Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Viljams Batlers Jeitss. Baltie putni/The White Birds

Šogad īru modernisma klasiķis, Nobela prēmijas literatūrā ieguvējs, dzejnieks Viljams Batlers Jeitss svin savu 150. jubileju. Izdevniecība Neputns to atzīmē, izdodot bilingvālu dzejas izlasi Baltie putni/The White Birds.

Izdevums papildina Neputna bilingvālo samta sēriju, kurā jau iznākušas Angelusa Silēziusa, Rainera Marijas Rilkes, Viljama Šekspīra, Josifa Brodska, Volta Vitmena, Žaka Prevēra un Jāņa Rokpeļņa dzejas izlases.

Baltie putni/The White Birds ir pirmā V. B. Jeitsa dzejas izlase latviešu valodā. Tajā līdzās agrāk tapušajiem atdzejojumiem publicēts arī mūsdienu atdzejotāju veikums — Aivara Eipura, Arvja Vigula un Kārļa Vērdiņa latviskojumi. Izdevumu papildina pielikums, kurā publicēti vairāki Jeitsa populārāko dzejoļu atdzejojumu varianti, kas uzrāda tulkotāju atšķirīgās pieejas un grūtības, ar kādām jāsaskaras, strādājot ar blīvu, spilgtu, modes un laikmetu maiņas pārdzīvojušu dzeju.

'Izcilā īru dzejnieka un dramaturga Viljama Batlera Jeitsa vārds latviešu lasītājiem ir zināms kopš 1923. gada, kad pasauli pāršalca ziņa par viņa apbalvošanu ar Nobela prēmiju. Tobrīd gandrīz sešdesmit gadus vecais dzejnieks ir astoņu dzejoļu krājumu un vairāku dramaturģisku darbu autors, kura dzejas attīstība no prerafaelītu kustības motīviem un simbolisma līdz modernisma ietekmēm atbalso visas Eiropas literatūras gaitu. Ne velti T. S. Eliots izteicies, ka Jeitss ir "viens no tiem, kuru dzīvesstāsts ir visa viņu laika vēsture, kas ir daļa no laikmeta apziņas, kuru nevar saprast bez viņiem"," izdevuma priekšvārdā raksta izlases sastādītājs un viens no atdzejotājiem Kārlis Vērdiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja