina un ilustrē gan bagātīga fotoattēlu galerija, gan Ēvalda Rimbenieka bērnības un darba gaitu atmiņas, gan citāti no viņa laika un mūsdienu periodikas izdevumiem. Grāmatas 15. nodaļa sniedz ieskatu Rimbenieka sarakstē ar viņa bērniem – meitu Augusti un dēlu Monvīdu. Latvijā ir ienākusi padomju vara, Liepājas pilsētas mērs ir atstādināts no amata, prese, kurai jāsludina jaunās varas propaganda, bijušo pilsētas saimnieku ķengā un zākā, bet vēstulēs nemana ne naida, ne kāres atriebties. Tā vietā Rimbenieks saviem bērniem tostarp raksta: "Daudz ko var salauzt un sabojāt, ne tikai priekš dzīves, bet arī priekš mūžības. Bet mūžība nu ir tāds vārds, kurš jaunībā vēl maz ko nozīmē; dzīvei ritot uz priekšu, viņš gan top svarīgāks un nozīmīgāks, bet savu īsto nozīmi un svaru viņš mums atklās tikai tanī brīdī, kad sacīsim pasaulei ardievas. [..] Dzīsimies visi pēc gudras un dievbijīgas sirds, bet to iegūsim, apdomīgi soļus sperot un rūpīgi pildot savus darbus un pienākumus."

Saistībā ar grāmatas iznākšanu notiks vairāki tās atvēršanas svētki – gan Kurzemes pusē (18.11. pulksten 13.00 Kazdangas kultūras namā, 19.11. pulksten 15.00 Aizputes bibliotēkā, 20.11. pulksten 15.00 Priekules bibliotēkā, 21.11. pulksten 17.00 Liepājas Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā), gan Rīgā, Okupācijas muzejā, 23.11. pulksten 17:00. Grāmatas atvēršanas svētkus ar savu klātbūtni pagodinās autore Džēna Kuplis un Ēvalda Rimbenieka mazdēls Ēvalds Kuplis, svētku viesus Kazdangā priecēs Liepājas Simfoniskā orķestra koncerts, savukārt citviet – orķestra koncertmeistares Līgas Baltābolas solo uzstāšanās.

 Ieeja bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja