Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Prezentēs grāmatu par Hārdiju Lediņu un Juri Boiko

Noslēdzoties darbam pie mākslinieku Hardija Lediņa (1955 – 2004) un Jura Boiko (1954 – 2002) arhīvu izpētes, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) izdevis vērienīgu, bilingvālu izdevumu Nebijušu sajūtu restaurēšanas darbnīca. Juris Boiko un Hardijs Lediņš, informēja LLMC pārstāve Anda Lāce.

Izdevums veltīts abu mākslinieku sadarbībai un NSRD (Nebijušu Sajūtu Restaurēšanas Darbnīca) 1980.gados.

Izdevums, kas vienlaikus noslēdz Hardijam Lediņam veltīto pasākumu ciklu 2015.gadā, tiks svinīgi atvērts ceturtdien, 6.oktobrī, plkst. 19 kafejnīcā – mūzikas veikalā Upe Vaļņu ielā 26 Rīgā.

Apjomīgo izdevumu veido četras daļas: hronoloģija, arhīvu materiāli, laikabiedru esejas par NSRD un abu autoru teorētiskie raksti. Hronoloģija veidota kā pārskats par NSRD mūzikas albumiem, akcijām, performancēm, izstādēm un koncertiem, tā aptver arī Lediņa un Boiko radošo darbību laika posmā no 70.gadiem līdz abu dzīves beigām.

Abu autoru arhīvu materiāli, kas ietver fotogrāfijas, pierakstus un citus dokumentus, apkopoti akciju burtnīcās, sniedzot ieskatu tādos projektos kā Gājieni uz Bolderāju, Doktora Enesera binokulāro deju kursi un Aptuvenā māksla.

Esejās Boriss Avramecs, Pēteris Bankovskis, Liāna Langa, Jānis Lejnieks, Ilmārs Šlāpins, Jānis Taurens un Māra Traumane atskatās uz NSRD darbošanos mākslā, mūzikā, literatūrā un arhitektūrā. Grāmatu noslēdz Lediņa un Boiko rakstu izlase par modernismu un postmodernismu, iepazīstinot lasītājus ar viņu nozīmīgo ieguldījumu laikmetīgās mākslas un arhitektūras teorijā.

Rakstu krājumu sastādījušas Latvijas Laikmetīgās mākslas centra pētnieces, mākslas zinātnieces Ieva Astahovska un Māra Žeikare. NSRD rakstu krājuma priekšvēsture ir krietni senāka, 2000. gadu sākumā to iecerēja paši Hardijs Lediņš un Juris Boiko. Vēlāk darbu pie NSRD antoloģijas turpināja mākslas zinātniece Māra Traumane, bet 2007. gadā Hardija Lediņa arhīvs un 2015. gadā arī Jura Boiko arhīvs tika nodoti izpētei Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā.

Atzīmējot Hardija Lediņa, Latvijas avangarda mūzikas un mākslas klasiķa 60. jubileju, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs 2015. gadu pasludināja par Hardija Lediņa gadu un sadarbojās ar dažādu radošo jomu pārstāvjiem, lai visa gada garumā īstenotu virkni kultūras pasākumu, kas akcentēja leģendārā mākslinieka daudzpusīgās darbības svarīgākos pieturas punktus.

Grāmatas Nebijušu sajūtu restaurēšanas darbnīca. Juris Boiko un Hardijs Lediņš māksliniece ir Zane Ernštreite, apjoms – 482 lappuses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja