Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Mākslinieka 125. jubilejas gadā laists klajā izdevums Uga Skulme. Raksti. 1921–1940

Gleznotāja, kritiķa, mākslas vēsturnieka un pedagoga Ugas Skulmes (1895–1963) kritiskie raksti izdoti 14 burtnīcās, tie sakārtoti hronoloģiskā secībā, sākot ar 1921. un noslēdzot ar 1940. gadu. Rakstus papildina ilustratīvā burtnīca, kas sniedz iespēju mūsdienu lasītājam apskatīt gan izdevumus, kuros Skulme publicējās, gan mākslas darbus, par kuriem rakstīja. Izdevuma sastādītāja – Astrīde Skulme, māksliniece – Zane Ernštreite, informēja apgāda Neputns pārstāvji.

"Uga Skulme bija ne vien gleznotājs un grafiķis, bet arī mākslas kritiķis, kas pauda savas – klasiskā modernisma – paaudzes uzskatus par mākslu. Var teikt, ka viņš veica arī izglītojošu darbu, cenšoties atklāt plašākai publikai tās vērtības, ko mākslas darbs spēj sniegt," norāda Neputna galvenā redaktore Laima Slava.

Skulme bija, iespējams, ražīgākais mākslas darbu kritiķis neskaitāmos starpkaru perioda izdevumos. Šim izdevumam Astrīde Skulme atlasījusi vairāk nekā 300 publikācijas – izstāžu un grāmatu recenzijas, teorētiskas apceres, ārzemju ceļojumu apskatus, etnogrāfisko priekšmetu aprakstus, izvērstus "viena mākslas darba stāstus" u. c. Uga Skulme raksta asprātīgi, intelektuāli un daudzpusīgi. Viņa rakstītajā ir gan mākslas vēsture un teorija, gan personīgas atmiņas par laikabiedriem, gan arī izglītojoši un anekdotiski ekskursi Eiropas mākslas vēsturē.

Izdevumu papildina zinātniskās redaktores Stellas Pelšes ievads, kurā rūpīgi izpētīti Skulmes rakstu teorētiskie pamati, recenziju spektrs, izmantoto analoģiju tīklojums u .c. aspekti, tādējādi parādot Skulmes vietu sava laika mākslas kritikā.

Grāmatā sniegti arī īsi Astrīdes Skulmes un Stellas Pelšes skaidrojumi saistībā ar izdevumā biežāk minētiem terminiem, nosaukumiem, notikumiem, kā arī personu rādītāju.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja